Kolme asiaa Brexitistä: Tähän Britannian ero EU:sta johtaisi

3:43img
Julkaistu 21.06.2016 07:58
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

MTV Uutiset listasi kolmea seikkaa, joihin niin kutsuttu Brexit eli Iso-Britannian mahdollinen EU-ero voisi vaikuttaa.

Mahdollisia vaikutuksia pohti MTV Uutisille EK:n Brysselin toimiston päällikkö Janica Ylikarjula.

Epävarmuus heikentäisi taloutta

Iso-Britannian ero Euroopan unionista aiheuttaisi suuren riskin pitkästä epävarmuuden ajasta, sillä sekä erosopimuksen neuvottelu että sopimukset uusista kauppasuhteista voivat kestää vuosia.

Epävarmuus taas vähentää herkästi yritysten investointeja. Ylikarjulan mukaan erotilanteessa maan bruttokansantuote voisi olla vuonna 2020 jopa kuusi prosenttia pienempi verrattuna pysymiseen EU:ssa.

Suomeen Brexitin suorat talousvaikutukset olisivat kuitenkin heikompia.

Saattaa muuttaa EU-politiikkaa

Suoria talousvaikutuksia suurempia vaikutuksia aiheuttaisivat sen sijaan EU:n poliittiset muutokset.

Ei ole etukäteen tietoa siitä, millaista politiikkaa EU toteuttaisi, jos Britannia poistuisi siitä. Iso-Britannia on muun muassa korostanut avointa markkinataloutta ja vapaakauppasopimuksia, joita myös Suomi on ajanut. Ilman Britanniaa on riski, että EU kääntyy sisäänpäin, mikä ei olisi Ylikarjulan mukaan hyvä asia Suomen kaltaiselle maalle.

Lisäisi vaatimuksia erivapauksista

EU voisi Ylikarjulan mukaan hajaantua eron myötä pahastikin.

– Tämä voi olla vedenjakaja. Britannian tie voi houkutella muitakin lähtijöitä, jotka haluavat neuvotella itselleen parempia jäsenyysehtoja tai järjestää niistä kansanäänestyksiä. Ei tietenkään ole EU:n tulevaisuudelle hyvä ratkaisu, että jokainen katsoo vaan omaa lyhyen tähtäimen etuaan.

Jos Iso-Britannia ei eroa, muutokset olisivat pienempiä. Koko keskustelu erosta ja erivapauksien vaatiminen voi muuttaa asenteita Euroopan unioniin.

Britannia ei ole Ylikarjulan mukaan ainoa maa, joka kamppailee vahvojen EU-kriittisten voimien kanssa. EU-kriittiset voimat tulisi Ylikarjulan mukaan ottaa vakavasti.

– Ihmisille tulisi kertoa, mitä EU aidosti tuo kansalaisille. Tarvitaan kunnon keskustelua EU:n tulevaisuudesta, hän toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Brexit