Asevienti nousi ennätyslukemiin – näihin maihin Suomi-kalustoa myytiin

Asevienti nousi vuodesta 2022 lähes 80 miljoonalla eurolla. Suomi myönsi vientilupia myös Israeliin.

Suomen aseviennin arvo oli viime vuonna 333 miljoonaa euroa, ilmenee ajatushautomo SaferGloben asevalvontaraportista. Summa oli enemmän kuin kertaakaan vuodesta 2002 alkavan SaferGloben koostaman tilaston aikana.

Ajatushautomon tiedotteessa kerrotaan, että Suomen asevienti nousi toissa vuodesta lähes 80 miljoonalla eurolla. Aseviennistä 192 miljoonaa euroa oli sotatuotteita. Siviiliaseita vietiin puolestaan 141 miljoonan euron arvosta.

Edellisvuoden tavoin sotatuotteiden vienti painottui Eurooppaan, jonne kohdistui yli neljä viidesosaa sotatuotteiden viennistä.

Viennin arvolla mitattuna suurimmat sotatuotteiden vientimaat olivat Ruotsi (51 miljoonaa euroa), Latvia (34 miljoonaa euroa) ja Liettua (19 miljoonaa euroa). Yli puolet sotatuotteiden viennistä kohdistui näihin kolmeen maahan.

Noin kolmannes sotatuotteiden viennin arvosta oli maa-ajoneuvoja ja niiden komponentteja. Seuraavaksi eniten vietiin ampumatarvikkeita (17 prosenttia) sekä räjähteitä ja panoksia (15 prosenttia).

Siviiliaseissa eniten vientiä Yhdysvaltoihin

Siviiliaseiden vienti painottui EU:n ulkopuolelle. Sotatuotteiden tapaan myös siviiliaseissa yli puolet viennin arvosta kohdistui kolmeen maahan.

Yhdysvaltoihin vietiin siviiliaseita 52 miljoonalla, Kanadaan 15 miljoonalla ja Australiaan yhdeksällä miljoonalla eurolla.

Raportissa nostetaan esiin, että siviiliaseiden viennistä viisi miljoonaa euroa kohdistui "määrittelemättömiin maihin ja alueisiin EU:n sisäisessä kaupassa". Tämä vienti tapahtui tuoteluokassa, joka pitää sisällään patruunat ja niiden osat.

Tiedotteessa kerrotaan, että määrittelemättömään kohdemaahan suuntautuva vienti on huomionarvoista, koska kaikki muut siviiliaseviennit ovat kohdistuneet SaferGloben tietojen mukaan aina nimettyihin maihin.

Myös vientiluvat ennätyskorkealla

Raportin mukaan Suomi myönsi sotatuotteille vientilupia 667 miljoonan euron arvosta viime vuonna. Tämä on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna vuodesta 2002 alkavan tilaston aiempiin huippuvuosiin.

Arvoltaan suurin vientilupien kohdemaa oli Slovakia, jonne myönnettiin lupia 201 miljoonan euron edestä. Seuraavaksi eniten lupia myönnettiin Japaniin (154 miljoonaa euroa) ja Ukrainaan (88 miljoonaa euroa).

Slovakiaan ja Japaniin myönnettiin pääasiassa ajoneuvoja ja niiden valmistusta koskevia vientilupia. Ukrainaan taas myönnettiin vientilupia useissa eri tuoteluokissa. Lisäksi viisi Ukrainaan myönnettyä vientilupaa oli salattuja.

Suomi myönsi sotatuotteille vientilupia myös Israeliin.

Vientilupien arvo oli 400 000 euroa, ja ne koskivat tuoteluokkaa, johon kuuluvat panssarointi- sekä suojavarustukset ja suojarakenteet sekä suojakomponentit. Toteutuneiden vientien arvo Israeliin oli viime vuonna 45 000 euroa kyseisessä tuoteluokassa.

Raportin laatinut SaferGlobe on vuonna 2010 perustettu suomalainen ajatushautomo, joka kertoo tuottavansa tietoa ja kehittävänsä työvälineitä kestävän rauhan ja turvallisuuden edistämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat