EU-maiden oikeistopopulistien sekalainen seurakunta voi repiä Euroopan kappaleiksi. Julkinen mollaaminen vain vahvistaa näitä vanhan mantereen trumpilaisia.
Ajoitus oli hyvä. Ranskan, Italian, Hollannin, Itävallan ja Saksan oikeistopopulistit kokoontuivat Saksan Koblenziin päivä sen jälkeen, kun Donald Trump hyppäsi ruoriin Washingtonissa.
Hetken saattoi tuntua jopa siltä, että "globaali liike" on menossa kohti jotain uutta. Ehkä jopa kohti jotain parempaa.
Totuus on karumpi. Kaiken maailman trumpilaiset luovat sekä tietoisesti että tietämättään kaaoksen, jolla voi olla arvaamattomia seurauksia.
"Henki on karannut pullosta eikä se palaa enää koskaan takaisin – riippumatta siitä, onko se teidän mielestänne sopivaa", Hollannin oikeistojohtaja Geert Wilders lateli toimittajille Koblenzissa.
Pitää paikkansa. Henki on tosiaan muljahtanut ulos pullosta. Ja se uhkaa vakavasti kaikkea sitä hyvää, jota liberaali demokratia, kansalliset intressit yhteensovittava kansainvälinen yhteistyö ja vapaakauppa ovat kiistatta saaneet aikaan.
Trumpin ja hänen eurooppalaisten opetuslastensa tekemisissä on paljon kauhisteltavaa. Vapaa kriittinen media, joka näyttää ikäviä kuvia ja kysyy ikäviä kysymyksiä, ei kuulu siihen maailman, johon oikeistopopulistit pyrkivät.
Sanotaan se nyt ääneen: Valkoisen talon uuden pressipäällikön Sean Spicerin lauantaisessa vouhkaamisessa oli "göbbelsiläisiä" piirteitä. Valitettavasti. Adolf Hitlerin "pressipäällikkö" Joseph Göbbels on historian tunnetuin ja samalla karmaisevin "vaihtoehtoisten tosiasioiden" esittäjä.
Kauhistelu ja karmivat vertaukset eivät nyt kuitenkaan auta. Niillä Yhdysvaltain Donald Trumpin, Ranskan Marine Le Penin (Kansallinen rintama) ja Saksan Frauke Petryn (Vaihtoehto Saksalle) aikaansaamaa kaaosta ei pysäytetä. Euroopan unionia ja euroaluetta hajottavan hyvin sekalaisen seurakunnan mollaaminen ja väheksyminen ei johda mihinkään.
Autoritääriset oikeistopopulistit ovat tarjonneet äänestäjille niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin yksinkertaisia vastauksia. Jokainen järkevä ihminen tietää, että pääosa niistä on loppupeleissä huonoja. Esimerkiksi Yhdysvalloille vapaakauppasopimusten repimisestä on vääjäämättä enemmän haittaa kuin hyötyä. Sama koskee euroalueen hajottamista tai rajojen sulkemista Euroopassa.
Tämä ei tarkoita, että hyvät ja oikeat vastaukset olisivat aina monimutkaisia. Juuri näitä yksinkertaisia ja kristallinkirkkaasti hyviä vastauksia pitää sekä etsiä että tarjota, jos Trump ja kumppanit halutaan lähettää pelikentiltä takaisin huutokuoroihin.
Kaaoksen keskelle pitää tuoda järki ja järjestys. Ja se pitää tuoda yhdessä. Sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Järjestyksen peruspilareita ovat yhdessä solmitut kansainväliset sopimukset ja Naton tai Euroopan unionin kaltaiset yhteenliittymät, joista kaikki hyötyvät.
Eikä yhdessä tarkoita tässä, etteikö yksinkertaisissa hyvissä vastauksissa olisi selkeitä poliittisia eroja. Juuri niistä demokratia elää. Sellainen demokratia, jota meidän kaikkien kannattaa nyt puolustaa.