Hallitus neuvotteli tiistaina pahenevasta koronatilanteesta, rokotuksista ja omikronmuunnoksesta.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) mukaan Suomen kansallinen epidemiatilanne on kääntynyt huonompaan suuntaan. Kiuru kommentoi hallituksen neuvotteluiden päätteeksi, että viranomaiset tarvitsevat lisää tehokkaita välineitä pandemian torjumiseen.
Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa ohjauskirjeellä alueita kohdistamaan entistä tiukempia tartuntalain 58 pykälän mukaisia toimia. Huomenna lähetettävällä ohjauskirjeellä pyritään siihen, että myös kohtalaisen riskin tilaisuuksia rajoitettaisiin, ei vain korkean riskin.
– Koronapassilla voisi rajoituksista vapautua, kun ihmiset huolehtivat rokotesuojastaan, Kiuru muistutti.
Kiurun mukaan uuden virusmuunnoksen vakavuudesta ei ole vielä varmaa tietoa. Tietoja saadaan lähipäivinä lisää. Riskinä on, että omikronvariantti pystyy väistämään nykyisen rokotesuojan.
– Hallitus ei voi jäädä odottamaan sitä, että tiedetään.
Kiurun mukaan testaus- ja jäljitysstrategia päivitetään kiireesti. Hallitus katsoo, että testaus- ja jäljitystoimintaa on tehostettava. Rokotettujen sekä lasten päästävä paremmin testiin. Hallitus myös katsoo Kiurun mukaan, että epidemia-alueilla on otettava laaja etätyösuositus mahdollisimman nopeasti käyttöön.
Ministeri Kiurun mukaan EU:n terveyskomissaari on kannustanut Suomea etenemään kolmansien rokotusten kanssa. Kiurun mukaan Suomi on verrokkimaita jäljessä.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistui neuvotteluihin etänä lievien flunssaoireiden takia.
Kiuru kommentoi aiemmin iltapäivällä, että hallituksella on vahva tahtotila toimia nopeasti koronatilanteen suhteen.
MTV seurasi ministereiden saapumista Säätytalolle aiemmin iltapäivällä.
15.09: Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että hän on valmis tukemaan alueita siinä, että ne päätyisivät ratkaisuihin, joissa rajoituksia tarvittaessa kiristetään, mutta kansalaiset voisivat halutessaan vapautua niistä koronapassin avulla.
– Se [koronapassi] on paras tapa pitää Suomea auki ja toisaalta se myöskin on taloudellisestikin kestävää. Silloin voimme ajatella, että matkailu ja ravintola-alalla, esimerkiksi niin ikään kulttuurialalla voidaan edelleen mahdollistaa tapahtumien järjestäminen koronapassin avulla.
15.01: Säätytalon portailla jututettiin lyhyesti myös elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.).
Lintilän mukaan yksittäisiä perumisia on tapahtunut Lapin matkailun osalta. Suurta signaalia ei ole vielä havaittavissa.
Haavisto puolestaan toistaa aiemmin tänään Säätytalon portailla esitetyn arvion siitä, että eteläisen Afrikan rajojen sulkemisessa on kyse siitä, että pelataan aikaa koronavirusvarianttia vastaan.
Hän muistuttaa, että solidaarisuus rokotteiden suhteen on avain siinä, että Afrikan rokotekattavuutta saadaan nostettua.
Hän toivoo, että kolmansia koronarokotteita joudutettaisiin Suomessa.
14.55: Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) mukaan toiveita on tullut urheilu- ja kulttuurikentältä siitä, että koronapassia voitaisiin laajentaa nykyisestä.
– Oma ajatukseni on, että yhteiskuntaa yritettäisiin pitää niin paljon auki kuin voi. Koronapassi toimii tosi hyvin, eiköhän kehitetä sitä ja katsotaan mitä sen kanssa voisi enemmän tehdä. Kulttuuriministerin roolissa mietin, miten tapahtumat, teatteri, leffat, urheilutapahtumat myös sisäliikunta näin talviaikana, miten niiden jatko ja tietysti koronapassi on omalla hallinnon alallani osoittautunut hyväksi välineeksi.
14.43: Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi medialle, että mikäli uusia rajoituksia tulee, on mietittävä, mitä niillä halutaan saavuttaa.
– Sellaisia rajoituksia, jotka eivät johda mihinkään, pitää välttää.
– Kaikkein tärkeintä on, että ihmiset edelleen muistavat, että rokote on avain yhteiskunnan auki pitämisen. He, ketkä rokotetta eivät ole vielä ottaneet, heidän olisi syytä nyt se tehdä.
14.35: Säätytalon portailta tavattu sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo, että hallitus käy läpi tänään erilaisia varautumistoimia. Hän muistuttaa, että Suomessa leviää tällä hetkellä etenkin deltavariantti, jonka aiheuttamat tartunnat kuormittavat tällä hetkellä sairaalahoitoa.
Sunnuntaina päätettiin rajoittaa maahantuloa tietyistä eteläisen Afrikan maista virusmuunnoksen takia. Hän ei kommentoi tarkemmin sitä, tehdäänkö rajaturvallisuuden suhteen uusia muutoksia omikronmuunnoksen takia.
– On selvää, että muunnosvirus meille tulee, kyse on siitä, miten muunnoksen leviämistä voidaan hidastaa, kun emme tiedä, mitä se voi aiheuttaa.