Ukraina on puolustautunut Venäjän täysimittaista hyökkäystä vastaan jo yli kaksi vuotta. Sodan päättymistä ei ole edelleenkään näköpiirissä.
MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Niko Nurminen on tavannut viime viikkoina useita merkittäviä ukrainalaisia henkilöitä. Venäjän hyökkäyksen kohteena olevalla maalla on vahvoja viestejä Suomen ja muiden länsimaiden suuntaan tämänhetkisestä tilanteesta. MTV Uutiset koosti Nurmisen haastatteluita kokonaisuudeksi.
Ukrainan sisäministeri: Ukraina hyväksymässä kansalaisilleen mahdollisuuden kaksoiskansalaisuuteen
Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko/All Over Press
Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko kertoi helmikuussa MTV Uutisille, että Ukraina on hyväksymässä kansalaisilleen mahdollisuuden kaksoiskansalaisuuteen. Tämän myötä Suomeen asettuneille kymmenille tuhansille ukrainalaisille on tulossa mahdollisuus olla sekä Suomen että Ukrainan kansalaisia.
Lue lisää: Suomeen asettuneille ukrainalaisille tulossa mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen
– Meillä on Ukrainan sisäministeriön ja Suomen sisäministeriön kanssa tietysti paljon keskusteltavaa, onhan meillä kummallakin samankaltaiset rajat Venäjän kanssa, Klymenko toteaa.
Klymenkon mukaan Suomen ja Ukrainan tulee vaihtaa tietoja Suomessa oleskelevista ukrainalaisista.
– Tietysti meidän on myös keskusteltava yhteistoiminnasta järjestäytyneen rikollisuuden ja laittoman asekaupan kitkemiseksi. Me Ukrainassa teemme kaikkemme, että laittomia aseita ei kuljetettaisi Suomeen tai muualle EU-alueelle.
3:29Näin Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko kertoo kaksoiskansalaisuudesta Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa.
Ukrainan oikeusasiamies: "Venäjä erotettava YK:sta"
Ukrainan oikeusasiamies puolestaan katsoo, että Venäjä olisi erotettava YK:sta ja Kansainvälisen Punaisen Ristin piiristä.
Lue lisää: Ukrainan oikeusasiamies MTV:lle: Venäjä pihtaa tietoja kaapatuista lapsista
Oikeusasiamies Dmytro Lubinets on tyytymätön myös kansainvälisten järjestöjen omaan saamattomuuteen, erityisesti Ukrainan raportoimien yli 19 000 Venäjälle kaapatun lapsen takia. Tähän mennessä takaisin on saatu 529 lasta.
2:28Niko Nurminen tapasi oikeusasiamiehen Ukrainan Harkovassa, josta osa kaapatuista on kotoisin. Katso reportaasi videolta.
Julija Tymoshenko: Suomi on Ukrainalle esikuva
Ukrainalaispoliitikko, maan entinen pääministeri Julija Tymoshenko varoittaa länttä painostamasta Ukrainaa rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa. Tymoshenko kertoo MTV Uutisille, että myös alueluovutukset Venäjälle olisivat virhe.
Tymoshenkon mukaan nykyinen täysimittainen sota on suora seuraus kansainvälisen yhteisön lepsuilusta Venäjän vallattua Krimin ja Ukrainan itäosia Donbasissa vuonna 2014.
Ainoa Venäjän sotavimmaa patoava tekijä on Tymoshenkon mielestä Nato.
Lue lisää: Julija Tymoshenko MTV Uutisille: Rauhanneuvotteluihin ei tule painostaa, alueluovutukset olisivat virhe
– Suomi on meille esikuva. Me haluamme edetä Nato-jäsenyyteen samalla tavalla kuin te, ilman vuosikymmeniä kestäviä jäsenyysneuvotteluja sotilasliiton kanssa. Me haluamme päästä pikavauhtia Natoon.
2:23Julija Tymoshenko MTV Uutisille: Ukrainaa ei pidä painostaa rauhanneuvotteluihin, alueluovutukset olisivat virhe
Suomi ottamassa vetovastuuta Ukrainan ympäristötuhojen pysäyttämisessä
Suomi on ottamassa vetovastuuta Ukrainan ympäristötuhojen korjaamisessa osana Ukrainan rauhansuunnitelmaa, ja työ alkaa konkretisoitua tänä keväänä.
– Suomen ja Ukrainan yhteistyö tuhojen kartoittamisessa on hyvin tärkeää. Sodasta huolimatta ympäristövaikutuksia ei voi jättää huomiotta. Olen vakuuttunut, että tiedonkeruu ja sen laatu nousevat suomalaisten tuella, kertoo Ukrainan ympäristöministeri Ruslan Strilets MTV Uutisille.
Venäjän hyökkäyssota on aiheuttanut laajoja ympäristötuhoja, ja Ukraina on arvioinut tähän mennessä kartoitettujen ympäristötuhojen mittaluokaksi 65 miljardia euroa.
Lue myös: Ukrainan ympäristöministeri MTV:lle: Suomi ottamassa vetovastuuta sodan ympäristötuhojen korjaamisessa osana rauhansuunnitelmaa
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Suomi kanavoi työhön joitakin miljoonia euroja esimerkiksi ulkoministeriön kehitysyhteistyön kautta, ja tarjoaa lisäksi asiantuntemusta ja koulutusta ympäristöhaittojen kirjaamiseen ja korjaamiseen Ukrainassa.
– Suomen panos pitää sisällään esimerkiksi rahoitusta Ukrainan ympäristöasiatuntijoiden työlle, jossa dokumentoidaan Venäjän aiheuttamia tuhoja, jotta Venäjä saadaan vastuuseen. Ja myös etsitään keinoja korjata ihmisten elinympäristöä turvalliseksi.
3:10Suomi on ottamassa vetovastuuta Ukrainan ympäristötuhojen pysäyttämisessä osana rauhansuunnitelmaa