Purra kiistää, että hallituksessa olisi maahanmuuttoa koskevia jännitteitä

Purra sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei hallituksen työperäistä maahanmuuttoa koskevia linjauksia olla avaamassa.

Niin pääministeri Petteri Orpo (kok.) kuin valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kommentoivat työperäisen maahanmuuton ympärillä käytyä keskustelua maanantaina suurlähettiläspäivillä.

Purralta kysyttiin, mitä mieltä hän on RKP:n ehdotuksesta työperäisestä maahanmuutosta. Hallituspuolue RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz ehdotti puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa helpotuksia työperäiseen maahanmuuttoon. Hänen mukaansa hallituksen tulisi sitoutua 40 000 nettomaahanmuuttajaan vuosittain.

Purran mukaan tällaisia sitoumuksia ei tarvita.

Hän kuitenkin kiisti, että maahanmuutosta olisi hallituksessa jännitteitä. Hänen mukaansa hallituksen linja on kirjattu hallitusohjelmaan selkeästi.

– Humanitaariseen maahanmuuttoon meillä on tiukka linja -- työperäisessä maahanmuutossa, hallituksessa tai tuskin koko eduskunnassa on tuskin yhtään puoluetta, jolle ei kelpaisi, että meille saapuu korkeastikoulutettuja osaajia tai ihmisiä tekemään työtä aloille, joissa on tarvetta, Purra sanoi.

Orpo taas sanoi, että Suomi tarvitsee maahanmuuttajia ikäluokkien pienentymisen vuoksi. Hänen mukaansa hallitus tekee töitä sen eteen, että Suomi saa edelleen työperäisiä maahanmuuttajia.

Hallitusneuvotteluissa on kuitenkin päätetty, ettei maahanmuutosta lyödä kiinni mitään yksittäistä numerotavoitteita, Orpo sanoi.

Purralta kysyttiin myös itärajan tilanteesta. Hänen mukaansa itärajan tilanne on pysynyt ennallaan eikä ole tullut sellaisia tietoja, että itäraja voitaisiin avata.

Läntiset vapausarvot halpoja puhelimia tärkeämpiä

Purra piti myös puheen suurlähettiläspäivillä. Puheessa hän totesi, ettei EU voi harjoittaa sellaista ilmastopolitiikkaa, joka perustuu Kiinan hyväntahtoisuuteen toimittaa Eurooppaan riittävästi esimerkiksi sähköautoja, aurinkopaneeleja ja kriittisiä mineraaleja.

– Lännen ja Kiinan välisessä systeemikilpailussa on läntisten vapausarvojen puolustamiselle annettava suurempi merkitys kuin sille, että kuluttaja saa hieman halvemman Kiinassa valmistetun kännykän tai television, ministeri sanoi puheessaan.

Purran mukaan Kiinalle kauppapolitiikka on keino kansainvälisen vaikutusvallan lisäämiseksi ja riippuvuuksien vahvistamiseksi. Siksi Suomelle olisi luontevampaa tiivistää teknologista ja kaupallista yhteistyötä esimerkiksi Etelä-Korean ja Japanin kanssa.

"Kiina huolehtii Venäjän sotakoneesta"

Purra sanoi myös, että Kiinan intresseissä ei ole sekaantuminen Ukrainan sotaan.

– Kuitenkin Kiina on pitänyt huolen muilla tavoin, ettei Venäjän talous ja sotakone ole romahtanut lännen pakotteiden seurauksena. Myös kansainvälisillä areenoilla, kuten YK:ssa, Kiina on puolustanut Venäjän näkökantoja Ukrainan konfliktista.

Ministeri painotti arvoihin perustuvia eroja lännen eli Euroopan ja Yhdysvaltojen sekä muiden mantereiden välillä. Länsi ei kuitenkaan voi pakottaa muuta maailmaa omaksumaan omia arvojaan ja yhteiskuntajärjestystään, mutta sääntöperusteista maailmanjärjestystä on silti puolustettava, hän sanoi.

– Emme voi hiljaa hyväksyä kehitystä kohti vahvemman oikeutta maailmanpolitiikassa, joka olisi kuolemanvaarallista Suomen kaltaiselle sotaa käyvän ydinasevaltion rajanaapurille.

Sopeutukset herättäneet huomiota maailmalla

Purra kommentoi puheessaan myös hallituksen sopeutuksia. Hänen mukaansa talouden korjaaminen 9 miljardilla eurolla on herättänyt positiivista huomiota ja suoranaista hämmästelyä EU-valtionvarainministerien tapaamisissa.

– Maamme julkisen talouden kuntoon saattaminen ei ole Suomelle vain taloudellinen kysymys, vaan se on mitä suurimmassa määrin sidoksissa Suomen arvostukseen ja uskottavuuteen kansainvälisillä areenoilla, Purra sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat