Opetusministeri Anna-Maja Henriksson vietti iltaa Sanna Marinin ja muiden ex-ministerien kanssa – samanaikaisesti kun nykyisellä hallituksella oli jouluillallinen. Tapaus on herättänyt hämmennystä hallituksen sisällä. Henrikssonin mukaan kyse oli väärinkäsityksestä.
Viime vaalikauden samassa hallituksessa viihtyneet Sanna Marin (sd.), Annika Saarikko (kesk.) Maria Ohisalo (vihr.), Li Andersson (vas.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) tapasivat Helsingin Café Savoyssa tiistaina 19. joulukuuta.
Marin julkaisi oheisen kuvan Instagramissa.
Maria Ohisalon versio:
Orpon jouluillallinen oli jo syöty
Samaan aikaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) nykyinen hallitus söi jouluillallista valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Smolna sijaitsee samalla kadulla, Eteläesplanadilla, kuin Café Savoy.
Opetusministeri Henriksson saapui MTV Uutisten tietojen mukaan nykyisten hallituskumppaneiden illalliselle useamman tunnin myöhässä. Kolmen ruokalajin illallinen oli jo syöty loppuun.
Moni paikalla olevista ministereistä ihmetteli, että Henriksson ilmestyi paikalle niin myöhään. Hämmennys lisääntyi sen jälkeen, kun Instagramissa alkoi levitä kuvia, joissa Henriksson istui muiden viisikon jäsenten kanssa Café Savoyssa – samaan aikaan kun Orpon hallituksen illallinen oli käynnissä.
Anna-Maja Henriksson sanoo MTV Uutisille, että kyseessä ei ollut mistään kannanotosta, vaan pelkästä väärinkäsityksestä.
– Olimme sopineet viisikon kanssa jo kauan aikaa sitten, että tapaamme joulun alla. Olin merkannut päivämäärän kalenteriin lähes vuosi sitten. Kun kutsu hallituksen tilaisuuteen tuli, luulin että siinä oli kyse vapaamuotoisesta illanvietosta, koska kalenterissa luki hallituksen illanvietto. Pyysin sihteerini ilmoittamaan, että saavun Smolnaan myöhemmin.
Hallituksen tilaisuudessa ei ollut kuitenkaan kyse vapaamuotoisesta illanvietosta, vaan illallisesta pöytäplaseerauksineen. Henrikssonin paikka oli pääministeri Petteri Orpon vieressä.
Nolotti
Henriksson sanoo MTV Uutisille, että hän olisi lähtenyt Café Savoysta huomattavan paljon aikaisemmin, jos hän olisi ollut tietoinen hallituksen tilaisuuden luonteesta.
– Tapasimme puoli kuudelta viisikon kanssa ja kävimme läpi kuulumisia. Tarjoilussa kesti yllättävän pitkään ja jouduin poistumaan ennen muita, jotta ehtisin Smolnaan edes hetkeksi.
– Kaikki olivat jo syöneet ruokansa loppuun, kun ilmestyin paikalle Smolnaan. Istahdin paikalleni pääministerin viereen ja pyysin anteeksi, että tulin niin myöhässä. Meillä oli kyllä oikein mukava ilta ja ehdin olla siellä paikalla reilun tunnin verran. Jos olisin tiennyt tilaisuuden oikean luonteen, en missään nimessä olisi toiminut näin.
Henrikssonia nolotti vielä enemmän, kun muiden viisikon jäsenten Instagram-tileille alkoi ilmestyä kuvia tapaamisesta ja hän ymmärsi, miten tilanne voidaan ymmärtää.
– En halunnut viestiä tällä mitään, vaan kyseessä oli vilpitön väärinkäsitys.
Nelikon kanssa asia selvitetty
Henriksson otti heti seuraavana aamuna yhteyttä pääministeri Orpoon ennen tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokousta. Henriksson selitti asian Orpolle, jotta Orpo ei luulisi, että Henriksson haluaisi osoittaa mieltä nykyisiä hallituskumppaneita kohtaan.
– Juttelin myös valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) kanssa TP-UTVA-kokouksen yhteydessä. Totesin heille, että kyse ei ollut mistään kannanotosta, vaan olin käsittänyt hallituksen tilaisuuden luonteen vääriin.
Vaikka tapaus on käsitelty nelikon kesken, asia on yhä tammikuussa herättänyt ihmetystä MTV Uutisten hallituslähteissä.
Janottaako vanha suola?
Ei ole mikään salaisuus, että Anna-Maja Henriksson ei ole viihtynyt yhtä hyvin Orpon hallituksessa kuin Marinin hallituksessa. Kesän rasismikohu on ottanut koville ja Henriksson on itsekin myöntänyt olevansa väsynyt.
Lue myös: Henriksson: Hallituksen jatko on aidosti auki
RKP:n johto vaihtoon?
Henriksson kertoi myös Hufvudstadsbladetille joulun alla harkitsevansa ehdokkuutta 2024 europarlamenttivaaleissa. Lopullisen päätöksen hän tekee vielä tammikuun aikana.
Jos Henriksson valittaisiin mepiksi, RKP:lle näillä näkymin valittaisiin uusi puheenjohtaja kesäkuussa. Henriksson on toiminut RKP:n puheenjohtajana kesästä 2016 lähtien.
Nykyinen eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin nimi on useasti noussut esille, kun puhutaan RKP:n potentiaalisista puheenjohtajaehdokkaista.
RKP:n varapuheenjohtajia liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistiä ja kansanedustaja Henrik Wickströmiä pidetään myös mahdollisina puheenjohtajaehdokkaina.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson on ilmoittanut harkitsevansa asiaa, jos puheenjohtajan paikka vapautuu. Myös muita kansanedustajia ilmoittanee kiinnostuksesta, jos virka vapautuu.
Juttua muokattu 12.1. klo. 14.23. Henriksson on opetusministeri, ei oikeusministeri.