Marko, 51, tajusi yhdestä oireesta saaneensa eturauhassyövän: "Oli ihan selvä juttu, että nyt se on minussa"

3:00imgÄlä viivyttele hoitoon hakeutumista! Videolla kerrotaan, miten eturauhassyöpä oireilee.
Julkaistu 13.11.2021 08:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpä, johon voi sairastua työikäinenkin. Yksi heistä on 51-vuotias Marko Koivuneva, joka toivoo, että tautia seulottaisiin perinnöllisesti alttiilta henkilöiltä.

Kun nurmijärveläinen Marko Koivuneva havaitsi virtsassaan verta eräänä kesäpäivänä vuonna 2019, hän osasi aavistaa pahaa. Tuolloin 48-vuotias mies tiesi, että verivirtsaisuus voi olla oire eturauhassyövästä – taudista, johon sekä hänen isänsä että isoisänsä olivat kuolleet.

– Minulle oli ihan selvä juttu, että nyt se on minussa, Marko sanoo.

Huolta ei kuitenkaan otettu kovinkaan tosissaan, hän kertoo. Lääkärissä oiretta lähdettiin tutkimaan tulehduksena ja vaivaan määrättiin hoidoksi antibiootteja. Kuuri ei kuitenkaan auttanut. Silti kului vielä useita kuukausia ennen kuin virtsaan ilmaantuneen veren perimmäinen syy selvisi.

Syys-lokakuun vaihteessa Marko sai postia. Kirjeessä kerrottiin, että tutkimuksissa häneltä oli löytynyt lopulta eturauhassyöpä.

golf marko koivunevaMarko on golffannut sinisillä palloilla, sillä se on eturauhassyövän väri: "Saa ikään kuin antaa syövälle kyytiä, kun se meinaa nujertaa." Kuvat Markon kotialbumista.Marko Koivuneva

Eturauhassyöpä voi iskeä työikäiseenkin

Eturauhassyöpä on suomalaisten miesten yleisin syöpä. Vuosittain tautiin sairastuu yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Eturauhassyöpä ei ole vain vanhojen miesten tauti vaan se on työikäistenkin miesten yleisin syöpä, Docrates Syöpäsairaala kertoo.

Eturauhassyövän riskitekijöitä ovat korkea ikä, runsas rasvan käyttö, lihavuus, tupakointi sekä suurentunut mieshormonipitoisuus. Terveyskirjaston mukaan noin 2–5 prosenttia eturauhassyövistä on perinnöllistä tyyppiä.

Tyypillisiä eturauhassyövän ensioireita ovat virtsan tulon häiriöt, virtsaamistarpeen lisääntyminen sekä virtsateiden tulehdukset. Syöpään voi liittyä veren ilmaantumista virtsaan tai siemennesteeseen. Myös yhdyntäongelmat ovat mahdollisia.

Toisinaan ensimmäiset oireet johtuvat syövän leviämisestä luustoon, jolloin voi ilmetä luustokipua tai poikkeavia murtumia. Levinnyt syöpä voi aiheuttaa myös kipuja, anemiaa ja yleistä heikkoutta.

Lue myös: Millaisia ovat syövän oireet? Muista tämä sääntö

Apua vertaistuesta

Marko Koivunevalle eturauhassyöpädiagnoosi oli samalla sekä helpottava että lannistava uutinen. Hän oli osannut epäillä diagnoosia oireiden ja sukurasitteen vuoksi. Kirje todisti pahanenteiset aavistukset todeksi.

Marko hakeutui taudin toteamisen jälkeen heti vertaistukiryhmään eturauhassyöpäyhdistys Propon kautta. Tuntui rohkaisevalta nähdä ihmisiä, jotka ovat eläneet taudin kanssa jopa vuosikymmeniä. Ryhmästä Marko sai myös tietoa syövän hoidosta.

Markon syöpää hoidettiin aluksi leikkaamalla eturauhanen ja siinä oleva syöpä pois. Kasvain oli kuitenkin ehtinyt levitä eturauhasen ulkopuolelle. Levinnyttä tautia on yritetty nujertaa sädehoidolla. Seuraava kontrollikäynti on tammikuussa.

– Olen jo hyväksynyt sen ajatuksen, että tauti on minussa, Marko sanoo.

Marko yrittää olla huolehtimatta sairaudestaan liikaa. Ainoa asia, johon potilas pystyy vaikuttamaan, on oma asenne. Eturauhassyöpään verrattain nuorella iällä sairastunut pyrkii ajattelemaan positiivisesti, vaikka välillä se vaatii huumoria ja jaksamista.

Syöpähoitojen haittavaikutuksista merkittävimmät ovat ongelmat seksuaalisuudessa sekä pidätysvaikeudet. Kun hätä iskee kesken kauppareissun ja äkillistä tarvetta joutuu selittämään myyjälle, on nauru kaukana.

Lue myös: Mikä on tappavin syöpä? Syöpälääkäri kertoo, mistä ennuste riippuu: "Syövän kanssa voi elää vuosia, vaikkei siitä paranisikaan"

Pitäisikö eturauhassyöpää seuloa?

Marraskuussa vietetään valtakunnallista eturauhassyöpäkuukautta, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta miesten yleisimmästä syövästä sekä kannustaa miehiä hakeutumaan tutkimuksiin ja hoitoihin ajoissa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä löydetään, sitä parempi on potilaan ennuste.

Toisinaan esitetään, että eturauhassyöpää pitäisi seuloa kuten naisten yleisintä syöpää eli rintasyöpää. Eturauhassyövän seulonnassa voitaisiin käyttää PSA-tutkimusta, joka mittaa eturauhasen tuottamien valkuaisaineiden määrää veriplasmasta.

PSA-arvo voi suurentua esimerkiksi eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun, virtsatie- tai eturauhastulehduksen mutta myös eturauhassyövän seurauksena. Toisaalta alhainen PSA -arvo ei sataprosenttisesti sulje pois syövän mahdollisuutta. Terveyskirjaston mukaan seulonnan ja sen perusteella tapahtuvan hoidon ei ole osoitettu vaikuttavan osallistujien eliniän pituuteen. Rutiininomaista PSA-tutkimusta ei suositella oireettomille ja terveille miehille.

PSA-testin voi toki kustantaa itse. Nopeasti koholle noussut arvo edellyttää usein lisätutkimuksia.

Marko Koivuneva toivoo, että miesten kohonneet PSA-arvot otettaisiin terveydenhuollossa todesta ja syövän mahdollisuus suljettaisiin pois tutkimuksissa. Hän haluaisi, että eturauhassyöpää seulottaisiin erityisesti taudille perinnöllisesti alttiilta.

Perinnöllisesti eturauhassyövälle alttiille miehille suositellaan PSA:n määritystä ja seurantaa 1–4 vuoden välein. Markon kohdalla suositus ei toteutunut.

Lue myös: Asiantuntijat eivät lämpene eturauhassyöpäseulonnoille – "Tämä ei ole tasa-arvokysymys"

Sairaus jättää jäljet elämään

Marko muistuttaa, että varhaisessa vaiheessa löytyvän eturauhassyövän kanssa voi elää pitkäänkin. Mutta vaikka sairaudesta parantuisi, jättää se jäljet elämään.

– Ehkä sellainen empatian lisäys olisi paikallaan, Marko sanoo.

Hän toivoo, että ihmiset edes yrittäisivät kuvitella, mitä eturauhassyöpään sairastuminen ja hoidot tarkoittavat. Esimerkiksi virtsaamisvaivat ja erektio-ongelmat voivat heikentää potilaan elämänlaatua, vaikka itse syöpä olisi nujerrettu.

Lääkäreillekin Markolla on selvä viesti: potilaita tulisi hoitaa kokonaisvaltaisesti eli sekä fyysinen että psyykkinen puoli huomioiden. Esimerkiksi syöpädiagnoosin lukeminen paperilta ei ollut mukavaa.

– Vain yksi lääkäri on kysynyt multa, että Marko, kuinka sä jaksat.

brändö markoMarko toivoo, että kanssaeläjät ja lääkärit ymmärtäisivät, millaiset jäljet sairastuminen jättää. Kuva Markon kotialbumista.Marko Koivuneva

Sairastuminen muutti elämää

Vakava sairastuminen sai yrittäjänäkin uraa tehneen Markon pysähtymään. Elämä oli pyörinyt pitkään työn ympärillä, mutta pitkäksi venyneet työpäivät tai tekemistä ohjaileva kalenteri eivät tukeneet vaikealla hetkellä. Sen tekivät perhe ja muut ympärillä olevat läheiset.

– Ainoa, mihin mulla on nyt kiire, on koti, Marko sanoo.

Hän hakeutui koulutustaan vastaavaan työhön kalatalousalalle 20 vuoden tauon jälkeen. Haaveena on, että töille riittäisi kahdeksan tuntia päivässä. Marko yrittää elää hetkessä, ei kalenterin armoilla tai jatkuvasti tulevaisuutta miettien. Elämä on tässä ja nyt.

– Nautitaan joka hetkestä.

Lue myös: Kun Julia avasi Omakannan, tyytyväisyys hoidosta muuttui järkytykseksi: "Pääsi itku"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

2:42imgJopa joka kolmas suomalainen tulee sairastumaan syöpään. Videolla kerrotaan, mistä syöpien yleistyminen johtuu.

Lähteet: Docrates Syöpäsairaala, Terveyskirjasto 1 & 2, Syöpäjärjestöt

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä