Miten opettaja saa pitää kuria? Toisin kuin moni luulee, oppilaan voi poistaa luokasta voimakeinoinkin

1:39imgNäin oppilaan saa poistaa luokasta – vaikka voimakeinoin
Julkaistu 11.12.2023 06:14
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Kun Anu Rapala koki toisen burn outinsa opettajana, hän alkoi selvittää tarkemmin, millaisia oikeuksia opettajalla ja velvollisuuksia oppilailla on perusopetuslain mukaan. Selvisi, että moni alan ammattilainen ei ole perillä oikeuksistaan ja esimerkiksi siitä, miten opettaja saa pitää kuria luokassa.

– Viimeisellä kerralla (burn out) minua oltiin haastamassa vitsinä oikeuteen, joten päätin selvittää, millä oikeudella opettajia oikeuteen voidaan haastaa. Hakeuduin opiskelemaan Kouvolassa oikeustradenomiksi, Rapala kertoi Huomenta Suomessa.

Kurittomia oppilaita on ollut kautta Suomen kouluhistorian, mutta Rapalan mukaan opettajan auktoriteetti on murentunut 20 vuodessa.

Oppilas saattaa sanoa opettajalle suoraan, että"sä et saa mua määrätä, en mä suostu lähtemään, en mä tee sitä, en mä tee tätä". Kissanhännänvetoa, kumpi sanoo lopullisen sanan, mitä toinen joutuu tekemään ja mitä ei.

Ensin on pyydettävä nätisti

Rapala päätti alkaa sivistää kollegojaan sekä muita oppilaita, ja paras tapa siihen 2020-luvulla on sosiaalinen media. TikTokissa hänet tunnetaan nimellä Lakiope, jossa Rapala avaa opettajan oikeuksia ja oppilaiden velvollisuuksia.

Yksi keskeisimmistä ongelmatilanteista liittyy oppilaiden poistamiseen oppitunnilta. Oppilas voi kieltäytyä poistamisesta, jolloin opettaja voi päätyä pähkäilemään, miten hän voi opetustaan jatkaa. Etenkin, kun moni uskoo, ettei oppilaaseen saa koskea pikkusormellakaan.

Mutta näin sanoo laki:

– Ensin on pyydettävä nätisti poistumaan. Jos ei suostu, opettajalla on oikeus poistaa oppilas jopa käyttämällä voimakeinoja, mutta voimankäyttövälineitä ei saa käyttää, Rapala avaa.

Lue myös: Laki sallii jo kännykän ottamisen oppilaalta kesken oppitunnin

Rapalan mukaan opettajien on myös tärkeä muistaa, että he työskentelevät virkamiehinä.

Jos käy näin, että oppilas ei suostu lähtemään pois, ja vastustellessa käyttää väkivaltaa, lyö ja potkii, niin jos tekijä on yli 15-vuotias opiskelija, silloin on oikeus nostaa syyte virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, Rapala sanoo.

Rapalan mukaan hovioikeuteen asti on ratkottu tapausta, jossa oppilas on edellä mainitusta tuomittu sakkoihin.

Kohti opettajan parempaa jaksamista

Rapala on laatinut kouluille Lakitietoutta: Kurinpitokeinot perusopetuksessa -opuksen, jonka avulla opettaja voi ratkaista etenkin niitä ongelmatilanteita, jossa oppilas ei tottele tai kunnioita opettajan auktoriteettia. Rapala uskoo, että myös opettajan jaksaminen paranee, kun hän tietää, missä tilanteissa lakikirjaan voi nojata.

Siihen vetoamalla oppilaan voi saada esimerkiksi siivoamaan sotkunsa ruokalassa, mutta ongelman juurisyytä se ei poista.

– Pitäisi myös keskittyä siihen, miksi oppilas häiriköi. Onko oppimisen ongelmaa, neurologisia häiriöitä tai jotain muuta, mihin voitaisiin lähteä puuttumaan. Ettei joka päivä (laiteta) pihalle, pihalle pihalle, Rapala muistuttaa.

Rapala vaatiikin kouluihin sitä, mitä niin moni muukin – resursseja.

– Joka luokassa pitäisi olla vähintään kaksi aikuista, pitäisi olla pienempiä luokkia, pitäisi olla jakotunteja, pitäisi olla ryhmätyötiloja, jonne rauhoittua pienemmällä porukalla, että päästäisiin kiinni alkusyihin eikä ratkaisuna olisi aina oppilaan luokasta pihalle poistaminen, Rapala kertaa.

Katso tästä koko Anu Rapalan haastattelu Huomenta Suomesta:

9:51img

Tuoreimmat aiheesta

Koulu