Flunssakausi on taas täällä. Tukkoiset nenät ja kohoavat ruumiinlämmöt valtaavat työpaikat, koulut ja päiväkodit.
Flunssan parantamiseen uskotaan olevan useita keinoja. Kuumaa sipulimaitoa ja viinavillasukat jalkaan niin johan lähtee, sanoo vanha kansa. Mutta mitä sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta?
Valkosipuli: Valkosipulilla on mahdollisesti antibioottisia ominaisuuksia, mutta luotettavaa tutkimusnäyttöä siitä, että sen syöminen lyhentäisi flunssan oireiden kestoa, ei ole.
C-vitamiini: C-vitamiinin flunssan oireita lyhentävästä vaikutuksesta on olemassa tutkimusnäyttöä. Sitä täytyy kuitenkin syödä erittäin paljon, 4-6 grammaa päivässä, jotta siitä on hyötyä. Lyhytaikaisella C-vitamiinin saantisuositusten ylittämisellä ei ole osoitettu olevan haittaa terveelle aikuiselle.
Sinkki: Sinkistä on samankaltaista tutkimusnäyttöä kuin C-vitamiinista, mutta myös sinkkiä tulee syödä paljon, yli 75 milligrammaa päivässä. Flunssan oireiden lyhentymistä puoltavia tutkimustuloksia tosin on vain imeskeltävistä sinkkitableteista.
Mustaherukkamehu: Oikein tehdyssä mustaherukkamehussa on runsaasti C-vitamiinia. Mustaherukkamehua tulee kuitenkin juoda päivittäin useampi litra, jotta siitä saa niin paljon C-vitamiinia, että sillä on vaikutusta flunssan oireiden kestoon tai voimakkuuteen.
Jaffa: Flunssassa elimistö vaatii nestettä, mutta sokeriset limut eivät ole flunssan aiheuttaman nestetarpeen täyttämiseksi oikea juoma, koska sokeri lisää nesteen tarvetta entisestään.
Viinaan kastetut villasukat: Tämä on täysi myytti. Halosen mukaan ei ole mitään mahdollista syytä, miksi viinavillasukat voisivat auttaa flunssaan. Samaan sarjaan menee myös esimerkiksi jalkojen kylvettäminen sinappivedessä.
Auringonkukkahattu-uute: Valitettavasti luontaistuotteista ei Halosen mukaan ole olemassa sellaista tutkimustietoa, että voitaisiin sanoa, onko niistä hyötyä vai ei. Luontaistuotteista tehdyissä tutkimuksissa tutkimusasetelma ei ole ollut sellainen, että mahdollista hyötöä voitaisiin arvioida luotettavasti.
Kuumetta alentavia lääkkeiden käyttö: Halonen kertoo, ettei kuumetta alentavien särkylääkkeiden käyttö pidennä flunssan kestoa. Sen sijaan ne helpottavat flunssan aiheuttamaa kolotusta ja päänsärkyä.
Inkivääri, chili ja muut mausteet: Voimakas mausteisuus lisää limakalvojen verenkiertoa ja sitä kautta nenän vuotamista – mikä ei varmaankin ole toivottu oire, kun halutaan päästä flunssasta eroon.
Hunaja: Hunajalla on vastustuskykyä tukevia ominaisuuksia, mutta siitä, että hunaja vaikuttaa flunssan oireisiin, ei ole näyttöä.
Viinalla kurlaaminen: Vahvat alkoholiliuokset desinfioivat paikallisesti. Se voi helpottaa oloa, mutta vaikutus on käytännössä sama kuin erilaisilla desinfioivilla imeskelytableteilla. Imeskelytabletit ovat parempi vaihtoehto, vaikkei flunssa niilläkään parane.