Monella perheellä on edessään uusi ahdistus, kun turvakoti onkin täynnä – pahimmillaan apua hakevat siirretään kauas kotoa: "Se voi olla todella vaikeaa perheille"

1:56img
Uutisvideolla käsitellään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.
Julkaistu 07.06.2019 06:15
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Turvakoteihin hakeutui viime vuonna 17 prosenttia enemmän ihmisiä kuin vuonna 2017. Yhteensä turvakodeissa oli vuoden aikana yli 5 000 ihmistä, joista lapsia oli 2 358.

Turvakotitarpeen lisääntyessä myös turvakodit olivat entistä täydempiä. Pahimmillaan turvakotiin hakeutuvalle ihmiselle tai perheelle voi olla tarjolla turvakotipaikka vain toisella paikkakunnalla.

Viime vuonna toiseen turvakotiin ohjattiin kaikkiaan 1 905 ihmistä, joista lapsia oli 781. Useimmin toiseen turvakotiin ohjattiin pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa.

– Valtaosa uudelleenohjauksista tapahtuu pk-seudulla, jossa uudelleenohjausetäisyydet ovat yleensä lyhyitä, kun taas esimerkiksi Oulun turvakodista joudutaan ohjaamaan paljon kauemmas, mutta uudelleenohjattavien määrät ovat siellä pienempiä, Joonas Peltonen THL:stä kertoo.

Viime vuonna Oulun turvakodista uudelleenohjattiin 74 ihmistä, kun taas pääkaupunkiseudulla uudelleenohjauksia tapahtui tilanpuutteen takia toiseen turvakotiin 1 226 kertaa.

Muutos kriisin keskellä voi olla vaikea

Ensi- ja turvakotiliitto on Suomen suurin turvakotipalveluiden tuottaja. Liiton kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen kertoo MTV Uutisille, että jo valmiiksi kriisissä olevaan elämänvaiheeseen paikkakunnan vaihdos voi olla vaikeaa, joskus jopa este turvakotiin tulolle.

– Se voi olla todella vaikeaa perheille, vanhemmalle ja lapselle tai yksittäiselle ihmiselle siirtyä kauas kotipaikkakunnasta, koska monilla voi olla toive käydä töissä, opiskelemassa tai mahdollistaa lasten koulunkäynnin jatkuminen, Muukkonen kertoo.

Toisaalta joskus tilanne voi olla se, että kauas kotoa lähteminen voi olla paras ratkaisu, Muukkonen muistuttaa.

Turvakotien paikkamäärä nousee

Turvakotien paikkamäärän nostamiseen on havahduttu ja THL:n mukaan esimerkiksi tänä vuonna turvakotien perhepaikkojen määrä kasvaa 23:lla. Lisäksi Keski-Suomeen Äänekoskelle aukeaa kokonaan uusi turvakoti.

– Turvakotiverkoston kehittämisen lähtökohtana on avata uusia turvakoteja alueille, joilta ne kokonaan puuttuvat ja lisätä perhepaikkoja turvakoteihin, joiden nykyinen paikkamäärä on liian pieni. Turvakotiverkostoa on kasvatettu merkittävästi vuodesta 2015, mutta missään tapauksessa ei voida todeta, että oltaisiin riittävän hyvällä tasolla, Joonas Peltonen toteaa THL:n tiedotteessa.

Turvakotiin hakeudutaan monista syistä

Turvakotiin hakeutuvat ihmiset tulevat hyvin monenlaisista taustoista, kertoo Muukkonen. Taustalla saattaa olla erilaisia väkivallan muotoja, pelkoa väkivallan uhasta ja vainoa.

– Osalla turvakotiin saapuvista on ihan fyysisiä vammoja, mustelmia ja kipuja. On myös tapauksia, että on aiheutunut keskenmenoja väkivallan seurauksena.

Turvakoteihin hakeudutaan usein vasta 1-2 vuoden jälkeen väkivallan alkamisesta, mutta Muukkonen kannustaa hankkimaan apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokenut voi hakeutua asiakkaaksi mihin tahansa turvakotiin kotikunnastaan riippumatta. Palvelu on aina turvakotiin hakeutuvalle maksutonta.

Tyypillisesti turvakodissa vietetään 1-3 vuorokautta tai hieman pidempään, kahdesta viikosta kuukauteen. Kotiin palaamisen ajankohta on kuitenkin aina tapauskohtaista.

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta