MTV:n tiedot: Perussuomalaiset koolla illalla – hyväksyykö ryhmä Yle-neuvottelutuloksen?

AOP, jani  mäkelä
Lehtikuva
Julkaistu 09.07.2024 17:14
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä käsittelee tänä iltana Yle-työryhmän neuvottelutulosta.

Parlamentaarinen Yle-työryhmä pääsi tänään alustavaan sopuun siitä, miten Ylen rahoitusta leikattaisiin lähivuosina. Nyt eduskuntaryhmät päättävät tahoillaan, hyväksyvätkö ne esitetyn ratkaisun.

Työryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen (kok.) odottaa eduskuntaryhmiltä vastauksia huomisen aikana. Ainakin perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontuu vielä tänään illalla pohtimaan, hyväksyvätkö he neuvottelutuloksen. 

– Keskustellaan sen verran kuin on tarpeen. Tänään on tarkoitus kanta muodostaa, MTV Uutisille kerrotaan.

Osa eduskuntaryhmistä on jo käytännössä ehtinyt käsitellä ja kuitata neuvottelutuloksen tänään ilman repivää keskustelua.

Perussuomalaisissa neuvottelutulos herättänee jonkin verran keskusteua, sillä puolue vaati Yle-ryhmässä muita puolueita suurempia leikkauksia Ylen rahoitukseen. 

Lue lisää: Yle-työryhmä sai työnsä päätökseen

Perussuomalaisissa oli pitkään turhautumista siihen, että Yle-ryhmän oppositioedustajat eivät olleet valmiita puolueen mielestä riittäviin Yle-leikkauksiin, ja hallituskumppanit puolestaan joustivat liiaksi aiemmin esittämistään Yle-leikkauksista. Siksi neuvotteluja käytiin viime päivinä etenkin Marttisen ja perussuomalaisten välillä.

Yle-työryhmässä olivat edustettuina kaikki eduskuntapuolueet, sillä perinteisesti Yleä koskevista asioista on päätetty parlamentaarisesti eli kaikkien puolueiden, ei vain hallituspuolueiden kesken. 

Neuvottelutulos julkaistaan vasta myöhemmin

MTV Uutisten tietojen mukaan tänään syntynyt neuvottelutulos pitää sisällään Ylen indeksikorotusten jäädytyksiä sekä Ylen arvonlisäveron korotuksia ainakin vuosille 2025-2028.

Neuvottelutuloksessa on pieniä muutoksia eilen syntyneeseen kompromissiesitykseen. Siinä Ylen indeksikorotukset oltaisiin jäädytetty vuosille 2025-2027, mikä leikkaisi Ylen rahoitusta kolmessa vuodessa yhteensä noin 45 miljoonalla eurolla. 

Lisäksi eilisen kompromissiesityksen mukaan Ylen arvonlisäverotusta oltaisiin korotettu siten, että sen vaikutus olisi vuositasolla noin 20 miljoonaa euroa vuoden 2026 tammikuusta alkaen. Lisäksi Yleä velvoitettaisiin ostamaan tuotantoa ulkopuolelta av-alan tukemiseksi.

Eilinen kompromissiesitys herätti kriittikiä oppositiopuolue SDP:ssä. Yle-työryhmän jäsen Maria Guzenina (sd.) syytti perussuomalaisia työn jarruttamisesta ja siitä, että perussuomalaiset vaati muille puolueille kelpaavaan kompromissiesitykseen näennäisiä muutoksia.

Lue lisää: Yle-ryhmä koolla, uusi kompromissiesitys kuohuttaa: "Perussuomalaiset käyttäytyy kuin kiukkuinen lapsi"

Tänään syntyneen neuvottelutuloksen sisältö kerrotaan julkisuuteen vasta, kun eduskuntaryhmät ovat sen käsitelleet, Marttinen kertoi tänään.

Marttinen kiistää, että työryhmän tunnelma olisi ollut tulehtunut.

–  Tämä on mielenkiintoinen näkökulma, koska nähdäkseni työryhmän työ on koko sen neuvotteluprosessin ajan ollut hyvin luottamuksellista ja ratkaisuhakuista. Ryhmistä on tuotu ehdotuksia pöytään, ja niistä on tehty erilaisia kompromisseja.

– Mielestäni julkisuudessa käyty keskusteluja ei vastaa työryhmän henkeä, Marttinen sanoo.

Perussuomalaisten Yle-ryhmän edustaja Joakim Vigelius ei halunnut tänään kommentoida neuvottelutulosta ennen eduskuntaryhmien käsittelyä.

Eduskunnassa keskustellaan tänään myös käännytyslaista, ja keskustelu jatkuu näillä näkymin iltaan asti.

Lue myös: Näin Ylen päätoimittajat kommentoivat koulutuksista syntynyttä kohua: "Sanotaan tärkein heti alkuun"

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka