Muovipakkausten kierrätysmahdollisuudet paranevat Suomessa kemiallisen käsittelyn käyttöönoton myötä. Nokialla on aloittanut toimintansa laitos, jossa mekaaniseen kierrätykseen kelpaamattomista muovipakkauksista valmistetaan pyrolyysiöljyä.
Laitos on Suomen ensimmäinen, jossa muovia kierrätetään kemiallisesti teollisessa mittakaavassa. Vuodessa pystytään käsittelemään 4 000 tonnia muovijätettä.
– Meille tulevat muovipakkaukset käytännössä nesteytetään takaisin öljytuotteeksi, mistä ne on alun perin valmistettukin. Pyrolyysiöljystä petrokemian teollisuus voi tuottaa uusia polymeereja ja edelleen uusia muovituotteita, tiivistää Wastewise Groupin toimitusjohtaja Kaisa Suvilampi.
Pyrolyysiöljystä voidaan valmistaa mitä tahansa uusia muovituotteita.MTV
Uusia ruokapakkauksia kierrätysmateriaalista
Materiaali kelpaa myös ruokapakkauksiin.
– Kemialliseen kierrätykseen ei liity sellaisia rajoitteita kuin mekaaniseen kierrätykseen eli pyrolyysiöljystä pystytään valmistamaan esimerkiksi elintarvikepakkauksia tai lääketeollisuuteen pakkausmateriaaleja, toteaa Suvilampi.
Yhtiön on itse kehittänyt käsittelymenetelmiä.
– Se, miten me olemme hyödyntäneet pyrolyysia muovijätteen nesteytykseen, on meidän omaa teknologiaa. Siihen sisältyy innovaatioita ja ensimmäiset patentit on myönnetty meidän omalle teknologialle, kertoo Suvilampi.
Pieneksi silputtu jätemuovi on Nokian pyrolyysilaitoksen raaka-ainetta.MTV
Kierrätystä polttamisen sijaan
Tähän asti mekaaniseen kierrätykseen kelpaamattomat muovilaadut, esimerkiksi kahdesta eri muovilajista valmistetut pakkaukset, on poltettu. Kemiallisessa käsittelyssä nekin saadaan kiertoon, se kasvattaa myös muovin kierrätysastetta.
– Kaikki, mikä täällä kierrätetään kemiallisesti, on lisänä kierrätysasteeseen, koska täällä käsitellään sellaisia muovijätevirtoja, jotka eivät mekaaniseen kierrätykseen sovellu, huomauttaa pakkaustuottajayhteisö Sumi Oy:n toimitusjohtaja Mika Surakka.
Wastewisen pyrolyysilaitoksen valvomossa seurataan muovijätteen käsittelyn eri vaiheita.MTV
Muovipakkausten kierrätyksessä paljon parannettavaa
Tällä hetkellä muovipakkausten kierrätysaste on Suomessa noin 35 prosenttia. Vuoteen 2025 mennessä määrä pitäisi saada nostettua vähintään 50 prosenttiin. Suurin este tavoitteen saavuttamiselle on meidän kuluttajien laiskuus muovin kierrätyksessä.
– Suurin toimenpide on, että kuluttajat toimittaisivat muovipakkauksia kierrätysastiaan, koska keräysaste on tällä hetkellä liian alhainen. Toinen asia on, että noudatettaisiin lajitteluohjeita eli ei toimiteta astioihin muuta kuin muovipakkauksia, ohjeistaa Surakka.
Lue myös: EU:n valmisteilla oleva pakkausasetus voi aiheuttaa miljoonakulut elintarviketeollisuudelle – vaatisi pakkauslinjastojen uusimista
Muovin keräysastioihin heitetään myös muuta jätettä
Sen lisäksi, että kierrätysastioihin päätyy liian vähän muovipakkauksia, astioiden sisällöstä viidesosa on sinne kuulumatonta jätettä.
Tästä huolimatta Nokialla tehdään jo laajennussuunnitelmia.
– Parhaillaan täällä Nokialla investoidaan toista tuotantolinjastoa ja toki tähyillään seuraavaakin laitoskohdetta, paljastaa Suvilampi.