Suomen tulisi keskeyttää Fennovoiman ydinvoimalahanke ainakin siihen saakka, kunnes Venäjä alkaa kunnioittaa kansainvälistä oikeutta, linjaa europarlaamenttikko, entinen vihreiden puoluejohtaja ja ympäristöministeri Ville Niinistö. Hän kommentoi asiaa Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa.
Niinistö on harmissaan siitä, että hankkeen annettiin edetä vuonna 2014, vaikka Venäjää vastaan oli jo Krimin miehityksen vuoksi asetettu pakotteita.
– Suomi otti erikoisen askeleen mennä lähemmäs Venäjää tilanteessa, jos pakotteita oli jo asetettu. Mekin olemme olleet osa tätä viestiä Putinille, että jatka vain aggressiivista ulkopolitiikkaa, kyllä Suomi ja Eurooppa sen sietää, Niinistö kommentoi.
Ville Niinistön mukaan Rosatom on käytännössä Venäjän ydinase- ja ydinvoimaministeriö, joka on käytännössä suoraan maan presidentin lähipiiristä tulevaa strategista vallankäyttöä.
– Meidän olisi tärkeä tehdä sama kuin Saksa (Nord stream 2-putken jäädytys) vähintään niin kauaksi aikaa, kunnes Venäjä alkaa kunnioittaa kansainvälistä oikeutta.
Lue taustaa: Tällaisia pakotteita Venäjää kohtaan määrättiin: Katkaistiin läntisestä rahoituksesta – energiapakotteista paljastuu suuri ongelma
Ville Niinistö arvioi myös tuoreita Venäjään kohdistuvia pakotteita. Europarlamentaarikon mielestä niiden vaarana voi olla, että Putin ei ota niitä tarpeeksi vakavasti, kun pakotteet kohdistuvat pääosin tiettyihin henkilöihin, eivätkä kosketa kovin laajasti Venäjän taloutta tai energiasektoria.
– Tiedän, että pöydällä on huomattavasti vakavampiakin pakotteita, mutta niistä ei haluta kertoa, ettei Venäjä voi varautua niihin.
Natoon vai ei?
Ville Niinistö uskoo, että Suomen nykyisen turvallisuuspoliittisen linjan päässä Nato-jäsenyys tulee jossain vaiheessa vääjäämättä harkintaan.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Europarlamentaarikko muistuttaa, että valtaosa EU-maiden puolustusyhteistyöstä tehdään Naton kautta.
– EU ei ole puolustusliitto ja se nojaa kaikessa puolustusyhteistyössä viime kädessä Nato-kapasiteettiin. Niin kauan, kun olemme Naton ulkopuolella, ajatus siitä, että puolustus- ja turvallisuusyhteistyö olisi täysimääräistä, ei toteudu.
Niinistön mukaan Nato-jäsenyyteen vaadittaisi laaja kansalaisten sekä puolueiden enemmistä. Niinistö toppuuttelee viime aikoina julkisuudessakin pintaan nousseesta puheita niin sanotusta pikajäsenyydestä.
– Porukalla täytyy avoimesti ja julkisesti valmistella. Jos tällainen enemmistö (jäsenyyden puolesta) tulee, niin ollaan valmiina tekemään (hakemus) ripeästi ja niin, että kun hakemus jätetään, meillä olisi neuvoteltuna Natolta turvatakuut prosessin ajaksi.
Pasifistiksi tunnustautuvan Ville Niinistön mukaan länsimaisen demokratian pitää puolustaa arvojaan, kun muun muassa Venäjä ja Kiina niitä haastavat.