Paleltaako varpaitasi? Valittaako kädestäsi kiinni ottanut kylmistä sormistasi? Syyt oireille voivat olla moninaisia, mutta ensimmäisenä katse kannattaa kiinnittää pukeutumiseen ja elämäntapoihin.
Erityisesti talvikuukausien aikaan jalat ja kädet voivat tuntua todella kylmiltä. Naisilla oire on hiukan yleisempi kuin miehillä.
Tavallisesti kylmyys johtuu siitä, että ihon verenkierto on normaalia vähäisempää.Tähän voi olla monia eri syitä. Yksinkertaisimmillaan kyse on vaatevalinnoista: sormia ja jalkoja paleltaa, koska niitä ei ole suojattu tarpeeksi hyvin kylmältä ja kostealta.
Verisuonten supistumisherkkyydessä on myös paljon yksilöllistä vaihtelua ihmisten välillä. Siksi yhden varpaat saattavat jäätyä, vaikkei toista vielä palella ollenkaan.
Sairaudet ja lääkeaineet
Joissakin sairauksissa, kuten Raynaud'n oireyhtymässä eli valkosormisuudessa, anemiassa ja kilpirauhasen vajaatoiminnassa, kylmettymisen tunne voi tulla herkästikin.
Toisaalta taustalla voi olla myös valtimoita ahtauttava ja verenkiertoa vähentävä sairaus, kuten alaraajojen valtimoahtauma. Jos paleluun liittyy varpaiden tai nilkkojen sinerrystä tai kipua pohkeissa kävellessä, valtimoverenkierrossa saattaa olla häikkää. Asiaa on tällöin syytä tutkia.
Myös jotkin lääkeaineet, kuten beetasalpaajat, voivat supistaa ihoverisuonia ja saada jalat palelemaan. Oireesta kannattaa mainita lääkärissä siltä varalta, että lääkitystä on mahdollista säätää.
Miten kylmiä jalkoja hoidetaan?
Parasta hoitoa on pitää varpaat ja sormet lämpimänä ja välttää niiden kastumista. Lämpimät sukat, hanskat ja lämpöpullo voivat olla toimivia ratkaisuja. Pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiota sekä ulkona että sisällä.
Elämäntavoilla voi myös vaikuttaa tilanteeseensa. Tupakointi supistaa verisuonia, joten se kannattaa lopettaa kokonaan. Lisäksi kannattaa harrastaa liikuntaa, jumpata jalkoja ja kokeilla kotona kylmä-kuuma-hoitoa, jossa jalat upotetaan vuorotellen niin kylmään ja lämpimään veteen kuin sietää.
Lähteet: Good Housekeeping, Terveyskirjasto 1 & 2
***
Miten tupakoinnin lopettaminen onnistuu?
Tupakoinnin kertalaakista lopettanut Pasi Sorjonen kertoi Huomenta Suomessa elokuussa, mikä sai lopettamaan tupakoinnin. Millä keinoilla lopettamiseen voidaan vaikuttaa?
10:00