MTV Norfolkissa: Ensimmäisille suomalaissotilaille satelee kehuja – "Burgereitakin on syöty ja poroja on vähemmän"

Norfolkissa on myös korkeat odotukset Suomeen sijoitettavista Naton esikunnista.

MTV Uutisten haastatteleman Norfolkin yhteisoperaatiojohtoportaan apulaiskomentajalla on korkeat odotukset Suomen Nato-esikunnista ja hän kehottaa Nato-maiden ottavan oppia suomalaisjoukoilta. 

Norfolkissa ei uskota Yhdysvaltain presidentinvaalien mahdollisen Donald Trumpin voiton vaikuttavan sotilasliiton toimintaan.

Eversti Jukka Kotilehto on kaukana kotoa. Sodankylästä Yhdysvaltoihin muuttanut Kotilehto on yksi ensimmäisestä neljästä Naton Norfolkin yhteisoperaatiojohtoportaan suomalaisista. Kotilehto vastaa operatiivisesta suunnittelusta.

– Paikallinen elämä, jos vertaa kun on Sodankylästä tullut, niin se on aika paljon erilaista. Burgereitakin on syöty ja poroja on vähemmän, mutta on suuri kunnia, että on päässyt tänne, Kotilehto kertoo MTV Uutisille.

Suomen ja Ruotsin siirtymistä Norfolkin komennon alaisuuteen on odotettu, eikä kyseessä ole mikään vaatimaton sijainti Naton komentorakenteessa. 

Virginian osavaltion Norfolk on sekä Naton Yhdysvaltain päämaja että maailman suurin laivastotukikohta. 

MTV Uutiset kertoi viime lokakuussa, kuinka Norfolkin komentaja ennakoi Suomen sijoittumista Yhdysvaltain komentokeskuksen alaisuuteen Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä.

Suomalaissotilaiden määrän tarkoitus moninkertaistua

Ensi kesänä Norfolkissa uskotaan olevan jo noin 15 suomalaissotilasta. Ensimmäiset suomalaiset pelaavat myös Naton Norfolkin harrasteliigassa jääkiekkoa.

– Suomalaisilla on hyvä maine. Meidät tunnetaan siitä, että ehkä ei puhuta niin paljon, mutta tehdään ja pidetään se mitä sanotaan, Kotilehto kertoo.

Apulaiskomentaja, kontra-amiraali Timothy Henry kehuu saapuneita suomalaisia, suomalaisten Nato-panostusta ja uskoo arktisen alueen jännitteiden kasvavan.

– Suomen ja Ruotsin sijoittuminen Norfolkin esikunnan alaisuuteen tekee meistä paljon voimakkaamman. Arktisen alueen merkitys kasvaa, sinne tulee enemmän vuorovaikutusta. Jäätiköt vetäytyvät, alueelle tulee enemmän liikettä ja paljon saattaa tapahtua, Henry sanoo MTV Uutisille.

Norfolkissa on myös korkeat odotukset Suomeen sijoitettavista Naton esikunnista.

– Suomen maa-alue, sijainti, sää ja kesän jättimäiset hyttyset vaativat, että joukkojen täytyy pystyä pärjäämään. Emme voi tietää milloin meidän pitää puolustautua ja Talvisota-historianne kertoo, että talvet ovat täysin erilaisia. Haluan nähdä, että Suomeen tulevat maat ottavat oppia Suomelta.

Yhdysvalloissa vaalitaistelu on kiivaimmillaan

Republikaanien presidenttiehdokas Trump on nostanut Nato-maat varpailleen Natoa heikentävillä uhkauksillaan, mutta Henry seuraa vaaleja rauhallisena. 

Trump on muun muassa kehottanut Venäjää hyökkäämään niihin Nato-maihin, jotka eivät maksa tarpeeksi puolustusbudjetistaan.

– Katsoin vaaliväittelyt ja seuraan keskustelua täällä, mutta NATO on ollut olemassa 75 vuotta. En näe syytä, etteikö toiminta jatkuisi tämän päivän haasteista huolimatta, Henry sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat