Näin maa- ja metsätalousministeri Essayah kommentoi raakkutuhoja

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) kuvaa nykyistä luonnonsuojelulakia hyväksi. Hänen mukaansa Suomussalmen raakkutapauksessa on ennen kaikkea kyse piittaamattomuudesta ja nykyisen ohjeistuksen noudattamatta jättämisestä.

Sari Essayah vastasi STT:n kysymykseen siitä, pitäisikö lakia muuttaa niin, että raakkujokien ympärillä olisi 50 metrin suojavyöhyke tai rangaistuksia lain rikkomisesta kiristää.

– Tietyllä tapaa se, että lakia lähdetään muuttamaan, ei olisi tätä tilannetta estänyt. Oli selkeää välinpitämättömyyttä ja ei haluttu noudattaa annettuja ohjeita, hän sanoo.

Essayah kommentoi asiaa kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Lohjalla.

"Olemme sitoutuneet hallitusohjelmaan"

Kristillisdemokraateilta kysyttiin myös kantoja hallituksessa näkemyksiä jakaneisiin asioihin, kuten työperäiseen maahanmuuttoon. 

RKP on esittänyt 40 000 nettomaahanmuuttajan tavoitetta vuositasolla, mutta perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) sanoi eilen maanantaina, ettei hallitusohjelmassa sovittuja asioita maahanmuuton osalta avata.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mukaan kristillisdemokraatit suhtautuu positiivisesti työperäiseen maahanmuuttoon.

– Olemme sitoutuneet hallitusohjelmaan. Aina on hyvä käydä keskustelua eri tavoitteista. Mutta tällä hetkellä se, mitä olemme sopineet hallitusneuvotteluiden yhteydessä, on voimassa.

Kristillisdemokraatit kannattavat myös edelleen hallitusohjelmassa kirjattua muotoilua Länsiradasta eli niin sanotusta Turun tunnin junasta. 

Perussuomalaiset on esittänyt hankkeesta kriittisiä näkökantoja. Kristillisdemokraatit puolustivat hanketta osana hallituksen laajempia investointeja.

– Tällaisia isoja infrahankkeita ei Suomessa pystytä toteuttamaan vaalikaudessa. Ne ovat hankkeita, joissa pala palalta parannetaan olemassa olevaa infraa, Essayah sanoo.

"Hyvinvointialueita korjattava jo tällä kaudella"

Essayah myös sanoi puheessaan kokouksessa, että hyvinvointialueiden korjausliike on aloitettava tällä hallituskaudella.

Hallitusneuvotteluissa linjattiin, että hyvinvointialueille annetaan nyt työrauha, eikä merkittäviä muutoksia tehdä, Essayah sanoo. Hänen mukaansa tämä linjaus on syytä ottaa pöydälle uudelleen.

– On käynyt yhä ilmeisemmäksi, että vähintään rahoituslain kannustamattomuus ja menoautomaattirakenne vaativat korjausliikettä. Hyvän politiikan ominaisuus on kyky korjata päätöksiä uuden tiedon pohjalta, hän sanoo.

Kristillisdemokraatit tulevat syksyn aikana esittämään myös oman soten ratkaisuvaihtoehtonsa.

Lue myös:

    Uusimmat