Miten eroon jalkojen hikoilusta? Terapeutti neuvoo

miesten jalat
Hengittämättömät kengät voivat moninkertaistaa hikoilun määrän.Lehtikuva
Julkaistu 31.03.2016 06:14
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Liikahikoilun syyt ovat pääosin perinnöllisiä, mutta oikeilla jalkinevalinnoilla voi vaikuttaa hikoilun määrään.

Jalkojen hikoiluun vaikuttavat yksilölliset ominaisuudet.

– Liikahikoilu on pääpiirteissään perinnöllistä, ja hikoiluun vaikuttavat usein hormonaaliset tekijät sekä tietyt sairaudet, sanoo jalkaterapeutti Hannu Mattila.

Huonosti valitut sukat ja kengät voivat lisätä hikoilua entisestään.

– Yksi syy jalkojen hikoiluun löytyy jalkineista ja sukista, koska sukka ja jalkine yhdessä muodostavat jalassa paikallisen ilmaston.

Kenkien valinnassa kannattaa suosia hengittäviä materiaaleja, kuten aitoa parkitsematonta nahkaa.

– Keinomateriaaleista ja hengittämättömistä materiaaleista valmistetut kengät voivat moninkertaistaa jalkojen hikoilun määrän.

– Sitten voi miettiä, tarvitseeko välttämättä umpinaista kenkää. Jos on mahdollista vaihtaa kengät työssä toisiin, niin olisihan se jalkaterveyden kannalta parempi vaihtoehto, Mattila sanoo.

Keinokuitusukat kuljettavat hyvin kosteutta

Hikoilun kannalta paras sukka on sellainen, joka sekä sitoo että kuljettaa kosteutta tehokkaasti.

Puuvillasukka sitoo hyvin kosteutta, mutta se ei ole kovinkaan hyvä kosteuden kuljettaja, joten jalat voivat tuntua kylmiltä ja hikisiltä.

Mattila suosittelee keinokuitu- ja sekoitekuitusukkia, sillä ne kuljettavat hikeä paremmin pois iholta. Hiiltä sisältävät sukat saattavat myös vähentää hikoilun aiheuttamia haittoja.

– Jos on kovin hikoilevat jalat, kannattaa miettiä sukkien vaihtoa päivän aikana, ettei kosteissa sukissa tarvitse olla koko ajan.

Apteekeissa on saatavilla myös erilaisia antiperspiranttikylpyjä, joista voi hakea helpotusta hikoileville jaloille. Myös iontoforeesihoito on tutkimusten mukaan tehokas hoitomuoto jalkojen liikahikoiluun.

– Liikakosteuden aiheuttamiin varvasväliongelmiin kannattaa käyttää talkkia ja lampaanvillaa, Mattila sanoo.

Miten vaivaisenluut syntyvät ja miten niitä hoidetaan? Jalkaterapeutti Hannu Mattila vieraili Studio55.fi-lähetyksessä 23.7.2015.

24:46img

Tuoreimmat aiheesta

Jalat