Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.
Vastaajana Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.
Kysymys: Kuinka ilmaisen takana tulevalle, että haluan päästää hänet ohi, jos ajan itse hitaammin?
Vastaus: Jokainen meistä kokee aika-ajoin takana ajavan aiheuttamaa painetta. Takapuskurissa hiostava saa ajamisen tuntumaan epämukavalta ja stressaavalta. Muutamin yksinkertaisin keinoin pääset nauttimaan ajamisesta lisäten samalla liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta.
Lisää turvaväliäsi eteen – ohittaminen helpottuu ja peräänajon riski vähenee
Välitön ensiapu tunteeseen, että takana tuleva on hetkenä minä hyvänsä vaarassa ajaa perään, on oman turvavälin lisääminen edellä ajavaan. Kun edellä ajava ei pääse yllättämään sinua, et sinäkään yllätä takana ajavaa.
Riittävä turvaväli myös helpottaa ohittamista. Usein kuulen ihmisten toteavan, ettei turvaväliä voi pitää, koska siihen on koko ajan joku änkeämässä. Jos turvaväliä on riittävästi, ei tällaista ”änkeämisen” tunnetta pääse syntymään, koska ohittajalla on ohituksen jälkeen riittävästi tilaa palata takaisin omalle kaistalle.
Jonkun ”ängettyä” eteesi, lisää turvaväliäsi edellä ajavaan entisestään. Näin huomaat, että nopeammin takaa lähestyvien autojen ohitukset muuttuvat sujuvammiksi ja turvallisemmiksi eikä ”änkeämistä” enää esiinny. Ohituksen tapahduttua turvaväli palautuu alkuperäiseksi kuin itsestään, ohittajan mentyä menojaan.
Ohitusmerkki edellyttää harkintaa – kaikilta osapuolilta
Suuntamerkki on erinomaisen käyttökelpoinen viestintäkeino. Jokainen tietää, että suuntamerkillä saadaan kerrottua omista aikeista toisille. Vakiintuneeksi tavaksi on muodostunut hyödyntää suuntamerkkiä myös ohitustilannetta edeltävään viestintään.
Mikäli olet aivan varma siitä, että takana ajava voi ohittaa sinut turvallisesti, anna hänelle ohitusmerkki vilauttamalla hetkellisesti suuntamerkkiä oikealle. Varmista kuitenkin huolellisesti, että ohituspaikka ja vallitseva liikennetilanne ovat varmasti turvallisia eikä kukaan voi ymmärtää ohitusmerkkiäsi väärin.
Jos edellä ajava puolestaan näyttää ohitusmerkkiä, älä luota siihen sokeasti. Ohittajana olet vastuussa ohituksen turvallisuudesta. Eri kuljettajat arvioivat tilanteita eri tavoin. Pyri itse pelaamaan aina varman päälle riippumatta siitä, oletko ohitettavan vai ohittajan roolissa.
Suuntamerkki vasemmalle varoittaa vaarasta
Takaa tuleva saattaa tehdä havainto- tai arviointivirheen, jolloin ohitustilanne kehittyy helposti vaaralliseksi. Voit pyrkiä varoittamaan ohittajaa vaarasta vilauttamalla suuntamerkkiä vasemmalle. Tällöin ohituksen aloittanut kuljettaja toivottavasti ymmärtää luopua ohituksesta ja palaa takaisin omalle kaistalle. Saattaahan vasemmalle vilkkuva suuntamerkki olla merkki myös siitä, että olet aikeissa kääntyä vasemmalle. Silloinkaan ohittaminen ei ole järin terveellistä.
Valitettavasti välillä näkee myös, että edellä ajavan vilauttaessa suuntamerkkiä vasemmalle ohitusta kuitenkin jatketaan. Joskus kyse on välinpitämättömyydestä – joskus taas tietämättömyydestä. Osa autoilijoista kuvittelee vasemmalle vilkahtavan suuntamerkin virheellisesti ohitusmerkiksi. Asiaa hetken pohdittuaan jokainen toivottavasti ymmärtää, ettei suuntamerkin puolelta pidä milloinkaan ohittaa.
Osallistu ohitukseen
Ohitettavan on pyrittävä helpottamaan ohitusta – erityisesti, jos hän on näyttänyt takaa tulevalle suuntamerkkiä oikealle eli ikään kuin houkutellut ohitukseen. Tieliikennelain 19 §:ssä neuvotaan, että ”ohitettavan on, havaittuaan ohituksen vasemmalta, pysyteltävä niin oikealla kuin se muu liikenne ja olosuhteet huomioon ottaen on mahdollista, eikä hän saa lisätä nopeutta.”
Ohitustilanteen turvallisuuden parantamiseksi on ohitettavan monesti järkevää hiljentää nopeutta, jotta ohitusmatkasta tulisi lyhyempi ja ohittaja pääsisi nopeammin takaisin omalle kaistalle. Esimerkiksi ohituskaistan alkaessa ei hitaammin ajavan autoilijan ole järkevää nostaa nopeuttaan, mikäli takaa lähestyvä on aikeissa ohittaa – siitäkään huolimatta, vaikka nopeusrajoitus hetkellisesti nousisikin.
Pysähdy tarvittaessa
On myös mahdollista, ettei turvallista paikkaa takana ajavan ohi päästämiseksi löydy auton liikkuessa. Tällöin kannattaa pysähtyä sopivalle pysäköintipaikalle, levähdysalueelle tai vastaavalle. Näin takaa tulevien letka pääsee turvallisesti ohitse ja voit jatkaa omaa matkaasi sinulle ja ajoneuvollesi sopivalla, turvallisella nopeudella – ilman perässäroikkujia.