Yksi asia ei Suomessa muutu: "Kun neljä Toyota-kuskia lähtee autokaupoille, kolme heistä..."

Suomen merkkiuskollisimmat autonostajat löytyvät tuttuun tapaan Toyotan leiristä.

Onni täällä vaihtelee, mutta uskollisuus kerran valittua automerkkiä kohtaan on varsin vahvaa. Maan kattavimman merkkiuskollisuustutkimuksen kolme ensimmäistä sijaa uusissa henkilöautoissa ovat taas Toyotan, Kian ja Dacian hallussa.

Toyota otti vuonna 2021 ykköspaikan jo seitsemättä kertaa perättäin, selviää Traficomin tilastoihin perustuvasta Bisnoden tutkimuksesta.

– Kun neljä Toyota-kuskia lähtee autokaupoille kaupantekoon, niin kolme heistä tulee uudella Toyotalla takaisin, kiteyttää ajoneuvodatan asiantuntija Jarmo Mäenpää Bisnodelta.

Mäenpään mukaan Toyota-kuljettajien uskollisuus merkilleen johtuu monesta seikasta. Siihen luotetaan ja mallisto on laaja, joten jokaiselle löytyy auto kulloisenkin käyttötarpeen ja elämäntilanteen mukaan.

Toyota pitää hyvää huolta asiakkaistaan. Sen osoittaa myös liikeuskollisuustilasto, jonka kärjessä komeilevat nimenomaan Toyotaa myyvät liikkeet. Vahvuus on myös se, että saman katon alla myydään pääasiassa vain yhtä uutta automerkkiä, eikä useita.

– Kun autosta on hyviä käyttö- ja ostokokemuksia valitsee ihminen sen tutun ja turvallisen, varsinkin kun ympäröivä maailma on mullistuksessa, arvioi Mäenpää.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kia toinen, Dacia kolmas

Edellisvuoteen verrattuna Kia ja Dacia vaihtoivat paikkaa, kun korealainen nousi kakkoseksi ja romanialaismerkki jäi kolmanneksi.

Volvo nousi kaksi pykälää ja syrjäytti Fordin viiden joukosta. Edellisenä vuonna kovan nousun tehnyt Mitsubishi putosi kymmenen kärjestä listan häntäpäähän.

Hyundai puolestaan teki suurimman harppauksen. Se nousi peräti kuusi sijaa kärkikymmenikköön sijalle seitsemän.

Maahantuojan Hyundai Motor Finlandin toimitusjohtaja Esa Kurikka listaa syitä Hyundain nousuun.

– Mallisto on uudistunut lähes kokonaan vuoden 2021 aikana. Se vastaa autoalan megatrendeihin: SUV-autoja on tarjolla monipuolinen valikoima ja Hyundai on vastannut hyvin liikenteen sähköistymiseen. Asiakastyytyväisyystutkimusten mukaan Hyundain mallistossa laatu ja rahalle saatava vastine ovat olleet asiakkaiden haluamalla tasolla.

Kurikka kehuu myös merkin maanlaajuista jälleenmyyjäverkostoa.

Mitä merkkiuskollisuus oikeasti tarkoittaa?

Merkkiuskollisuus on varsin selkeä asia: asiakas ostaa saman merkkisen auton millä ajoi aiemminkin. Vetovoiman kehitys puolestaan tarkoittaa sitä, kuinka paljon suhteessa merkkiuskollisiin kukin automerkki on saanut asiakkaita muilta merkeiltä.

Merkkiuskollisuustilastossa esimerkiksi Mitsubishin sijoitus on laskenut, mutta vetovoimaisuudessa se on noussut ykköseksi, kun asiakkaita on haalittu muilla merkeillä ajaneilta.

Parhaiten pullat ovat uunissa niillä, jotka ovat sijoittuneet korkealle sekä merkkiuskollisuudessa että vetovoiman kehityksessä: vanhat asiakkaat palaavat uudestaan kaupoille ja merkki myös houkuttelee uusia asiakkaita.

– Kia, Dacia, Hyundai ja Suzuki ylsivät kymmenen joukkoon niin merkkiuskollisuudessa kuin vetovoimassa, listaa Bisnoden Mäenpää.

Tilaston keskivaiheilla nousijoita ovat Citroen, BMW ja Peugeot. Loppupäässä merkkiuskollisuuttaan kasvattivat Mazda, Mini ja Seat.

Käytetyissä autoissa merkkiuskollisuus ei ole yhtä kovaa kuin uusissa. Toyota on käytetyissäkin ykkönen, mutta seuraavat sijat menevät Mercedes-Benzille, BMW:lle, Volvolle ja Audille.

Lue myös:

    Uusimmat