Näin historialliseen Nato-päätökseen on reagoitu Suomessa ja Euroopassa: "Kuka olisi uskonut vielä vuodenvaihteessa?"

1:38img
Näin historiallinen Nato-äänestys eteni Eduskunnassa
Julkaistu 17.05.2022 17:10

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Suomen eduskunnan tekemä historiallinen Nato-päätös on saanut osakseen kiitosta. Lue alta, miten murskalukemin saavutettuun äänestytulokseen on reagoitu – niin meillä kuin maailmallakin. 

Nyt se on täysin varmaa: Suomi tulee hakemaan Naton jäsenyyttä, kun eduskunta äänesti hakemisen puolesta murskaavin luvuin 188 – 8.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) allekirjoitti eduskunnan kirjelmän, jolla eduskunnan kanta Suomen Nato-jäsenyyteen annetaan tiedoksi valtioneuvostolle. 

Eduskunnan päätös on aiheuttanut reaktioita myös sosiaalisessa mediassa. Ei vain Suomessa vaan myös kotimaan rajojen ulkopuolella. Ja on yksi adjektiivi, joka tuntuu toistuvan reaktiosta toiseen: historiallinen. 

Saksa lupaa ratifioida Nato-hakemukset nopeasti

Saksan liittokansleri Olaf Scholz totesi Twitterissä piahkoin eduskunnassa tehdyn äänestyksen jälkeen olevansa tyytyväinen Suomen ja Ruotsin päätökseen hakeutua Naton jäseneksi. Hänen mukaansa Saksa odottaa innolla saavansa Suomen ja Ruotsin liittolaisikseen. 

– Tämä on historiallinen askel, hän totesi. 

– Saamme kaksi arvostettua kumppania, jotka vahvistavat puolustusliittoa. Olemme sitoutuneet nopeaan liittymisprosessiin. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Bulgarian ulkoministeriö niin ikään on mielissään suomen ja Ruotsin tekemistä päätöksistä hakea Naton jäsenyyttä. 

– Tämä vahvistaa Euroopan turvallisuutta, antaa voimakkaan viestin Naton vahvuudesta ja vahvistaa avoimien ovien politiikan olevan todella totta. Odotamme innolla yhteistä euroatlanttista tulevaisuuttamme, ministeriö kirjoittaa tviitissään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös: Saksa lupasi tiivistää sotilaallista yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa Nato-jäsenyysprosessin aikana

SDP:ssä yksiselitteinen tuki Nato-jäsenyydelle

Useat SDP:n kansanedustajat ovat iloinneet eduskunnan äänestystulkoksesta. Esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) toteaa Twitterissä  äänestystuloksen olevan "luja tuki ja yhteisen tahdon ilmaus", joka on myös "pienen maan turvallisuuden ehto". 

Pian eduskunnan äänestyksen jälkeen pääministeri Sanna Marin (sd.) iloitsi eduskunnan antamasta vahvasta tuesta. 

– 188 kansanedustajaa oli jäsenyyden hakemisen kannalla ja 8 jäsenyyttä vastaan. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitkä ja vakaa, konsensukseen pyrkivä, linja kantaa tänäänkin, hän kirjoittaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ilmoitti niin ikään Twitterissä, että SDP:n eduskuntaryhmä tukee yksimielisesti Suomen Nato-jäsenyyttä. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Järjestyksessään 11. Suomen presidentti Tarja Halonen kuvaili Nato-prosessin luoneen turvallisen pohjan hakea Naton jäsenyyttä. 

– Valtiojohdon eli presidentin ja hallituksen sekä eduskunnan työ yhdessä kansalaismielipiteen kanssa luo turvallisen pohjan hakea Nato-jäsenyyttä. Se on tarpeellinen toimenpide Euroopan muuttuneessa turvallisuustilanteessa, Halonen muotoilee.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Kokoomus odotetusti mielissään lopputuloksesta

Kokoomuksen ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo kuvailee tämän tiistain olevan hieno päivä Suomelle. 

– Eduskunta kannattaa Suomen Nato-hakemuksen jättämistä äänin 188-8. Kokoomuksen pitkäaikainen tavoite toteutuu. Jäsenyys maksimoi Suomen turvallisuuden. Viimein olemme perillä siellä, minne olemme aina kansakuntana kuuluneet, Opo kirjoittaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen mukaan eduskunnan liki yksimielinen mielipide viestii päättäväisestä ja yhtenäisestä maasta. 

– Eduskunnan äänestystulos kertoo päättäväisestä ja yhtenäisestä maasta. Tosiasiat on tunnustettu ja johtopäätökset tehty laajalla yhteisymmärryksellä. Suomi hakee NATOn jäseneksi äänin 188-8, Häkkänen kirjoittaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.  

Pitkään Suomen Nato-jäsenyyttä kannattanut ja sen puolesta kansainvälisille medioillekin puhunut Alexander Stubb oli reaktiossaan ytimekäs. Hän piti eduskunnan selvää äänestystulosta historiallisena. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Keskusta: Suunta on nyt selvä

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toteaa, että eduskunnan tämänpäiväinen äänestys antaa "vahvan selkänojan" tulevaa jäsenyyttä ajatellen.

– Eduskunnan äänestystulos 188-8 antaa vahvan selkänojan Suomen Nato-jäsenyydelle. Suomen suunta on nyt selvä, Kaikkonen toteaa lyhyesti. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) jakoi Twitterissä puheen, jonka hän piti eduskunnassa Nato-jäsenyyteen liittyen. Hän korostaa, että Suomen historiassa ei ole mitään hävettävää. 

– Jatkossakin tarvitaan oma ulkopoliittinen linja ja oma armeija. Suomi on puolustamisen arvoinen. Upea maa – paras suomalaisille, Kurvinen runoilee. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Päivi Räsänen: Kuka olisi uskonut?

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) hämmästelee Twitterissä Suomen nopeaa Nato-prosessia.

– Kuka olisi uskonut vielä vuodenvaihteessa, että #eduskunta puoltaa nyt Nato-jäsenyyttä äänin 188-8? "Rauhan aikana, rauhaa säilyttämään, ei ryhtymään sotaan", Naton ens. komentaja Eisenhower, Räsänen muotoilee omalla Twitter-tilillään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Vihreissä äänestystulos jopa hätkähdytti

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) luonnehti STT:lle tuoreeltaan äänestyksen jälkeen, että eduskunnan Nato-äänestyksen tulos oli poikkeuksellisen vahva. Hän ei itse odottanut, että se olisi ollut niin selvä.

Vanhempainvapaita Suomen Nato-prosessia seurannut Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Ohisalo kuvailee eduskunnan tämänpäiväistä äänestystulosta niin ikään historialliseksi. 

– Suomen&Suomessa asuvien turvallisuuden vuoksi äänestin JAA, Ohisalo kuvaa ajatuksiaan.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös: Tällainen Nato-maa Suomesta on mahdollisesti tulossa – ei ydinaseita tai vakituisia joukkoja: "Suomi on turvallisuudentuottaja"

Lue myös: Presidentti Niinistö tapaa Joe Bidenin torstaina

Lue myös: Kuka johtaa Suomen "Nato-orkesteria"? Onko pakko auttaa, jos Nato-maassa syttyy sota? Paljonko jäsenyys maksaa? Asiantuntijat vastasivat MTV:n katsojien kysymyksiin

Tuoreimmat aiheesta

Nato