Mouruaako kissa kopassaan koko mökkimatkan? Erikoiseläinlääkäri antaa vinkit

Näin Liinu-kissa ja Väätäinen "puhuvat" omistajilleen äänipainikkeiden avulla 1:00
Katso myös: Näin Liinu-kissa ja koira Väätäinen "puhuvat" omistajilleen – "Rakastaa-painike piti jo kerran uusia!"

Surkeana naukuva kissa on tuttu junista ja mökkimatkoilta. Lemmikkiä on kuitenkin aivan mahdollista totuttaa matkailuun, sanoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri.

Kun naapuri suuntaa mökkireissuun, sen kuulee koko käytävä. Toisinaan kissat mouruavat tai naukuvat surkeasti kantokopassaan koko matkan ajan. 

Vaikka omistaja kaipaa jo mökin rauhaan, kissalle matkustaminen voi olla vain vierasta ja pelottavaa.

– Matkustaminen kantokopassa voi pelottaa outojen äänien ja liikkuvan ajoneuvon liikkeiden takia. Joillakin voi olla ahdistusta siitä, että ne suljetaan pieneen tilaan. Myös matkapahoinvointi voi lisätä matkustuspelkoa. Koti on pääsääntöisesti kissalle se mieluisin paikka eikä sieltä poistuminen ole mukavaa, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Kirsi Juuti CatVet Kissaklinikalta kuvailee sähköpostitse.

– Ne, jotka ovat tottuneet matkustamaan, voivat jopa odottaa matkalle pääsyä, ja silloin naukuminen voi olla myös ilon ilmaisu: tiedossa on jotain kivaa.

Kaikki kissat eivät nau'u matkalla. Se ei välttämättä tarkoita, että niillä olisi mukavaa.

– Osa kissoista ilmaisee itseään ääntelemällä ja osa voi ilmaista oloaan enemmän eleillä, vetäytymällä ja vaikenemalla, Juuti kuvailee.

Voiko vanhaa kissaa totuttaa kantokoppaan?

Matkustamistakin voi harjoitella. Se pitäisi aloittaa hyvissä ajoin.

– Mitä nuorempana harjoittelun aloittaa, sitä parempi. Harjoittelun pitää myös olla säännöllistä, etteivät opitut taidot pääse unohtumaan, Juuti ohjeistaa.

Kissaa voi toki myös lääkitä, mutta aluksi pitäisi selvittää, mikä naukumisen aiheuttaa.

– Jos syynä on pahoinvointi, sitä voidaan helpottaa pahoinvointilääkityksellä. Jos syynä on pelko, sitäkin voi jossain määrin helpottaa sopivalla lääkityksellä.

Kissaa voi totuttaa matkustamisen iloihin, vaikka se olisi jo iäkäs.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Toki oppiminen voi olla hitaampaa ja vaatia enemmän harjoitusta, jos takana on paljon negatiivisia kokemuksia matkustamisesta.

"Osa kissoista tykkää nähdä kopastaan ulos"

Kantokoppaa ei siis kannata ottaa esiin varttia ennen lähtöä. Se tulisi jättää kissan saataville muutenkin.

– Koppa on monelle kissalle mieluinen, suojaisa nukkumapaikka ihan kotiolosuhteissa. Koppaan voi myös laittaa kissaa rauhoittavaa feromonisuihketta ennen matkustamista. Feromonisuihketta ei saa suihkuttaa koppaan kissan ollessa jo sisällä kopassa, eikä sitä suihkita kissaa päin.

Kantokopan tulee olla vahva ja hyvin suljettavissa, jotta kissa ei pääse karkaamaan kopasta matkan aikana.

– Kankainen, vetoketjuilla suljettava kuljetuskoppa voi olla toimiva rauhalliselle kissalle, mutta halutessaan aikuinen kissa pääsee sieltä ulos omatoimisesti, Juuti sanoo.

– Osa kissoista tykkää nähdä kopastaan ulos ja toinen taas arvostaa sitä, että koppa on peitetty esimerkiksi pyyhkeellä ja sen takia suojaisa.

Jokaiselle aikuiselle kissalle olisi hyvä olla oma koppa; kopassa tulee mahtua seisomaan ja makaamaan. Toisinaan kissat matkustavat mieluummin ystävänsä kanssa.

– Kaikkia kaveruksia ei kuitenkaan voi samaan koppaan laittaa. Huonosti matkustava, valittava kaveri voi pilata myös rauhallisemman matkustajan tunnelman. Ja toisinaan matkustuspelko voi tehdä säyseästä kissasta ahdistuneen ja jopa vihaisen matkakaverin, joka ei siedä muita kissoja lähellään, Juuti kuvaa.

– Kimppamatkustamistakin pitää harjoitella ensin lyhkäisillä matkoilla ja kokeilla, onnistuuko se. Jos matka yhdessä sujuu paremmin, se voi olla mukavampi tapa matkustaa.

"Tilaa pitää olla sen verran reilusti..."

Kopan pohjalle kannattaa asettaa sellainen alusta, jolla kissa muutenkin tykkää nukkua.

– Jos kotona käytössä olevan alustan voi siirtää kantokoppaan, se olisi tarkoitukseen paras, sillä siinä on jo omat turvalliset tuoksut mukana.

Kantokopan koko riippuu sekä kissan koosta että matkan pituudesta. Usean tunnin matkalla kopassa pitäisi olla tilaa pienelle hiekkalaatikolle, johon kissa voi tehdä tarpeensa.

– Tilaa pitää olla sen verran reilusti, ettei kissan itse tarvitse matkustaa hiekkalaatikossa. Lyhkäisille matkoille riittää pienempikin kantokoppa.

Jos kissalla on tapana pissata tai kakata koppaan, alusta pitäisi voida tarvittaessa vaihtaa matkan aikana.

– Haiseva ja likainen koppa on ikävä paikka matkustaa.

Kissan totuttaminen kantokoppaan

  • Kissalle tuttu pyyhe tai viltti asetetaan kopan viereen, ja jos kissa menee viltille rennosti, sille annetaan herkkupalkinto.
  • Kun kissa on tottunut oleilemaan viltillä, sitä siirretään lähemmäs koppaa. Palkitsemista jatketaan, kunnes viltti voidaan asettaa kantokoppaan, josta katto on irrotettu.
  • Kissa saa palkkaa mennessään koppaan ja rentoutuessaan sinne. Kissalle voi myös tarjota kopassa ruokaa.
  • Kun kopassa olo sujuu, katto kiinnitetään paikalleen; kun lemmikki sitten menee katolliseen koppaan ja oppii rentoutumaan siellä, aletaan harjoitella oven sulkemista niin, että aluksi ovea suljetaan vain vähän ja vain hetkeksi.
  • Lähde ja lisätietoa: Kissan silmin. 

Katso myös: Yhdeksän vuotta sitten kadonnut Pörrö kissa löytyi kuin ihmeen kaupalla!

Lue myös:

    Uusimmat