Ihmisen immuunijärjestelmä tarvitsee C-vitamiinia toimiakseen, mutta annoksen suurentaminen ei suojaa tartuntataudeilta, kuten koronavirukselta. Edelleen paras tapa pienentää omaa riskiään COVID-19-tautiin sairastumiseen on huolehtia käsihygieniasta sekä fyysisestä etäisyydestä muihin ihmisiin.
Uuden koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin ei ole tällä hetkellä täsmälääkitystä. Se on saanut niin tutkijat, lääkärit kuin somen terveysgurutkin etsimään kilpaa toimivaa keinoa hoitaa pelätty virustauti. Yhdeksi luonnon lääkkeeksi on ehdotettu C-vitamiinia.
C-vitamiinin liian pieni saanti aiheuttaa infektioherkkyyttä. Tutkimuksissa on havaittu, että elimistön puolustussolut tarvitsevat C-vitamiinia tuottaakseen immuunijärjestelmän aktivoivia proteiineja. Väite, että C-vitamiini parantaa ihmisen vastustuskykyä, ei olekaan tuulesta temmattu.
Asiantuntijat kuitenkin toppuuttelevat C-vitamiinista innostuneita. C-vitamiinista ei todennäköisesti ole dramaattista hyötyä COVID-19-taudin hoitamisessa, muistuttaa esimerkiksi biokemian professori Peter McCaffery Aberdeen yliopistosta The Conversationissa julkaistussa kirjoituksessaan.
Lue myös: Pidätitkö sinäkin hengitystäsi 10 sekuntia? Asiantuntijat tyrmäävät netissä kiertävän koronavinkin
Tutkimusnäyttö puuttuu
Alustavassa tutkimuksessa koronapotilaille on annettu suonensisäisesti hyvin suuria C-vitamiiniannoksia, minkä on uskottu voivan hoitaa koronaviruksen aiheuttamia keuhkokomplikaatioita. Tuloksia ei ole vielä julkaistu. Vielä on siis täysin hypoteettinen olettama, että suonensisäisesti otettu C-vitamiini tai suuret C-vitamiiniannokset ylipäätään voisivat auttaa COVID-19:sta kärsiviä potilaita.
Suonensisäiseen hoitoon liittyy omat riskinsä, kuten mahdollinen infektio, verisuonivaurio, kaasuembolia sekä veritulppa.
Ja vaikka vesiliukoinen C-vitamiini on yleisesti ottaen turvallinen vitamiini, ei sitäkään pidä ottaa liikaa. Suuret annokset C-vitamiinia voivat aiheuttaa vatsavaivoja, kuten ripulia ja ilmavaivoja, sekä virtsakiviä. Ylisuuret annokset voivat pitkään käytettynä myös heikentää C-vitamiinin imeytymistä.
C-vitamiinivalmisteet eivät ehkäise edes flunssaa
Pohdittaessa C-vitamiinin terveyshyötyjä uutta koronavirusta voi verrata yleisempään hengitystieinfektioiden aiheuttajaan eli flunssaan. C-vitamiinia sisältävien valmisteiden syöminen ei ehkäise flunssaan sairastumista. Jonkin verran näyttöä on siitä, että flunssan aikana syöty C-vitamiini voi lyhentää taudin kestoa, sillä C-vitamiini voi vähentää ärsytykseen liittyviä hengitystieoireita.
Käsitykset siitä, että suuret C-vitamiiniannokset ehkäisisivät tai parantaisivat tauteja, perustuvat enimmäkseen puutteelliseen tutkimustietoon.
Koska uusi koronavirus on flunssan tapaan virustauti, on syytä epäillä, että C-vitamiini toimii molempien kohdalla samoilla mekanismeilla. C-vitamiini ei siis todennäköisesti ehkäise COVID-19-tautia tai paranna siitä, mutta suuret annokset vitamiinia voivat nopeuttaa taudista paranemista.
C-vitamiinia 75 milligrammaa päivässä
Riittävästä C-vitamiinin saannistaan kannattaa huolehtia ympäri vuoden koronaviruksesta huolimatta. Suositeltu C-vitamiinin saantisuositus on 75 milligrammaa vuorokaudessa. Hyviä lähteitä ovat kasvikunnan tuotteet, esimerkiksi appelsiinit ja muut sitrushedelmät, paprikat, mustaherukat sekä perunat. Kuumentaminen tuhoaa C-vitamiinia.
Paras tapa suojata itseään koronavirukselta on huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä välttää fyysistä läheisyyttä muihin ihmisiin – erityisesti yskiviin, aivasteleviin tai muuten kipeisiin henkilöihin.
Lue myös: Kuoleeko korona saunassa? 8 vaarallista koronamyyttiä – älä levitä näitä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: The Conversation, MedicineNet, ClinicalTrials.gov, Terveyskirjasto 1 & 2, Itsehoitoapteekki.fi