Niin sanotun translain käsittely on siirtynyt huomiseen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
Hallitus- ja oppositiopuolueiden edustajat pitivät omissa ryhmissään kesken kokouksen lyhyen neuvonpidon.
Translain hyväksyntä saattaa vaatia tukea oppositiosta, käytännössä kokoomuksesta, sillä jotkut keskustan kansanedustajat vastustavat lakia.
Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho puhui lakihankkeen tukemisen olevan kokoomuslaisille omantunnonkysymys puoluekokouksen myönteisestä linjauksesta huolimatta. Tämä tarkoittaa, että heitä ei sido ryhmäpäätös aikanaan eduskunnan äänestyksessä. Hän perusteli asiaa sillä, että hallituksen esitys on puoluekokouksen linjausta laajempi.
Lue myös: Voiko armeijaa vältellä sukupuolta korjaamalla? Kansanedustajat väittelyssä translaista: "On varmasti helpompikin keino"
Laihon mukaan kokoomus kannattaa translain muutosta, mutta haluaa hallituksen esitykseen yhä tiettyjä täsmennyksiä. Uudistuksessa henkilö voisi vaihtaa virallisen sukupuolimerkintänsä henkilötietoihinsa omalla ilmoituksella. Kokoomus on kaivannut hallituksen esitykseen ainakin rajausta siitä, kuinka usein tämän sukupuolen vahvistamisen voisi tehdä. Puolue on pitänyt esillä vähintään vuoden aikarajaa ja perustellut asiaa väärinkäytösten riskin vähentämisellä.
– Transihmisten osalta väärinkäytöksen pelkoa ei ole, vaan lakia halutaan tehdä paremmaksi niin, että se palvelee heitä, eikä siinä ole väärinkäyttömahdollisuuksia, Laiho sanoi.
SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen sanoi kokouksen jälkeen, että asiassa päästiin eteenpäin ja valiokuntakäsittely olisi tarkoitus saada valmiiksi huomenna.