Miten koirasi matkustaa autossa? Yksi virhe voi olla kohtalokas: "Törmäyspaino on viidenkympin vauhdissa 40-kertainen"

1:20imgMiksi koira tulee kotona vihellyksestä luo, mutta metsässä korvat katoavat? Asiantuntija kertoo, mistä ilmiö johtuu.
Julkaistu 29.06.2022 17:58

Ville Järveläinen

Vaikka ihmiset pääsääntöisesti käyttävät turvavyötä autossa matkustaessaan, kulkee moni koira matkassa irrallaan. Onnettomuuden sattuessa pienikin koira voi sinkoutua päin etupenkkiläisiä hengenvaarallisella voimalla.

Koiraa ei saa kuljettaa autossa miten tahansa, muistuttaa Liikenneturva. Se kertoo tiedotteessaan, että lemmikin turvallisuudesta on huolehdittava muun muassa oikeaoppisella kiinnityksellä.

Liikenneturvan mukaan tärkeintä on, että koira on autossa matkustaessaan aina valjaissa ja turvavöihin kiinnitettynä tai autoon kiinteästi asennetussa tukevassa häkissä. Takatilassakaan koiran ei olisi hyvä olla irrallaan. Kyse on sekä lemmikin että matkustajien turvallisuudesta.

Koiran kiinnittäminen takapenkille tai tavaratilaan varmistaa samalla, ettei se pääse häiritsemään kuljettajaa eikä sinkoudu onnettomuustilanteessa kenenkään päälle.

Lue myös: Poliisi julkaisi ohjeet: Toimi näin, jos näet koiran kuumassa autossa

– Muutaman kilon painoisen pikkuhauvankin törmäyspaino on jo viidenkympin vauhdissa 40-kertainen, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen alleviivaa tiedotteessa.

Älä jätä koiraa tauon ajaksi kuumaan autoon

Kesäloman automatkoilla taukopaikat kannattaa miettiä jo etukäteen, ettei koiraa joudu jättämään tauon ajaksi autoon. Kaikilla huoltoasemilla ei saa ottaa koiria edes terassille.

– Parasta olisi antaa myös koiran jaloitella tauon aikana. Yksi vaihtoehto on ottaa omat eväät mukaan ja suunnata levähdyspaikalle tai muulle taukopaikalle, jossa koiran voi ottaa hihnassa ulos, Taskinen kannustaa.

Mikäli koira on jätettävä hetkeksi autoon, on huolehdittava, että sillä on hyvät oltavat myös pysäköidyssä autossa. Kesähelteillä auto kuumenee helposti, eikä koiraa saa missään nimessä jättää kuumaan autoon läkähtymään.

Ohikulkijoille kannattaa jättää lappu tai kyltti ikkunaan, jos oman auton ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei olisi käynnissä.

– Pysäköi auto varjoon, niin se ei kuumene liikaa. Ikkunat kannattaa jättää mahdollisuuksien mukaan auki.  Myös erilaisista aurinkosuojapeitoista voi olla apua auton pitämisessä viileänä, Taskinen vinkkaa.

Lue myös: Poliisi teki pelastusoperaation – kaksi koiraa oli jätetty odottamaan kuumaan autoon

Lähde: Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Autot