MTV Urheilu kysyi, SM-liiga vastaa – tässä nousijaehdokkaan kaipaamat faktat

Jääkiekon SM-liigalla olisi ollut vastaukset kaikkiin Mestis-seura TUTO:n esittämiin avoimiin kysymyksiin liigalisenssiin liittyvästä osakemaksusta. Jostain syystä turkulaisseura ei vain ole edelleenkään saanut niitä.

TUTO ilmoitti yllättäen marraskuun alussa liittyvänsä Kiekko-Espoon rinnalle hakemaan paikkaa SM-liigassa kaudesta 2024–25 alkaen.

Seura olisi kuitenkin tarvinnut lisenssihakemuksensa tueksi tarkempia tietoja siitä, mistä 3,6 miljoonan suuruinen hintalappu liigaosakkeelle muodostuu ja mitä maksulle tapahtuu esimerkiksi karsinnoissa putoamisen tai konkurssin hetkellä.

Liigalisenssitoimikuntaa vetävä Suomen Jääkiekkoliiton talousjohtaja Jaakko Luumi neuvoi TUTO:a kysymään asiat suoraan SM-liiga Oy:n toimistolta. Turkulaisseuran toimitusjohtaja Kimmo Hollmén ohjasi kysymykset Liigan puheenjohtajalle Heikki Hiltuselle ja toimitusjohtaja Mikko Pulkkiselle 9. marraskuuta.

Tähän päivään mennessä SM-liiga ei ole vastannut avoimeksi jääneisiin kysymyksiin.

Hiltunen: Olisi pitänyt olla aktiivisempia

Puheenjohtaja Hiltunen myöntää, ettei nousijaehdokkaita – TUTO:a, Kiekko-Espoota ja hakemuksensa toistaiseksi jäihin laittanutta Jokereita – ole informoitu riittävästi.

– Ei ole varmasti, koska ei ole käyty niin syvällisiä keskusteluita hakijaseurojen kanssa, että miten Liiga toimii. Ei ole vielä istuttu alas ja käyty läpi, että miten tämä malli toimii, Hiltunen vastaa.

– Ja sitten he taivastelevat ymmärtämättä kokonaisuutta.

TUTO:n yrityksistä huolimatta SM-liigalla ei ole ollut aikaa ottaa seuran edustajia vastaan. Sen sijaan pyyntöjä uusista taloudellisista selvityksistä tihkuu koko ajan toiseen suuntaan. Hiltunen on luvannut olla yhteydessä Turkuun tällä viikolla.

Mestis-seuroille tuli järkytyksenä SM-liigan osakkeen jyrkkä hinnannousu vuosikymmenen takaisesta, jolloin Sport, KooKoo ja Jukurit nostettiin pääsarjaan 1,8 miljoonan euron osakasmaksulla.

– Nyt he olettavat jotain vanhalta pohjalta. Samalla me voimme katsoa peiliin, että prosessit eivät ole vielä niin pitkällä, että hakemukset olisi käyty läpi, Hiltunen jatkaa.

– Kyllä minä myönnän, että siinä olisi pitänyt olla aktiivisempia, mutta toisaalta tämä on vielä dialogi, jota käydään. Prosessihan on vielä kesken.

Näin liigaosake vaihtaa omistajaa

Hiltusen tiistaina MTV Urheilulle antama selvitys liigaosakkeen kohtalosta esimerkiksi karsintojen kautta putoamisen tai siitä vapaaehtoisesti luopumisen osalta kertoo, että SM-liigalla olisi ollut antaa hakijaseuroilla vastaukset jo hyvän aikaa sitten.

Kun karsinnat palaavat SM-liigan lokakuussa tekemän päätöksen mukaisesti kauden 2024–25 lopuksi, suurin taloudellinen muutos koskee nousijaseuran maksamaa liigaosaketta. Sport, KooKoo ja Jukurit saivat kolmesta viiteen vuoteen maksuaikaa 1,8 miljoonan summalleen, mutta nyt Jokereille annetun tiedon mukaan 3,8 miljoonan summa on maksettava yhdellä kertaa.

– Raha pitäisi maksaa kertaluonteisesti johtuen siitä, että Liiga joutuu maksamaan putoavalle seuralle sen. Ei se (putoaja) voi odottaa viittä vuotta sitä maksua. Sen pitää maksaa velvoitteensa heti pois, se tarvitsee sen rahan heti käteen, Hiltunen selvittää.

Koska kevään liigakarsintojen voittajan on oltava valmis lunastamaan osake ja aloittamaan pelinsä SM-liigassa jo seuraavana syksynä, on lisenssimenettely käynnistettävä jo edellisenä syksynä. Tällöin mahdolliset nousijaseurat ovat jo kauden edetessä selvillä.

– Jos se ei toteudu, niin lähtökohtaisesti on niin, että välttämättä ei edes karsintoja pelata, jos ei ole yhtään joukkuetta siellä, joka voisi nousta, Hiltunen kommentoi.

– Tämä on vielä sellainen asia, joka varmasti hiotaan loppuun, mutta sellainen malli siinä on ollut, että ei myöskään ole järkevää pelata karsintoja, jos ei ole sellaista joukkuetta, joka pystyy nousemaan tai haluaa nousta.

Putoajan potti sama kaikille

Yksi SM-liigan sarjauudistuksen erikoisuuksista koskee osakeyhtiötä perustamassa olleen seuran mahdollista putoamista alemmalle sarjaportaalle. Vuonna 2000 perustetun SM-liiga Oy:n alkuperäiset osakkeet maksoivat aikoinaan osakkuudestaan vain reilut 16 000 euroa, mutta nyt putoamisen hetkellä osakkuuden arvo saattaakin olla lähes neljä miljoonaa euroa.

Liigaosake vaihtaa aina omistajaa, kun lisenssivaatimukset täyttävä Mestis-seura onnistuu karsintojen kautta pudottamaan SM-liiga-seuran. Hinta muodostuu aina silloisen laskukaavan mukaan, joten hinta on kaikille sama, oli kyse sitten kymppitonneja maksaneesta HPK:sta, 1,8 miljoonaa maksaneesta Sportista tai 3,6 miljoonaa maksaneesta Kiekko-Espoosta.

– Osakas kuin osakas. Se on senhetkinen merkintähinta, kun putoaminen tai nousu tapahtuu. Summa voi liikkua ylös- tai alaspäin. Ei sillä ole merkitystä, mikä hinta oli aiemmin, Hiltunen vahvistaa.

SM-liigan osakkaat ovat sarjauudistuksen yhteydessä sopineet myös siitä, että jos joku osakkaista päättää vapaaehtoisesti luopua liigapaikastaan tai tekee konkurssin, tilalle ei nosteta uutta osakasta, vaan pääsarjassa pelaavien joukkueiden määrä vähenee niin sanotusti luonnollisen poistuman kautta.

Hiltusen mukaan vapaaehtoisesti osakkeestaan luopuneilla ei ole mitään ohituskaistaa palata SM-liigaan, vaikka se olisi saanut taloutensa riittävään kuntoon osakkuuden takaisin lunastamiseksi.

– Se ei onnistu, koska siinä samassa yhteydessä liigaosake lunastetaan pois. Se seura menee samaan riviin muiden nousijapyrkijöiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat