Lasten syntymä sekä asuinpaikan ja työaseman muutos vaikuttavat eri tavoin miesten ja naisten askelmääriin. Suomalaistutkijat huomasivat, että äidiksi tulo vähentää naisten arkiaskeleiden määrää merkittävästi.
Jyväskylän yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että elämänmuutokset vaikuttavat ihmisen fyysisen aktiivisuuden määrään. Sukupuolella on merkitystä siinä, kuinka paljon muutokset vähentävät arkiliikuntaa.
Ensimmäisen lapsen syntymä vähentää naisten arkiaskeleiden määrää selvästi. Askelmäärien havaittiin vähenevän myös miehellä, mutta muutos ei ollut tilastollisesti merkittävä. Lasten kasvaessa naisten reippaat askeleet ja pidempikestoiset lenkit lisääntyivät.
– Sekä ensimmäisen että toisen lapsen syntymän myötä aerobisten askelten trendi oli miehillä laskeva. Toisen lapsen syntymän myötä arkiaskeleiden määrä kuitenkin lähti nousuun. Tämä voi kertoa esimerkiksi liikuntaharrastusten vähenemisestä, tutkijatohtori Kasper Salin kertoo tiedotteessa.
Vuonna 2020 brittitutkijat huomasivat, että vanhemmaksi tuleminen vähensi naisten liikuntaa ja aiheutti lihomista. Koska äitiys ei vaikuttanut ruokavalioon, tutkijat arvelivat "vauvakilojen" johtuvan liikunnan vähenemisestä, kun äiti on sidottu kotiin nuorten lastensa kanssa.
Maalla liikutaan vähemmän kuin kaupungissa
Myös asuinpaikka vaikutti ihmisten fyysiseen aktiivisuuteen. Kaupungista maaseudulle muuttaminen vähensi naisten askelmäärää, mutta miehillä vastaavaa vaikutusta ei havaittu.
Pysyvästi maaseudulla asuvilla miehillä sekä arkiliikunta että reipas liikunta oli vähäisempää kuin pysyvästi kaupungissa asuvilla.
Ilmiötä voivat selittää esimerkiksi rajalliset mahdollisuudet harrastaa järjestettyä liikuntaa sekä pitkät välimatkat, jotka taitetaan autolla.
Lue myös: Syy lihavuusepidemiaan löytyykin maaseudulta – jättitutkimus lyttää vanhentuneet käsitykset
Naisten työllistyminen vähensi reippaita askeleita
Tutkijat huomasivat lisäksi, että naisten työllistyminen vähensi heidän ottamiaan reippaita askeleita.
– Työllistyminen rytmittää päivää ja tämä voi vaikuttaa siihen, miten esimerkiksi erilaisiin aikataulutettuihin harrastuksiin on mahdollista osallistua, Salin sanoo.
Työllistyminen ei kuitenkaan vaikuttanut kokonaisaskelmäärään, sillä töihin meneminen lisäsi arkiaskeleita.
Tutkimukseen osallistui 396 miestä ja 655 naista. Askeleita mitattiin askelmittarilla viikonpäivinä ja viikonlopun päivinä.
Lue myös: Uskoisitko Miraa kolmen lapsen äidiksi? Timmi 35-vuotias tyrmää raskauskiloselityksen taakse piiloutuvat: "Kyllä se on tekosyy siinä vaiheessa, kun lapset ovat 10-vuotiaita"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähde: Jyväskylän yliopisto