Näin asumistuen leikkaukset iskevät vuokramarkkinoihin – "Patouma purkautuu, nähdään muuttoliike"

Kiinteistöliiton tuoreen ennusteen mukaan asumismenot kasvavat tänä vuonna keskimäärin 0,8 prosenttia. Luku kuulostaa pieneltä, sillä viime vuonna menot kasvoivat 6,5 prosenttia.

Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoi Huomenta Suomen keskustelussa maanantaina, että hitaamman kustannusnousun taustalla vaikuttavat erityisesti alentuneet korot sekä sähkön hinta.

– Koronapandemian ja Venäjä aloittaman hyökkäyssodan myötä kustannustaso nousi parisenkymmentä prosenttia. Siitä jonkin verran voi sulaa, mutta realistisempaa on odottaa tulokehityksen parantumista pidemmällä aikavälillä, Kero toteaa.

Asuntojen hinnat ovat tulleet merkittävästi alas. Joillakin paikkakunnilla kerrostaloasuntojen hinnat ovat paikoin tulleet alas esimerkiksi vuoteen 2015 verrattuna jopa 30 prosenttia.

– Siellä on todellakin ostajan markkinat, Kero toteaa.

Pelkkä hengähdystauko 

Huomenta Suomen keskustelussa ollut vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola katsoo, että asumismenojen kääntyminen laskuun näyttää kovin kaukaiselta. 

– Asumismenothan ovat viime vuosina olleet ihan hurjassa nousussa. Maltillisemmat näkymät ovat toivon mukaan hengähdystauko tässä nousussa, hän sanoo. 

Menoja kasvattavat tulevaisuudessa esimerkiksi energiaremontit.

Kohti halvempia vuokra-asuntoja

Hallituksen tekemät leikkaukset yleiseen asumistukeen ovat näkyneet eri ihmisille eri tahtiin, kun tukea kerran vuodessa päivitetään. 

Metsolan mukaan ihmiset ovat osanneet taktikoida ja käyttää aiemmat avokätisemmät tuet loppuun.

– Tässä ollaan saavuttamassa virstanpylväs, sillä syyskuussa enemmistöllä yleisen asumistuen saajista on päivittynyt nykyisen asunnon tuki, Metsola toteaa.

Edessä on Metsolan arvion mukaan käänne vuokra-asumisessa.

– Tämä tarkoittaa, että talvikaudella tietynlainen patouma purkautuu, ja nähdään muuttoliikettä edullisempien vuokra-asuntojen suuntaan.

Timo Metsola uskoo, että kimppakämppien ja soluasuntojen suosio kasvaa jälleen. Katso koko keskustelu asumismenoista artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat