Näiden haitallisten vieraslajien kanssa on syytä olla tarkkana

2:08imgKansainvälinen luontopaneeli: Vieraslajit ovat yksi merkittävimmistä luontokadon aiheuttajista
Julkaistu 04.09.2023 19:47
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnolle, taloudelle, ruokaturvalle ja ihmisten terveydelle, varoittaa Kansainvälinen Luontopaneeli (IPBES) uudessa raportissaan. 

Vieraslajeja on raportoitu yhteensä noin 37 000 eri puolilla maailmaa. Niistä 3500 on luokiteltu haitallisiksi. Vieraslajit ovat aiheuttaneet esimerkiksi yli tuhat lajin sukupuuttoa.

Meillä Suomessakin vieraslajit aiheuttavat ongelmia.

Lue myös: Suomessa on 160 haitallista vieraslajia – torjunta onnistuu, mutta vaatii lisää toimia

– Minkki on hyvä esimerkki vieraslajista, joka on aiheuttanut massiivisia ongelmia Suomessa. Ehkä toinen esimerkki saaristoalueella on kurtturuusu. Kurtturuusu uhkaa uhanalaisten hiekkasaarten hyönteis- ja kasvilajistoja umpeenkasvun kautta, kertoo Suomen luontopaneelin toinen varapuheenjohtaja Ilari Sääksjärvi MTV Uutisille

Ilmastonmuutoksen myötä vieraslajien leviäminen kiihtyy. Luontopaneeli kuitenkin uskoo, että määrätietoisilla toimilla pahimmilta tuhoilta voidaan vielä välttyä. Tehokkain keino on estää vieraslajien leviämistä uusille alueille, mutta se vaatii valtioiden ja viranomaisten kansainvälistä yhteistyötä.

– Suomessakin meillä on paljon tehtävää. Meidän pitää seurata tilannetta. Meidän pitää tutkia, miten vieraslajit vaikuttavat luonnon ekosysteemeihin. Ja meidän täytyy varmistaa, että tähän työhön on riittävästi resursseja.

Lue myös: Vieraslajit ovat valtava uhka maailmalle, varoittaa uusi raportti – "Voivat aiheuttaa peruuttamatonta haittaa"

Yksi uusimmista Suomeen tulleista vieraslajeista on rangiasimpukka. Vieraslajit-sivustolla on listattu useita Suomessa tavattuja vieraslajeja, joiden havainnoista olisi erityisen tärkeää ilmoittaa. Näitä ovat: viitapihlaja-angervo, valkopajuangervo, mustapääetana,  kanadanpiisku ja vuorivaahtera.

Tuoreimmat aiheesta

Vieraslajit