Näin MTV:n kirjeenvaihtaja pääsi tuskallisen 27 tunnin junamatkan jälkeen Ukrainasta Puolaan: "Täysi kaaos, ihmiset yrittävät rynniä keinoja kaihtamatta"

Pakolaisten tulva Ukrainasta pois kiihtyy päivä päivältä. YK:n mukaan Ukrainasta on paennut viime päivien aikana jo yli 370 000 ihmistä.

Pääosin matkat suuntautuvat Puolaan, missä jo ennestään asuu noin 1,5 miljoonaa ukrainalaista. MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste raportoi vielä Venäjän hyökkäyksen ensimmäisien päivien aikana Ukrainasta, mutta matkusti täpötäydessä junassa Puolan puolelle viikonvaihteessa.

Artikkelin videoraportilta näkyy, kuinka Kiovan juna-asemalla vallitsi täysi kaaos, kun ihmiset rynnivät jo ennestään täyteen ahdettuihin juniin.

Saraste kuvailee matkaansa tuskalliseksi.

– Istumapaikkaa on näissä junissa turha toivoa. Niitä riittää vain harvoille – ei eniten niitä tarvitseville, vaan röyhkeimmille ja vahvimmille, Saraste kertoo.

Junat ovat myös vailla muita mukavuuksia.

– Edes vessoja ei ole. Tuottaa ihmisille vaikeuksia, kun tulee hädän tarve.

Yli vuorokauden junamatka

Saraste kertoo päässeensä kuin ihmeen kaupalla lopulta viimeisenä matkustajana junamatkalle, joka kesti lopulta 27 tuntia pienelle Przemyslin asemalle Puolassa.

Videoraportilla junamatkan varrelta näkyy, kuinka lukuisat ihmiset odottavat junaa Lvivin asemalla Ukrainan puolella. Kun juniin ei mahdu, perheet voivat joutua odottelemaan päiväkausia.

– Ihmiset yrittävät rynniä keinoja kaihtamatta jo ennestään täpötäysiin juniin. Normaalioloissa junamatka läntiseen Lvivin kaupunkiin kestää noin 6 tuntia. Ja sieltä Puolan rajalle toisella junalla noin tunnin.

Tällä hetkellä junat eivät kuljet päärataa pitkin turvallisuussyistä.

– Välillä matka katkeaa ja juna seisoo tuntikausia odottamaan, että paine Puolan raja-asemalla edes hetkeksi helpottaa. Pysähdys tarjoaa ihmisille kuitenkin tilaisuuden käydä tarpeillaan.

”Olen Tallinnassa turvassa”

Saraste kuvaili tiistaina Uutisaamussa suorassa lähetyksessä tunnelmiaan matkansa jälkeen.

– Olen Tallinnassa turvassa, Saraste sanoo.

Kiovassa pommisuojassakin öitään viettänyt Saraste palasi vielä yleiseen ilmapiiriin kaupungissa. Välitöntä hengenvaaraa hän ei itse kokenut.

– Tilanne aika lailla muuttui muutaman viime päivän aikana. Panssarijono lähestyy pääkaupunkia. Vaikea myös raportoida mitään, koska puhelinyhteydetkään eivät oikein toimineet.

Hän kertoo, että Kiovassa siviilitkin ovat varustautuneet Venäjän hyökkäykseen.

– Tunnen paljon ihmisiä, jotka kertovat, että asekaupasta saa melkein ilmaiseksi aseita, jopa konepistooleja näyttämällä henkilökorttia. Tietojeni mukaan niitä on jaettu 160 000 ihmisille. Heillä on lupa käyttää aseita ja ampua.

Tarkoitus on kuitenkin mennä vielä takaisin Kiovaan, kun se on mahdollista.

– Tällä hetkellä se on kuitenkin todella vaikeaa. Pitää odottaa jonkin aikaa, että jollain kulkuneuvolla pääsee. Henkisesti ja fyysisesti olen valmis lähtemään koska tahansa sinne.

Katso koko Sarasteen raportti ja haastattelu alla olevalta videolta. 


Lue myös:

    Uusimmat