Moni on jo unohtanut Amazonin, vaikka metsä roihuaa edelleen – Tutkija tylyttää ankarasti: Ensi vuonna poltetaan se, mikä jäi nyt mediahuomion takia polttamatta

Amazonin tulipalot ovat hieman laantuneet sitten elokuun, mutta nyt metsää tuhotaan eri tavoin. Kansainvälisen huomion takia metodit ovat muuttuneet, mutta jatkuvat edelleen, sanoo tutkija. 

Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen apulaisprofessori Markus Kröger kertoo, että Brasilian hallituksen viimeaikaiset toimet metsän suojelemiseksi ovat olleet lähinnä silmänlumetta, jolla rauhoitetaan kansainvälistä kohua metsän kohtalosta. 

– Poliittisesti ei tehty oikein mitään. Ensi vuonna tehdään ne tulipalot, jotka jäivät nyt mediahuomion takia nyt polttamatta, Kröger sanoo. 

99 prosenttia Amazonin tulipaloista ovat Krögerin mukaan ihmisen aiheuttamia. Metsää tuhotaan pääosin karjalaitumiksi.

– Tulipalot siellä edelleen jatkuvat. Siellä mennään laittomasti luonnonsuojelualueille ja paikallinen hallitus on tehnyt hyvin selväksi, että he voivat tehdä alueille mitä vain, Kröger kartoittaa tilannetta. 

Kröger sanoo, että nykyisen hallituksen toimin metsien tuhoaminen jatkuu ja laajenee. Myös tutkijoiden työtä on hankaloitettu: tietoja on pimitetty muun muassa karjatalouden ympäristövaikutusten suhteen.

Brasilian lihan- ja soijanvienti pitäisi tutkijan mukaan lopettaa kokonaan

Krögerin mukaan metsien tuhomista voitaisiin suitsia tuontikielloilla.

Vaikka Brasilian hallitus on korostanut, että he saavat tehdä metsillään mitä tahtovat, heidän toimillaan tulisi olla seurauksensa, Kröger sanoo. 

– Globaalisti pitäisi lähteä tuontikieltoihin, ei pelkästään Brasiliassa vaan myös Boliviassa, jossa tulipalot ovat myös levinneet. 

Kuluttajat ja muut valtiot voisivat Krögerin mukaan osaltaan ottaa kantaa sen kautta, millaisia tuotteita Brasiliasta ostetaan. Soija ja naudanliha linkittyvät Brasilian sademetsien tuhoamiseen.

– Sen sijaan että ostetaan naudanlihaa tai soijaa alueelta, ostettaisiin esimerkiksi pähkinöitä, marjoja tai muita metsätuotteita.

Metsistä saatavien tuotteiden ostaminen tukisi sitä, että Amazonissa asuvat ihmiset näkisivät metsän arvon.  

Lisäksi lihantuontikielto pitäisi Krögerin mukaan koskettaa koko Brasiliaa, koska lihan alkuperä on melko helppo piilottaa.

Lue myös:

    Uusimmat