MTV Uutisten saamien tietojen mukaan Kansallisen rokotusasiantuntijan ryhmän pöydällä on tiistaina suosituksen antaminen kolmannesta koronarokotuksesta.
KRAR antaa suosituksen, minkä jälkeen THL ja STM tekevät päätöksen rokotuksista.
Ensimmäisenä keskustellaan siitä, tarvitsevatko immuunipuolustukseltaan heikentyneet potilaat, kuten esimerkiksi elinsiirto-, syöpä- ja kantasolupotilaat kolmannen rokotuksen Ruotsin malliin.
Lue myös: Kolmas rokotekierros voisi alkaa vielä tänä vuonna – HUS:n Lehtonen kertoo, mitä ryhmiä se koskisi
Ruotsissa ja Yhdysvalloissa on jo suositeltu, että näille potilaille annettaisiin kolmas rokotus. Yhdysvalloissa kolmas rokotus suunnitellaan annettavaksi vähintään kaksi kuukautta toisen rokotuksen jälkeen.
MTV:n tietojen mukaan eri vaihtoehdot pitää myös suhteuttaa rokotteiden saatavuuteen.
Tutkimustulokset rokotuksen tehosta vaihtelevat
KRARin jäsenen Timi Marteliuksen mukaan tiedot ja tutkimustiedot eri maissa ovat osittain ristiriitaisia siitä, milloin rokotuksen teho laskee.
– Tulokset näyttävät olevan erilaisia Israelissa, Englannissa ja Kanadassa. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, missä vaiheessa maan epidemiatilanne on ollut, kun tutkimus on tehty. Yhtenä tekijänä on rokotteiden annosväli.
Marteliuksen mukaan Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa hyötyä on saatu ainakin elinsiirtopotilailla. Heillä on osoitettu kolmannen rokotuksen parantavan rokotevastetta, joka muuten usein jää puutteelliseksi.
– En uskalla varmuudella sanoa, missä vaiheessa rokotusten teho laskee. On viitteitä siitä, että pidemmällä rokotusvälillä, mikä on kaksitoista viikkoa, sen teho on deltavirusta vastaan tehokkaampi kuin lyhyemmällä välillä.
Koronarokotustutkimuksia julkaistaan koko ajan runsaasti. Marteliuksen mukaan huomisessa kokouksessa tullaan käymään läpi jäsenten lukemien tutkimusten tulokset.
Lue myös: Marin: Määritelmä kahden metrin turvavälistä poistetaan tartuntatautilaista
– Tärkeää olisi, että mahdollisimman moni ottaisi jo tarjolla olevat kaksi koronarokotusta. Kahdenkin rokotusannoksen kattavuudessa on vielä tekemistä, vaikkakin esillä on ollut jo koko kansan rokottaminen kolmella rokotteella.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin näkemyksen mukaan rokotuspäätös tullaan tekemään ja julkistamaan nopeasti.