Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.
Kysymys: Mitä varusteita tai tarvikkeita uuteen autoon tulisi hankkia?
Vastaus: Keskityn vastauksessani tällä viikolla pelkästään tarvikkeisiin, joilla lisätään käyttömukavuutta ja turvallisuutta. Perjantaina 16.3. paneudun sitten autojen vakio- ja lisävarusteiden maailmaan.
Kun uusi auto haetaan liikkeestä, tulisi siihen hankkia tiettyjä tarvikkeita joko uusina tai vanhasta autosta siirrettynä. Autosta ei kuitenkaan kannata tehdä varastoa eli kaikkia tarvikkeita ei ole mielekästä säilyttää siellä ympäri vuoden. Osa tarvikkeista on hyvä pitää mukana aina – osaa tarvitaan vain tiettyyn vuodenaikaan.
Lumilapio
Talviaikaan autossa olisi hyvä olla lumilapio. Metallilapiolla jäiseen aurausvalliin saa kaivettua auton mentävän kolon helpommin kuin muovisella. Kokoontaitettavuus helpottaa lapion säilyttämistä tavaratilassa tai sen välipohjassa.
Lumiharja
Lumiharjalla saa puhdistettua lumet pois auton päältä. Järkevää on valita autokäyttöön tarkoitettu lumiharja, jossa on riittävän iso harjaosa.
Itse pidän pitkävartisesta harjasta, jolla ylettyy harjaamaan auton katon kurottelematta ja kuraisia kylkiä nyhjäämättä. Pitkävartisen harjan negatiivinen puoli on sen tilantarpeen aiheuttama hankala säilytettävyys autossa. Harjoja on myös teleskooppivarrella, jolloin pitkän ja lyhyen varren hyvät puolet on hyödynnettävissä. Teleskooppirakenne on kuitenkin usein herkempi vaurioille kovassa pakkasessa.
Skrapa
Ikkunoiden puhdistamiseksi jäästä tarvitaan tukeva skrapa, josta saa kunnon otteen.
Muoviskrapa on pääsääntöisesti metallista parempi. Metalliskrapa rikkoo lasin reunalla olevan tiivisteen herkemmin osuessaan siihen ja naarmuttaa lasia muutenkin enemmän.
Heijastinliivit
Autosta tulisi löytyä heijastinliivit kuljettajan lisäksi kaikille matkustajille.
Jos autosta joutuu poistumaan tien varrella teknisen ongelman tai onnettomuuden yllätettyä, muututaan jalankulkijoiksi. Heijastinliivi tuo turvaa paitsi pimeällä – huomiovärinsä vuoksi myös valoisaan aikaan.
Heijastinliivit kannattaa sijoittaa autossa niin, että ne ovat aina tarvittaessa käden ulottuvilla, jo ennen autosta poistumista.
Tankkaushanskat
Autoon kannattaa varata erilliset tankkaushanskat, jotka vedetään käteen vain tankkauksen ajaksi. Näin polttoaineen hajut tai polttoaineenjakajassa tai -pistoolissa olevat epäpuhtaudet eivät siirry käsien kautta auton hallintalaitteisiin tai verhoiluihin.
Taskulamppu
Varsinkin pimeinä vuodenaikoina on tärkeää huolehtia, että autosta löytyy toimiva taskulamppu.
Taskulampulla saa tehtyä itsensä näkyväksi ja sen valossa myös akuuttien korjaus- tai huoltotoimenpiteiden tekeminen onnistuu helpommin.
Ensiapulaukku
Autoon olisi hyvä hankkia myös tuore ensiapulaukku. Ensiapulaukkujen tarvikkeet vanhenevat ajan saatossa, minkä vuoksi on tärkeää, että laukku uusitaan säännöllisesti, muutaman vuoden välein. Jos vanhaa ensiapulaukkua siirretään aina vain autosta toiseen, ei siitä todennäköisesti enää ole juurikaan apua, kun sitä oikeasti tarvittaisiin.
Itse olen omaksunut tavan, että vaihtaessani autoa hankin uuteen autoon aina myös uuden ensiapulaukun.
Ensiapulaukun sisältöön on syytä tutustua jo etukäteen, jotta sitä osaa hyödyntää tarvittaessa tehokkaammin.
Oikeanlaiset pyöränpultit tai -mutterit vararenkaaseen
Jos auton alla on erilaiset vanteet kuin mahdollisessa vararenkaassa, kannattaa varmistua siitä, että autosta löytyy oikeanlaiset pultit tai mutterit vararenkaan kiinnittämiseksi.
Mikäli pyörien kiinnityksessä on käytetty lukkopultteja tai lukittavia keskiösuojia, on näiden avaamiseen tarvittava erikoistyökalu oltava autossa mukana.
Ikkunoiden kuivauslasta
Aamukasteen ja sadeveden pyyhkimiseksi ikkunapinnoilta ennen ajoon lähtöä kannattaa autoon hankkia ikkunoiden kuivaamiseen tarkoitettu kumilasta.
Penkinsuoja lastenistuimen alle ja etupenkin selkänojaan
Autoliitto
Mikäli omaan elämäntilanteeseen kuuluu lasten kuljettaminen autossa, kannattaa sille istuinpaikalle, jolle lastenistuin asennetaan, hommata kyseiseen tarkoitukseen tehty istuinsuoja.
Lapsen matkustaessa selkä menosuuntaan, suoja suojaa sekä auton istuinosaa että selkänojaa kuralta ja muita epäpuhtauksilta. Kun lapsi aikanaan käännetään matkustamaan kasvot menosuuntaan, on etupenkin selkänojaan syytä hankkia potkusuoja samasta syystä.
Lisäpeili takaistuimen pääntukeen
Varsinkin selkä menosuuntaan matkustavia lapsia kuljetettaessa on syytä hankkia takaistuimen pääntukeen tukevasti kiinnittyvä peili. Katsomalla auton taustapeilin kautta ko. peiliin, pystyy seuraamaan, että lapsella on kaikki hyvin.
Monen turvaistuimen puolimakaava asento on varsin petollinen esimerkiksi lapsen alkaessa voimaan pahoin. Jos vanhempi ei tällaisessa tilanteessa huomaa tai kykene toimimaan nopeasti voi lapsi pahimmassa tapauksessa tukehtua omaan oksennukseensa.
Puhelimen autolaturi
Autossa olisi aina syytä pitää puhelimen autolaturi.
Suosittelen puhelimen pitämistä laturista riittävän usein, jotta siinä on varmasti kyllin virtaa silloin, kun sitä yhtäkkiä ja odottamatta tarvitaan.
Sateenvarjo
Myös sateenvarjo on näppärä apu autossa, jos sade yllättää juuri sillä hetkellä, kun auto pitäisi jättää parkkiin.
MTV Uutiset