Musiikkifestivaalia syytetään eläimien kuolemista Espanjassa – törmäilivät seiniin

Neljä gasellia on kuollut juostuaan viikonloppuna päin seinää Almerían kaupungissa Espanjassa sijaitsevassa suojelukeskuksessa. Keskus syyttää kuolemista lähellä pidetyn musiikkifestivaalin järjestäjiä.

Estación Experimental de Zonas Áridas -nimisen suojelukeskuksen eläinlääkäri Sonia Domínguez kertoo BBC:lle eläinten muuttuneen levottomiksi jo lauantaina konsertin aikana.

Pahin tapahtui kuitenkin vasta seuraavana päivänä, kun gasellit juoksivat päin seiniä ja murskasivat niskansa ja jalkansa.

Myös yksi harjavuohi menehtyi.

BBC:n mukaan Domínguezin ryhmä oli aiemmin pyytänyt viranomaisia siirtämään festivaalin toiseen paikkaan.

Kulttuurikeskus kiistää

Kulttuurikeskus Almería Cultura puolustaa viestipalvelu X:ssä antamassaan lausunnossa päätöstään järjestää konsertti aiemmin sovitussa paikassa. Sen mukaan musiikin volyymi ei ylittänyt 65 desibelin rajaa.

– Desibelejä voi mitata, mutta se ei ole tässä tärkeintä, suojelukeskuksen eläinlääkäri kommentoi.

Hän korosti sitä, että eläimet ovat ihmisiä herkempiä äänille ja tärinälle.

Gasellit ovat pakoeläimiä

Domínguezin mukaan eläimet ovat erityisen herkkiä tähän aikaan vuodesta, koska on niiden lisääntymisaika.

Hän lisää, että koska gasellit ovat luonnollisissa elinympäristöissään saaliseläimiä, niiden tapa paeta pelottavia asioita on pakoon juokseminen.

Domínguezin mukaan keskus on pyytänyt kaupungin viranomaisia siirtämään tulevat tapahtumat uuteen paikkaan, jotta eläimet eivät häiriinny. He eivät ole kuitenkaan vielä saaneet vastausta.

Domínguez kertoo, että kaikki suojelukeskuksen eläimet ovat alkuperäisillä elinalueillaan Pohjois-Afrikassa uhanalaisia ja keskuksella on tärkeä rooli biologisen monimuotoisuuden säilyttämisessä maailmanlaajuisesti.

Estación Experimental de Zonas Áridas EEZA on Espanjan kansallisen tutkimusneuvoston (CSIC) ja opetus- ja tiedeministeriön alainen tutkimuskeskus.

Keskuksessa tutkitaan kuivien ja puolikuivien vyöhykkeiden ekosysteemiä ja biologiaa.

Se on myös tunnettu toimistaan uhanalaisten pohjoisafrikkalaisten sorkkaeläinlajien elvyttämiseksi.

Paikalliset viranomaiset ovat pahoitelleet kuolemantapauksia. Niiden mukaan suojelukeskus on kuitenkin tehnyt hätiköityjä johtopäätöksiä asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat