Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.
Kysymys: Mitä varusteita autosta pitäisi löytyä talvimatkalla?
Vastaus: Jo matkaan pääseminen normaalissa talvikelissä edellyttää tiettyjä varusteita. Lisäksi on olennaista varautua mahdollisiin haasteisiin tai jopa siihen, että matka saattaa syystä tai toisesta odottamattomasti katketa.
Talviautoiluun kuuluvat keskeisinä elementteinä lumi ja jää. Ne tuovat tullessaan tietyt varustetarpeet, kuten lumiharjan, skrapan ja lumilapion. Lumilapioksi kannattaa valita kokoontaitettava tai kasattava malli, joka mahtuu näppärästi autoon. Olennaista on myös ymmärtää, että lumilapiolla on tarkoitus kaivaa auton tarvitsemaa uraa esimerkiksi penkan läpi sekä poistaa lunta kiinni jääneen auton alta – auton päältä tai laseilta ei poisteta lunta sen avulla.
Lue myös: Ammattimiehen vinkit hiihtoloman automatkoille – huomioi nämä, jos tavaraa on enemmän kuin autoon tahtoo mahtua
Katsoin aiheelliseksi painottaa tätä, koska pari viikkoa sitten satuin erään taloyhtiön pihalla näkemään tapahtuman, jossa auton katolta, konepelliltä ja lasipinnoilta vedettiin lunta pois lapiolla. Sydäntä särki katsella ja kuunnella, kun metallivahvistettu lapion kärki naarmutti maali- ja lasipintoja.
Piuhoja
Mikäli autossa on verkkosähkötoiminen moottorinlämmitin, on myös lämmitysjohto syytä pakata matkaan mukaan, jotta esilämmitys onnistuu myös matkakohteessa.
Mikäli matkalle ollaan lähdössä sähköautolla, on syytä varmistaa, että mukana on sellaiset latausjohdot, joilla sähkönsyöttö onnistuu auton laturille niin matkalla kuin kohteessakin.
Myös puhelimen autolaturi tulee ottaa matkaan mukaan, jotta puhelimessa saadaan pidettyä koko matkan ajan mahdollisimman paljon virtaa. Auton hajotessa tai jouduttaessa onnettomuuteen puhelimelle on käyttöä paljon eikä latausmahdollisuutta sillä hetkellä välttämättä ole. Avunsaantia nopeuttaa, jos tie- tai matkanjatkamispalvelun puhelinnumero on ohjelmoitu valmiiksi puhelimen muistiin.
Näkyvyys ja näkeminen
Pitkällä talvimatkalla liikutaan usein myös pimeässä. Tätä – ja varsinkin pimeässä vastaantulevia ongelmatilanteita – silmällä pitäen autosta tulisi löytyä heijastinliivit kuljettajan lisäksi jokaiselle matkustajalle. Heijastinliivit kannattaa pakata niin, että ne ovat kaikkien käden ulottuvilla. Näin mahdollistetaan liivin pukeminen jo autossa sisällä.
Myös toimivasta taskulampusta on paljon apua erinäisissä tilanteissa.
Lue myös: Talvinen emämoka voi olla kohtalokas – hillitse ohjausliikkeesi näissä tilanteissa: "Tapahtuu lähes ajatuksen voimalla"
Lisäystarpeiden huomiointi
Auton teknisen toimivuuden varmistamiseksi on tärkeää tehdä tiettyjä säännöllisiä tarkastuksia paitsi ennen matkaan lähtöä – myös matkan aikana. Lisäystarpeen osuessa kohdalle, on helpotus, jos oikeaa moottoriöljyä ja jäähdytinnestettä on valmiiksi mukana eikä niitä tarvitse lähteä etsiskelemään mistään.
Myös riittävästi pakkasta kestävää lasinpesunestettä olisi hyvä olla, mikäli säiliö sattuu tyhjenemään taipaleella, jossa huoltoasemaa ei ole lähettyvillä.
Lukko- tai aseöljy tai voiteleva lukkosula saattavat tulla tarpeeseen esimerkiksi suksiboksin lukkojen kanssa.
Tekninen ongelma tai onnettomuus
Rengasrikon osuessa kohdalle on tärkeää, että autosta löytyy mahdollisten lukkopulttien avain sekä vararenkaan kiinnittämiseen soveltuvat pultit – siis olettaen, että autosta löytyy vararengas.
Onnettomuustilanteessa auttaa ensiapulaukku. Sen sisältöön kannattaa perehtyä etukäteen lämpimässä ja valoisassa sekä huolehtia, ettei siellä olevat tarvikkeet ole päässeet vanhenemaan. Itse pyrin aina uusimaan ensiapulaukun auton vaihdon yhteydessä sen sijaan, että siirtäisin vanhan laukun autosta toiseen. Laukku kannattaa yhdessä taskulampun ja varoituskolmion kanssa sijoittaa autossa niin, että se on helposti saatavilla – ei siis esimerkiksi matkatavaroiden alla tavaratilan välipohjassa.
Matkan katketessa vian tai onnettomuuden johdosta, on tärkeää, että kaikilla autossa olevilla on helposti saatavilla riittävästi lämmintä vaatetta. Kovalla pakkasella auto viilenee moottorin sammuttua nopeasti. Pahitteeksi ei olisi, jos autosta löytyisi lämpimien vaatteiden lisäksi myös huopa, johon voi tarvittaessa kääriytyä apua odotellessaan.
Avainhenkilöt
Kun vielä ennen matkalle lähtöä muistetaan ottaa mukaan kaikki auton avaimet ja huolehditaan siitä, että ne ovat matkaseurueen eri jäsenten hallinnassa, alkaa varustautuminen olla hyvässä mallissa.
Mukavaa, rentouttavaa ja turvallista talvilomaa!