Moni seksitauti voi olla aluksi oireeton – älä häpeile testeihin menoa: "Lääkäri ei syyllistä"

4:32imgHävettääkö sukupuolitautitesteihin meno? Videolla gynekologi Sanna Hännin kertoo, miksi se on turhaa.
Julkaistu 31.01.2021 18:50

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Gynekologi kannustaa käymään sukupuolitautitesteissä erityisesti näissä tilanteissa.

Lääkärikeskus Aavan gynekologi Sanna Hänninen muistuttaa, ettei sukupuolitautitesteissä käymisessä ole mitään syytä häpeään.

– Se on ihan luonnollista, Hänninen sanoo.

Hoitamattomina seksitaudit voivat aiheuttaa jopa lapsettomuutta. Myös erilaiset jälkitaudit ovat mahdollisia, kuten sisäsynnytin-, lisäkives- tai niveltulehdus.

– Jos ne hoidetaan hyvissä ajoin, niin niistä ei mitään jälkiseuraamuksia edes välttämättä kehity, Hänninen kertoo.

Testeihin on syytä hakeutua esimerkiksi silloin, kun on aloittamassa uutta parisuhdetta. Myös silloin, jos on harrastanut suojaamatonta seksiä, kannattaa testeissä käydä.

– Lääkäri ei syyllistä sinua. Enemmänkin kannustetaan siihen, jotta saataisiin nämä taudit hoidettua, Hänninen kertoo

Lue myös: Pelottaako gynekologilla käynti? Näin tutkimus tehdään: "Ei kannata jäädä epämääräisten oireiden takia kotiin yksin"

Seksitaudit voivat olla oireettomia

Kaikenlaisten epämääräisten oireiden ja kipujen kanssa kannattaa herkästi käydä testeissä. On kuitenkin tärkeä tiedostaa, että kaikki seksitaudit voivat olla aluksi oireettomia. Tutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä.

– Suuri osa sukupuolitaudeista on hyvin hoidettavissa, Hänninen muistuttaa

Lue myös: "Seksuaalisessa kiihkossa voi joskus unohtua" – oletko sinäkin sortunut tähän virheeseen uuden seksikumppanin kanssa?

Sukupuolitaudin oireet

Lääkärikeskus Aavan mukaan näyte otetaan ensisijaisesti naisilta emättimen limakalvolta tai kohdunsuulta ja miehiltä virtsaputkesta. Mahdollisesta tartuntapaikasta riippuen näytteet otetaan myös nielusta ja peräsuolen limakalvolta, riippuen missä suojaamaton kontakti on tapahtunut.

– Jos ei ole tullut sitä kondomia käytettyä, niin herkästi kannattaa testeihin hakeutua, Hänninen muistuttaa.

Oireita voivat olla kirvely virtsatessa tai tihentynyt virtsaamistarve, poikkeava vuoto virtsaputkesta tai emättimestä, kutina, kirvely, näppylät, rakkulat tai haavaumat sukuelinten alueella, alavatsakipu ja kuumeilu.

Terveyskirjaston mukaan seksitaudeiksi eli sukupuolitaudeiksi kutsutaan joukkoa bakteerien, virusten ja alkueläinten aiheuttamia tauteja, jotka tarttuvat pääasiassa tai suureksi osaksi seksikontaktissa. Klamydia, kondylooma ja sukuelinherpes ovat yleisimpiä seksitauteja Suomessa. 

Testeihin voi hakeutua omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Kunnallisissa hoitopaikoissa seksitautien testaus on maksutonta.

Yllä olevalla videolla gynekologi Sanna Hänninen kertoo Suomen yleisimmistä sukupuolitaudeista ja niiden oireista.

Lue myös: Mistä vuotohäiriöt voivat johtua? Näissä tilanteissa on syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittaiset lähteet: Terveyskirjasto ja Lääkärikeskus Aava

Tuoreimmat aiheesta

Sukupuolitaudit