MTV Urheilun tiedot: Raju syytös kulisseissa – Jääkiekkoliiton ehdotus "pelkkä silmänkääntötemppu"

Jääkiekon Mestis-seurat ja pelaajayhdistys näkevät Suomen Jääkiekkoliiton ja SM-liigan tuoreimman ulostulon lähinnä silmänkääntötemppuna, MTV Urheilun tiedot kertovat.

Jääkiekkoliitto tiedotti keskiviikkona, että Mestis-seurojen yhteinen Sarjaseurat ry ja Suomen Jääkiekkoilijat ry kieltäytyivät paikoista tällä viikolla työnsä aloittavan Huippukiekon neuvottelukunnan työryhmissä.

Liitto ja SM-liiga neuvottelevat kevään aikana uudesta yhteistyösopimuksesta, johon Mestis-seurat ja pelaajayhdistys ovat vaatineet suuria muutoksia, jotta tulevassa sarjajärjestelmässä liiganousu tehtäisiin aidosti mahdolliseksi.

Neuvottelukuntaa vetävä Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Heikki Hietanen ja SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoivat pettyneensä seurojen ja pelaajayhdistyksen päätökseen.

Mestis-seurat ja SJRY olisivat halunneet suoran paikan neuvottelukunnassa, mutta tarjolla oli vain tehtäviä valmistelevissa työryhmissä. MTV Urheilun tietojen mukaan Jääkiekkoliitto tarjosi vielä tiistaina mainituille tahoille työryhmäpaikkoja, mutta vaatimus suorasta paikasta tulkittiin liitossa niin, ettei osapuolilla ole halua osallistua työhön lainkaan.

Seurat ja pelaajayhdistys eivät uskoneet voivansa vaikuttaa neuvottelukunnan päätöksiin työryhmien kautta. Tarjous koettiin lähinnä liiton ja SM-liigan yritykseksi sitouttaa voimakasta kritiikkiä esittäneet tahot neuvottelukunnan yksipuolisiin päätöksiin.

Mestis-seuroissa tarjous on MTV Urheilun tietojen mukaan nähty lähinnä silmänkääntötemppuna, jonka tarkoituksena on rauhoittaa kiivaana käyvä keskustelu SM-liigan lisenssiehtojen ympärillä.

Pelaajayhdistys ja Mestis kertoivat yhteisessä tiedotteessaan, että niiden toiveissa olisi ollut liiton ja Liigan kanssa nelikantainen päätösryhmä, jossa kaikki osapuolet olisivat päässeet aidosti vaikuttamaan uuteen sopimukseen.

– Pidämme tärkeänä, että suomalaisen jääkiekon isot muutokset päätetään yhdessä eikä niin, että eri osapuolia vain kuullaan ja valta päätöksistä on todellisuudessa yhä edelleen hyvin rajatulla sisäpiirillä. Se ei ole aitoa yhteistyötä, SJRY ja Mestis toteavat.

SM-liigan Hiltunen: Neuvottelukunta määritelty sopimuksessa

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen perusteli MTV Urheilulle, miksi Mestis-seuroille ei ollut tilaa neuvottelukunnassa.

– Se on määritelty Liigan ja liiton välisessä sopimuksessa, miten Huippukiekon neuvottelukunta rakentuu. Siinä on sopimuksessa määritelty ne tahot ja edustajat. Sen mukaan se on rakennettu, Hiltunen kommentoi.

Hiltusen mukaan työryhmillä on merkittävä rooli neuvottelukunnan päätöksenteossa. Lopullinen päätös uudesta yhteistyösopimuksesta tehdään muualla.

– Liigan ja liiton sopimus menee neuvottelukunnan kautta. Se esittelee sen liiton päättäville tasoille. Liiton puolella on liittohallitus, joka vie esityksen liittovaltuustolle. Liittohallituksessa ja liittovaltuustossa on Mestiksen edustajia ja liittovaltuustossa on myös pelaajayhdistys edustettuna. Liittovaltuusto hyväksyy tai hylkää tai sitten tarvittaessa vaikka palauttaa keskusteluun.

Liigan puolella Huippukiekon neuvottelukunnan esitystä käsittelee puolestaan ensin Liigan hallitus, joka vie sen eteenpäin Liigan yhtiökokouksen eli seurojen äänestettäväksi.

Juttua täydennetty klo 12.06: Lisätty tiedot SJRY:n ja Mestis-seurojen yhteisestä tiedotteesta.

Lue myös:

    Uusimmat