Maailman rikkain mies lahjoitti 10 miljardia ilmastotalkoisiin, mutta sekin on pikkusumma verrattuna polttoaineiden saamaan tukeen – näin muut miljardöörit ovat panostaneet ilmastotyöhön

Kun valtiot riitelevät ympäristöasioista eivätkä pääse kunnolla sopuun, yksittäiset raharikkaat nousevat julkisuuteen mittavilla lahjoituksillaan. Yksi esimerkki tästä on amerikkalaisen verkkokauppa Amazonin johtaja, joka haluaa torjua ilmastonmuutosta jättilahjoituksella.

Amerikkalaisen verkkokauppa Amazonin johtaja Jeff Bezos on ollut näyttävästi julkisuudessa, kun hän kertoi lahjoittavansa 10 miljardia dollaria ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja torjuntaan. Maailman rikkain mies Bezos on kertonut ohjaavansa lahjoitusrahat tutkimukseen, ympäristöaktivismiin sekä kansalaisjärjestöille.

MTV Uutiset Liven haastattelema ilmastoratkaisujen johtava asiantuntija Outi Haanperä Sitrasta muistuttaa, että 10 miljardia dollaria lahjoitusrahaa ei itse asiassa olekaan kokonaiskuvassa suuri summa.

– Vaikka Bezoksen lahjoitus on mittava, vuosittain maailmassa tuetaan fossiilista energiaa 5 biljoonalla (5 000 miljardilla) dollarilla. Lahjoitus jää vain alle prosenttiin tästä. 

Haanperä pitää kuitenkin lahjoitusta erittäin iloisena asiana, sillä "Kaikki mahdollinen on tehtävä, jotta rajaisimme maapallon lämpötilan nousun 1,5 asteeseen".

Bezos ei kaikkien Amazonin työntekijöiden mielestä suinkaan ole pelkästään hyvää tekevä enkeli. Hän on saanut kritiikkiä siitä, että Amazon ei tekisi riittävästi toimenpiteitä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Arvostelua on kuulunut muun muassa siitä, että miksi yrityksen pilvipalveluita myydään ympäristöä kuormittavalle öljy- ja kaasuteollisuudelle.

Amazonilla on toki oma ympäristölupauksensa, johon kuuluu hiilineutraalius vuoteen 2040 mennessä. Lisäksi yritys on hankkinut suuren määrän sähköajoneuvoja ja sijoittanut niiden valmistukseen. Mielipiteitä on monia.

Antti Herlin haluaa tutkimustietoa lapsille

Toinen ilmastonmuutoksesta aktiivisesti puhunut varakas mies on Microsoftista tuttu Bill Gates. Hänellä on oma säätiönsä, joka osallistuu ilmastotalkoisiin. Gates sijoittaa mielellään uusin ympäristöinnovaatioihin. Hän iloinen siitä, kuinka aurinko ja tuuli tuottavat yhä enemmän energiaa maapallolle. Gates on vaatinut uusia innovaatioita tulevaisuuden teknologioihin, jotta fossiilisista polttoaineista päästäisiin hiljalleen eroon.

Uusista teknologioista puheen ollen, meiltä Suomesta löytyy kehittäjiä ja mielipiteensä sanojia. Kun tehdään kovaa bisnestä, se voi olla parhaimmillaan ympäristöteko. Polttoainefima ST1:n pääomistaja miljardööri Mika Anttonen on todennut, että suomalaisten on kehitettävä sellaisia energiaratkaisuja, jotka voidaan ottaa käyttöön kehittyvissä maissa. Hän mainitsee esimerkkinä Lappeenrannan teknillisen yliopiston teknologian, jolla valmistetaan synteettistä bensiiniä ilmasta, vedestä ja sähköstä. 

Hissiyhtiö Koneen Antti Herlin on perustanut puolisonsa kanssa Tiina ja Antti Herlinin säätiön, joka edistää ympäristöasioita. Säätiön alaisuuteen perustettiin viime syksynä oma Lasten ja nuorten ilmastorahasto. Nimensä mukaisesti rahasto tukee lasten ja nuorten ilmastokoulutusta ja omia ilmastotoimia sekä ilmastonmuutokseen liittyvän tutkimustiedon välittämistä lapsille ja nuorille.

Lue myös:

    Uusimmat