MTV seurasi olympialaisia: Saga Vanninen täräytti ennätyksen – Rai Benjamin ylivoimaiseen olympiakultaan

Perjantaina Pariisin olympialaisissa mielenkiinto kohdistui erityisesti Lotta Haralaan, joka ei kyennyt parhaimpaansa naisten 100 metrin aitojen välierissä. Tässä artikkelissa seurattiin päivän tapahtumia.

 

Seuranta:

Klo 00.01: Noora Komulainen vetäytyy olympiagolfin lauantain viimeiseltä kierrokselta terveydellisistä syistä. Komulainen sairastui ennen Pariisia enterorokkoon, ja sen jälkioireet sekä heikotus vaivaavat yhä. Hänen tilaansa on seurattu olympiajoukkueen lääkäri Maarit Valtosen kanssa tiiviisti. Varotoimena hän asui koko olympialaisten ajan kisakylän ulkopuolella eristyksissä muusta Suomen joukkueesta. Vetäytyessään Komulainen oli kilpailussa viimeisenä sijalla 60 tuloksella +28. Tämän tiedotteen myötä perjantain olympiaseuranta kiittää seurasta!

Klo 23.37: Kiinan Wu Yu löi naisten nyrkkeilyssä 50 kilon sarjan olympiavoittajaksi. Finaalissa tämä voitti Turkin Buse Naz Cakiroglun, joka pudotti puolivälierävaiheessa viidenneksi sijoittuneen Pihla Kaivo-Ojan.

Klo 22.55: Yleisurheiluilta on Rai Benjaminin murskaavan ylivoiman myötä ohi. Kaikki olympiaurheilu ei ole kuitenkaan perjantai-illan osalta vielä paketissa. Jäljellä on breakdancea, rantalentopalloa ja nyrkkeilyn finaaleja.

Klo 22.43: Yhdysvaltain Rai Benjamin voittaa 400 metrin aitojen olympiakultaa ajalla 46,67. Karsten Warholm hyytyy loppusuoralla voittotaistelusta ja jää hopealle ajalla 47,06. Alison Dos Santos pronssille ajalla 47,26.

Klo 22.40: Illan osalta tähteellä on enää paljon odotettu miesten aidattu ratakierros.

Klo 22.36: Espanjan Diaz Fortun ottaa omansa miesten kolmiloikassa tuloksella 17,86. Puolustava olympiavoittaja, Portugalin Pedro Pichardo taipuu Diaz Fortunille vain kahden sentin erolla – 17,84. Italian Andy Hernandez kolmas parhaalla siivullaan 17,64.

Klo 22.32: Kenian Beatrice Chebetin loppupuristus on kymppitonnilla muille liikaa ja kenialaisesta tulee Pariisin kisojen tuplavoittaja ajalla 30.43,25. Italian Nadia Battocletti on toinen ajalla 30.43,35. Hollannin Sifan Hassanille pronssia 30.44,12. Tuupertuneen Zarbon voinnista odotetaan vielä lisätietoja. Miesten kolmiloikassa eletään ratkaisuhetkiä.

Klo 22.25: Naisten 10 000 metrillä koetaan huolestuttava hetki, kun Ranskan Alessia Zarbo lyyhistyy etusuoralla mondon pintaan. Hän saa nopeasti apua ja lääkintähenkilökunta vie hänet paareilla stadionin sisälle jatkotoimia varten.

Klo 22.12: Parhaillaan käynnissä on myös naisten 10 000 metrin kilpailu. Miesten kolmiloikkafinaali on puolestaan edennyt viidennelle kierrokselle. Espanjan Jordan Alejandro Diaz Fortun johtaa tuloksella 17,86. Yksi illan odotettu pääruoka vielä odottaa, miesten 400 metrin aitafinaali. 

Klo 22.07: Saga Vanninen oli Ylen haastattelussa tyytyväinen 800 metrin ennätykseensä, vaikka muuten ottelu sujui selkävaivojen vuoksi mollivoittoisesti. Kilpailukautensa jatkumisesta ei vielä ole varmuutta.

– Ehkä sen huomenna aamulla näkee. Toivon, että vielä pääsisin (tänä kesänä) kisailemaan, Vanninen sanoi Ylelle. 

Klo 21.45: Saksan Yemisi Ogunleye voittaa naisten kuulantyönnön olympiakullan tuloksella 20,00. Uusiseelantilainen Maddison-Lee Wesche on nousta rinnalle viimeisellä työnnöllä, mutta jää hopealle tuloksella 19,86. Kiinan Jiayuan Songille pronssia tuloksella 19,32.

Klo 21.25: Saga Vanninen päättää seitsenottelunsa 800 metrin juoksuun ja täräyttää oman ennätyksensä! Vanninen on seitsemäs ajalla 2.14,36. Aiemmin Vannisen ennätys oli lähellä kahta minuuttia ja 18 sekuntia. Vannisen lopullinen sijoitus 15:s ja pisteet 6163. Seitsenottelun olympiakultaa voitti Belgian Nafissatou Thiam pistein 6 880.

Klo 21.19: Espanja voittaa voittaa kuin voittaakin miesten jalkapalloturnauksen. Jatkoajalle venynyt kamppailu päättyy Espanjan 5–3-voittoon. Hurjan nousun 1–3-tappioasemasta kyhännyt Ranska joutuu pettymään kotikisojen loppuottelussa. Espanjan menestyksekäs arvokisakesä jatkuu. 

Klo 21.08: Dominikaanilainen Marileidy Paulino voittaa naisten 400 metrin olympiakultaa kaikkien aikojen neljänneksi parhaalla ajalla 48,17. Tulos on myös olympiaennätys. Bahrainilainen Salwa Eid Naser juoksee toiseksi henkilökohtaisella ennätyksellään 48,53. Puolan Natalia Kaczmarek pronssille tuloksella 48,98.

Klo 20.59: Jalkapallofinaalissa koetaan melkoinen draama kotiyleisön riemuksi! 1–3-tappiolla ollut Ranska kirii tasoihin lisäajan kolmannella minuutilla Jean-Philippe Matetan rangaistuspotkumaalilla.

Klo 20.49: Yllättävän viestin voittajaksi kirmaa Kanada! Voittoaika 37,50. Etelä-Afrikka yltää toiseksi 37,57. Isolle-Britannialle pronssia ajalla 37,61. Viimeksi pikaviestikultaan Sydneyssä 24 vuotta sitten ottanut Yhdysvallat romahtaa heikkojen vaihtojen myötä toiseksi viimeiseksi.

Klo 20.45: Seuraavaksi vuorossa on miesten 4x100 metrin viestifinaali. Yhdysvallat starttaa tähänkin kilpailuun suurimpana ennakkosuosikkina.

Klo 20.42: Ranska kaventaa jalkapallon olympiafinaalin lukemiksi 2–3. Monacoa edustava Maghnes Akliouche osuu kisaisännälle, kun varsinaista peliaikaa on jäljellä kymmenen minuuttia.

Klo 20.34: Vettä sataa Pariisissa ja Yhdysvallat voittaa yleisurheiluillan alkuun naisten 4x100 metrin viestin olympiakultaa ajalla 41,78. Iso-Britannia kakkonen 41,85 ja Saksa ehtii kolmanneksi ajalla 41,97.

Klo 20.30: Yhdysvallat eteni naisten koripallossa loppuotteluun. Se voitti välierässä Australian pistein 85-64. Loppuottelussa vastaan tulee Ranska tai Belgia.

Klo 19.45: Yhdysvallat voitti olympiapronssia miesten lentopallossa. Italia kaatui pronssiottelussa luvuin 3-0. Miesten käsi- ja vesipallossa ratkottiin finaalijoukkueita. Saksa voitti niukasti maalilla Espanjan 25-24 ja eteni loppuotteluun, jossa vastaan tulee Slovenia tai Tanska. Vesipallossa Serbia kukisti Yhdysvallat 10-6 ja nappasi finaalipaikan. Siellä vastassa on Unkari tai Kroatia. Eriskummalliseksi turnauksessa tekee sen, että kummankaan alkulohkon kahta parasta ei nähdä mitalipeleissä. Serbia juhli kultaa myös Tokiossa.

Klo 19.36: Jalkapallon olympiafinaalin avauspuoliaikaa on pelattu 37 minuuttia ja Espanja on siirtynyt jo 3–1-johtoon. Kolmannesta osumasta vastasi suoraan vapaapotkusta osunut Villarrealin Alex Baena.

Klo 19.24: Espanja kääntää olympiafinaalin jo 2–1-johdoksi Ferminin ottelun toisella ja turnauksen kuudennella maalilla. Loppuottelua takana 26 minuuttia.

Klo 19.22: Ursula Wikströmin ja Noora Komulaisen golfkilpailu jatkui murheellisissa merkeissä Pariisin olympialaisten kolmannella kierroksella. Wikström pelasi kierroksen tulokseen yhdeksän yli parin ja putosi kilpailussa kahdellä pykälällä 58. sijalle. Wikströmin yhteistulos on +19. Golfliiton mukaan Komulainen on kärsinyt olympiakilpailussa terveyshaasteista, mutta suomalainen kamppaili perjantaina kisan parhaan kierroksensa +6. Komulaisen yhteistulos on +28. Kilpailun jaettua kärkipaikkaa pitävät hallussaan Sveitsin Morgane Metraux ja Uuden-Seelannin Lydia Ko. Molemmat ovat tuloksessa -9. Japanin Miyu Yamashita ja Yhdysvaltain Rose Zhang jakavat kolmatta sijaa tuloksella -7.

Klo 19.18: Espanja tasoittaa olympiafinaalin vain kuusi minuuttia Ranskan avausosuman jälkeen. Barcelonaa edustava Fermin Lopez sijoittaa rangaistusalueen keskeltä suoraan syötöstä alanurkkaan.

Klo 19.11: Ranska siirtyy jalkapallon olympiafinaalin alussa 1–0-johtoon perin erikoisella maalilla. Stuttgartia edustava Enzo Millot laukoo rangaistusalueen reunalta ja PSG:n varamaalivahteihin lukeutuva Arnau Tenas hörppää laukauksen kummallisessa torjunta-asennossa. Ranskan miesten toinen jalkapallon olympiakulta on askeleen lähempänä.  

Klo 18.40: Sensaatiomaisesti Pariisin olympiakisojen pöytätenniksessä pelannut Ruotsi häviää maailman ykköselle Kiinalle miesjoukkueiden loppuottelun 0-3. Kiinalle kultaa ja Ruotsille hopeaa. Ranska voitti pronssiottelussa Japanin 3-2.

Argentiina voitti aiemmin tänään Belgiaa vastaan pelatun naisten maahockeyn pronssiottelun rangaistuslaukauksien jälkeen 3-2-numeroin. Argentiinalle mitali oli toinen peräkkäinen, sillä se kohtasi Tokion olympiafinaalissa Hollannin, jolle se kuitenkin hävisi 1-3. Turnauksen loppuottelu pelataan myöhemmin tänään. Siinä kohtaavat Hollanti ja Kiina.

Klo 18.00: Hurjaa dramaa naisten jalkapallon olympiapronssiottelussa! Saksa johti ottelua 1-0-numeroin viimeisillä sekunneilla Giulia Gwinnin rangaistuspotkuosumalla, kun Espanjan pelaajaa rikottiin rangaistusalueella. Annettua lisäaikaa oli jäljellä kymmenisen sekuntia. Alexia Putellas asettui ampumaan pilkkua, mutta Saksan maalivahti Ann-Katrin Berger torjui. Saksalle sen historian viidennet mitalit ja neljännet pronssiset. Hallitsevan maailmanmestarin Espanjan kohtalona oli jäädä ilman mitalia ensimmäisessä olympiaturnauksessaan.

Klo 17.40: Suomalaisgolffareiden Noora Komulaisen ja Ursula Wikströmin vaikea olympiaturnaus sai jatkoa. Komulaisen tulos kolmannella +6 ja yhteensä +28, sijoitus viimeinen eli 60:s. Komulainen on parantanut kierrostaan kahdella lyönnillä joka päivä. Wikströmin eilinen ihannetulos vaihtui lukemiin +9 ja yhteistulos on +19. Wikström on sijalla 58. Kolmas kierros on kärjen osalta vielä kesken.

Klo 13.28: Lotta Harala kommentoi suoritustaan Ylen lähetyksessä.

– Hyvää tekemistä verkassa, mutta ihan sitä en saanut tänne, kaikkeni yritin.

Harala haki vauhti eilen keräilyeristä, joten kisasuorituksia tuli peräkkäisinä päivinä. Se rasitti suomalaista.

– Huomaan, että kun olen väsynyt, niin tekeminen vähän levahtaa. Viimeisin terävyys jäi uupumaan.

Haralan aika 13.05 ei ollut terävintä suorittamista SE:n 12,65 tällä sesongilla juosseelta suomalaiselta. 

– Aika ei ole missään nimessä tämän kauden hyvää tasoa. Tämä on tiukka paikka kaikille.

Klo 13.23: Viimeinenkin välierä on juostu ja kahdeksan nopeinta naista selvillä pika-aitojen finaalia varten. Kova karsiutuminenkin saatiin: Maailmanennätysnainen, Nigerian Tobi Amusan ei pääse loppukilpailuun. Hän juoksi avauserän kolmanneksi ja joutui aikavertailuun, jossa kävi kylmät.

Klo 13.14: Lotta Harala on eränsä viimeinen. Hän saa ihan mainion lähdön, mutta nappisuoritus tämä ei ole, vaikka suomalaisen voitiin odottaa sijoittuvan erän häntäpäähän. Haralan aika on 13,05. Se jää neljä kymmenystä Suomen ennätysajasta. Haralan kisaurakka on paketissa.

Haralan erän voittoon juoksi USA:n Alaysha Johnson ajalla 12,34.

Klo 13.06: Oho! ME-nainen Tobi Amusan jätetään avauserässä vasta kolmanneksi. Hän joutuu aikavertailuun.

Klo 13.05: Naisten pika-aitojen välierät pyörähtävät käyntiin näillä näppäimillä. Suomen Lotta Harala juoksee toisessa erässä. Eriä on yhteensä kolme. 

Klo 13.03: Vanninen ei paranna kolmannella. Keihäästä ihan silti ihan mainio tulos. Seitsenottelun päätöslaji on 800 metriä. Vannisella on ennen huipennusta 5261 pistettä. 

Klo 12.39: Vanninen parantaa edelleen. Kakkosheitolle mittaa tasan 47 metriä.

Klo 12.29: Keihäspaikalla mennään seitsenottelussa. Saga Vannisen avaus on kauden paras ja kantaa 46,81.

Klo 11.40 Saga Vannisen viimeinen hyppy pituudessa epäonnistuu. Suomalaisen paras hyppy kantaa lukemiin 585, mikä on hänen tähän mennessä tehdyn ottelun lailla alakanttiin ennätykseen nähden.

Seitsenottelun kärjessä viiden lajin jälkeen on Ison-Britannian Katarina Johnson-Thompson. Toisena on Belgian Nafissatou Thiam ja kolmantena saman maan Noor Vidts. Kärkikaksikon välinen ero on 45 pistettä, eli kaikki on vielä auki, kun kaksi lajia on jäljellä.

Vannisen sijoitus viiden lajin jälkeen pistein 4459 on 16:s.

Klo 11.34 Seitsenottelun voittokamppailun kannalta nähdään todella tärkeä suoritus, kun Ison-Britannian Katarina Johnson-Thompson virittää viimeisellään pituutta lukemiin 640. Hänellä oli pohjalla toiselta kierrokselta tulos 604.

Klo 11.32 Seitsenottelussa Kolumbian Martha Araujo ilmoittautuu mukaan mitalikamppailuun täräyttämällä pituushypyssä tuloksen 661.

Klo 11.27 Saga Vannisen hyppääminen ei tunnu onnistuvan parhaalla mahdollisella tavalla. Suomalainen hyppää toisella kierroksella 582.

Klo 11.25 Seitsenottelussa Sveitsin Annik Kälin leiskauttaa tuloksen 659. Hän nousee hypyllään kokonaistilanteessa sijalle neljä.

Klo 11.13 Saga Vannisen ensimmäinen hyppy kantaa pituuspaikalla tulokseen 585. Suomalaisen ennätyssarjan tulos on peräti 643, joten parannettavaa jää seuraaville kierroksille paljon.

Klo 11.10: Keräilyerästä semifinaaliin noussut Lotta Harala juoksee pika-aitojen välierässä parin tunnin päästä. Harala juoksee välierien toisessa ryhmässä. Alkamisaika on klo 13.05.

Klo 11.08: Tervetuloa seurannan pariin. Edessä on pitkä ja tapahtumarikas olympiapäivä, johon mahtuu muutama suomalainenkin mukaan. 

Lue myös:

    Uusimmat