Jättipaukku oli todella lähellä MM-kiekossa – viime kevään mitalimaalla isoja vaikeuksia

MM-kisojen korkeimpaan sarjaan noussut Puola oli lähellä täräyttää jättimäisen yllätyksen Latvian kustannuksella, mutta Latvia sai niistettyä vaikeuksien jälkeen 5–4-jatkoaikavoiton.

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Latvia ja Puola tarjoilivat Ostravassa viihdyttävän ja tapahtumarikkaan iltapäivänäytöksen.

MM-kisojen korkeimmalle sarjatasolle 22 vuoden tauon jälkeen palannut Puola iski kaksi ensimmäistä osumaansa Latvian puolustajien kautta verkkoon. Latvia-vahti Elvis Merzlikins ei voinut tapahtumille mitään.

Toiselle erätauolle lähdettiin altavastaajan 2–1-johtoasemassa. Latvia tasoitti ottelun 2–2:een heti kolmannen erän alkuun, mutta Puola siirtyi kolmatta kertaa johtoon ajassa 47:56. Avausmaalistakin vastannut Krzysztof Macias laittoi paluukiekon verkkoon.

Latvia tuli jälleen tasoihin, kun Kaspars Daugavins lusikoi maalin edestä kiekon Puolan nuottaan. Osuma hylättiin ensin, mutta Latvia-penkki haastoi tilanteen. Videotarkistuksen jälkeen tuomio olikin hyväksytty maali. Daugavins kolautti juuri ennen maalia mailansa Puolan maalivahtia päähän.

Viime vuoden MM-pronssimaa Latvia siirtyi ensi kertaa johtoon pari minuuttia myöhemmin ajassa 54:54. Asialla Rihards Bukarts.

Piskuinen Puola ei luovuttanut. Krystian Dziubinski kiskaisi 4–4-tasoituksen, kun kolmatta erää oli jäljellä kolmisen minuuttia. Hidastuskuvan perusteella kyseessä oli Puolan kolmas osuma, joka otti kimmoketta Latvian pelaajasta.

Jatkoajalla Puola pamautti ensin tolppaan, mutta hetkeä myöhemmin Daugavins ratkaisi Latvialle 5–4-voiton ja kaksi pistettä. Puolalle yksi piste on huipputärkeä, sillä maa kamppailee lähtökohtaisesti sarjapaikastaan Ranskan ja Kazakstanin kanssa.

Puolan edellinen voitto jääkiekon MM-kisojen korkeimmalta sarjatasolta on vuodelta 1989. Sen jälkeen maa on esiintynyt kisoissa kahdesti ennen tätä vuotta.

Leijonien A-lohkossa Tanska avasi MM-taipaleensa 5–1-voitolla Itävallasta.