Suomalaisautoilijoista kaikkein merkkiuskollisimpia ovat jo neljäntenä vuonna perättäin Toyotan omistajat.
Toyota voitti Bisnoden Loyalty Awards -palkinnon jo neljäntenä vuonna perättäin. Tällä kertaa ero kakkoseen Daciaan oli niukin mahdollinen, sillä Toyotan merkkiuskollisuusprosentti oli 67,3 ja Dacian 67,2.
Käytännössä näin moni uuden Toyotan tai Dacian ostajista päätyi viime vuonna samaan merkkiin autoa vaihtaessaan. Kyse on yksityiskäyttöön hankituista autoista, eli tutkimuksessa ei huomioida työsuhdeautoja.
Kärkikaksikko on sama kuin vuosi sitten, mutta suurimman loikan kärkikymmenikössä teki Subaru. Se paransi sijoitustaan peräti seitsemän sijaa ja kipusi kolmanneksi.
– Subarulla oli joskus aikaisempina vuosina kova merkkiuskollisuus, mutta parin edellisen vuoden aikana se putosi aika paljon, muistelee markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnoden myyntijohtaja Lauri Mähönen.
Mähönen huomauttaa, että merkkiuskollisuuteen vaikuttaa osaltaan paitsi itse tuote, myös saatavuus. Merkilleen tosi uskolliset saattavat odottaa uutta mallia pitkäänkin, mutta osa ostajista saattaa valita toisen merkin, jos ”oma” automalli ei ole uudistunut.
Lue myös: Näiden autojen arvo laski viidessä vuodessa eniten – pahimmillaan yli 70 prosentin romahdus
– Jos on tyytyväinen omaan autoonsa ja myyjään, on suuri todennäköisyys, että valitsee saman automerkin myös seuraavaksi autoksi, kommentoi maahantuojan Subaru Nordicin pr-päällikkö Thomas Possling merkin vahvaa nousua.
– Luonnollisesti yksi vaikuttava tekijä merkkiuskollisuuteen on myös Subarun korkea laatu ja erinomainen kestävyys. Ruotsissa Subarulla on ylivoimaisesti autoalan merkkiuskollisimmat asiakkaat, kertoo Possling.
Autot, joiden omistajat ovat kaikkein merkkiuskollisimpia
- Toyota
- Dacia
- Subaru
- Skoda
- Kia
- Nissan
- Ford
- Volvo
- Opel
- Volkswagen
- Hyundai
- Porsche
- Suzuki
- Mercedes-Benz
- Audi
Käytetyissä autoissa saksalaiset premiumit kärjen tuntumassa
Merkkiuskollisuuden kehitystä mitattaessa Subarukin jäi kakkoseksi Porschelle, joka nousi sijalta 24 sijalle 12. Mähösen mukaan myynnillisesti pienten merkkien kohdalla uskollisuus saattaa olla kova. Porsche teki viime vuonna myös myyntiennätyksen Suomessa.
Hyviä nousijoita olivat myös esimerkiksi Hyundai ja Nissan. Vuotta aiemmin Kia putosi hopeatilalta pronssille, ja nyt sen sijoitus heikkeni entisestään viidennelle sijalle. Kian edellä on Skoda. Kärkikymmenikössä myös Opelin ja Volvon sijoitus on pudonnut, mutta Nissanin noussut.
Mähönen pitää yllättävänä sitä, että niin sanottujen premium-merkkien kohdalla merkkiuskollisuus on vähentynyt. Yksi selitys on viime syksynä käyttöön otettu WLTP-päästömittaus, joka ainakin joidenkin merkkien osalta vaikeutti autojen toimituksia ja sotki myyntiä.
Käytettyjen autojen merkkiuskollisuudessa tilanne on toinen. Tosin siinäkin ykkönen on Toyota, mutta sen perässä järjestys on seuraava: Mercedes-Benz, BMW, Volvo ja Audi.
Tämä liike pitää parhaiten kiinni asiakkaistaan
Bisnode selvitti myös autoliikkeiden asiakasuskollisuutta ja tutki automerkkien vetovoimaisuutta. Vetovoima kertoo, kuinka paljon kukin automerkki on saanut haalittua asiakkaita muilta merkeiltä.
Näitä ovat esimerkiksi Jaguar, Suzuki, Mini ja Seat. Vetovoimaansa eniten viime vuonna kehittivät Citroen, Peugeot, Jaguar ja Land Rover. Luonnollisesti myös merkkiuskollisuuden kärkikolmikko nousee esiin näissä tilastoissa.
Toyotan voittoputken täydentää asiakkaiden liikeuskollisuus, sillä kaksi ensimmäistä ovat Toyota-kauppiaita. Parhaiten asiakkaansa pitää kauhajokinen Toyota-liike Nystedt. Bisnoden Mähönen pitää MetroAuton Toyota Itäkeskuksen kakkostilaa erityisen kovana saavutuksena, sillä pääkaupunkiseudulla liikkeitä riittää ja kilpailu on kovaa.
Bisnode on jakanut Loyalty Awards -palkintoa vuodesta 2006 lähtien.