Pääministeri Antti Rinne tapaa näillä hetkillä Budapestissa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin. Ilmassa on poikkeuksellisen paljon jännitteitä, sillä Unkari on syyttänyt EU-puheenjohtajamaa Suomea oikeusvaltion heikosta tilasta - siis samasta asiasta, josta sitä on jo pitkään syytetty. Suomi taas haluaa kytkeä oikeusvaltion EU-tukien ehdoksi.
Orbánin valtapuolue oikeistolaista Fideszia lähellä oleva Origo-lehti väitti tänään aamulla, että Suomen tilanne oikeuslaitos ja mediakenttä ovat paljon surkeammassa tilanteessa. Myös monissa muissa Unkarin medioissa kyyti on ollut kylmää.
– Suomen kritiikki on tyypillistä vasemmiston kaksinaismoralismia. EU-rahoja ollaan sitomassa oikeusvaltioon, joka on epämääräinen käsite, lehti kirjoittaa.
Origo jatkaa samoilla argumenteilla, joita Orbánin esikunta ja hallitusta lähellä oleva media ovat toistelleet. Se nostaa esiin, ettei Suomella ole perustuslakituomioistuinta, vaan poliitikoista koostuva perustuslakivaliokunta. Mediakenttä on keskittynyt vain neljälle suuromistajalle. Varoittavaksi esimerkiksi se nostaa "vasemmistoliberaalin" Sanoman.
Sitä Origo ei mainitse, on Suomen oikeuslaitos sijoittuu kansainvälisissä vertailuissa korkealle riippumattomuudessa ja myös tuomioistuimet tulkitsevat perustuslakia. Eikä sitä, että Suomi on pieni kielialue, eikä neljä suuromistajaa ole erityisen pieni määrä reilun 5 miljoonan ihmisen valtiossa.
Unkarissa median vapautta on kavennettu Orbánin valtakaudella. Valtakunnalliset mediat ovat verkkolehtiä lukuunottamatta käytännössä kokonaan Orbánin liittolaisten hallussa. Myös oikeuslaitoksen riippumattomuutta pidetään kansainvälisissä arvioissa kyseenalaisena.
Kriittiset äänet Unkarista alkoivat heti, kun Suomesta tuli EU:n puheenjohtajamaa heinäkuussa. Budjettineuvottelujen lisäksi Suomi on aloittanut EU:n ministerineuvostossa kuulemiset Unkariin kohdistuvassa EU:n kurinpitomenettelyssä, jonka aloittamisesta päätettiin ennen Suomen puheenjohtajakautta.
Eriävät lausunnot ennen tapaamista, kumpi syö sanansa?
Kumpikaan pääministereistä ei ole suoraan kertonut odotuksistaan, mutta viime hetkien lausunnot liittyvät vahvasti budjettineuvotteluihin.
Orbán sanoi maan aikovan jatkossakin pysyä Euroopan unionissa, mutta odottaa läntisiltä jäsenmailta, että ne lopettavat itäisten hallitusten painostamisen.
– Tämä meidän maamme, meidän kotimme ja meidän elämämme. Ketkään muut kuin unkarilaiset eivät voi siitä päättää, Orbán kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.
Orbánin lausunnot eivät ole ollenkaan yhteneväisiä pääministeri Rinteen kommenttien kanssa. Hän toisti tänään, että neuvotteluissa EU:n budjetista mikään maa ei vastusta oikeusvaltioperiaatteen sitomista siihen.
Rinteen mukaan tämä on tärkeää, koska EU:n tulee kunnioittaa demokratiaa, ihmisoikeuksia, sananvapautta ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta tai muuten se menettää uskottavuuttaan kansalaistensa silmissä.
– Jos tätä halutaan jollakin tapaa vaurioittaan, niin kyllä se silloin tarkoittaa sitä, että koko unioni on vaarassa, Rinne sanoi ennen Orbánin tapaamista.
Pääministerien lausunnot ovat niin ristiriidassa keskenään, että toinen joutunee syömään sanansa. Suurempi yllätys olisi, että Orbán nielee budjettiehdot mukisematta kuin, että hän kumoaa Rinteen lausunnon vastustuksen päättymisestä.