SM-liigan ja Jääkiekkoliiton ratkaisuun petyttiin rankasti: "Oltaisiin toivottu muutosta"

SM-liiga ja Jääkiekkoliitto aloittavat yhteistyösopimusta koskevat neuvottelut. Päättävään pöytään paikkaa äänekkäästi vaativat viime syksynä myös Pelaajayhdistys eli SJRY ja Mestis-seurat. Tahot jätettiin kuitenkin ulos.

Nykyinen SM-liigan ja Jääkiekkoliiton välinen yhteistyösopimus umpeutuu kesäkuun lopussa. Neuvotteluissa Huippukiekon neuvottelukunnassa sovitaan muun muassa organisaatioiden välisestä hallintomallista, mutta listalla on myös suoraan pelaajia koskevia asioita. 

Esimerkiksi Liigan pelaaminen maajoukkuetauoilla, pelaajien osallistuminen maajoukkuetoimintaan, ja tätä koskevat vakuutukset ja korvaukset. 

Mestis-seuroilla tai Pelaajayhdistyksellä ei päätöksentekopöytään ole asiaa. 

SJRY:n hallituksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt alleviivaa SJRY:n tyytymättömyyttä. 

– Kyllä tämä on iso pettymys, ettemme ole mukana, kun asioista päätetään. 

SJRY ja Mestis-seurat ottivat syksyn aikana tiukasti kantaa Suomi-kiekon tilaan. Kumpikin taho on ilmaissut halunsa olla mukana nimenomaan päätöksenteossa. Ramstedt korostaa, että juuri tämä neuvottelupöytä on se, jossa tahojen olisi ollut tärkeää olla mukana.

Liigan ja liiton mukaan sopimus ei määritä tulevia sarjamalleja. Se luo kuitenkin tahojen oman tiedotteen mukaan “laajemmat puitteet siitä, miten suomalainen huippukiekko jatkossa organisoituu”. 

Mestiksen puheenjohtajana hiljattain aloittanut Mikko Saarni on niin ikään tyytymätön tilanteeseen.

– Kyllä Mestis-seuroissa oltaisiin toivottu tähän muutosta. Aiemmin myös Mestiksen puheenjohtaja on ollut mukana lopulliset päätökset tekevässä neuvottelukunnassa. Kyllä tämä on seuroille pettymys. 

Liiga ja liitto ovat luvanneet pelaajille ja Mestis-seuroille äänen ja puheenvuoron asioita läpikäyvissä työryhmissä, mutta pelkkä kuulluksi tuleminen ei SJRY:n ja Mestiksen näkökulmasta riitä. 

– Ei se tyydytä. Kyllä tässä halutaan olla nimenomaan päättävissä elimissä mukana. Nyt joudutaan odottamaan, että joku muu tekee niitä ratkaisuja, Ramstedt sanoo. 

Tilanne käydään Pelaajayhdistyksessä nyt läpi. Ramstedt ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin.

– En tässä vaiheessa näitä mahdollisuuksia halua spekuloida. SJRY käy eri neuvotteluja ja asioita läpi tahollaan ja muiden toimijoiden kanssa. Niin käydään tämäkin, mutta en lähde nyt arvioimaan vaihtoehtoja.

Hiltunen ja Hietanen vastaavat kritiikkiin

Liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen kommentoi kuviota perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. 

– Tämä on Jääkiekkoliiton ja SM-liigan välinen sopimus. On luonnollista, että siellä ovat sopijaosapuolet keskenään sopimassa. Työryhmämallissa on mukana seuroista, Pelaajayhdistyksestä ja Mestiksestä edustajia. 

–  Työryhmät tulevat yhdellä ehdotuksella ulos. Kyllä varmasti pääsee osallistumaan, kun on itse aktiivinen. Ei välttämättä tarvitse olla siinä (Huippukiekon neuvottelukunnassa).

MTV Urheilun haastattelujen perusteella SJRY ja Mestis-seurat ovat hyvin pettyneitä, etteivät he ole toivomallaan tavalla mukana päätöksenteossa. Miten vastaat tähän? 

– Olen tottunut siihen, että työryhmä on se, missä työ tehdään. Siellä on osaaminen ja ymmärrys haasteista. Sitä kautta tarjotaan mahdollisuus olla asian ytimessä ja käydä ne keskustelut siellä. 

Jääkiekkoliiton tuore puheenjohtaja Heikki Hietanen korosti niin ikään esityksiä tekevien työryhmien merkitystä. 

– Vaikuttamisen paikka on ne työryhmät. Tämähän on ihan uutta. Aikaisemmin keskustelut on käyty siellä huippukiekon neuvottelukunnassa. Nyt asiantuntijakeskustelut käydään työryhmissä ja hiotaan esitykset siellä. 

Lue myös:

    Uusimmat