Näin Nato-jäsenyys avaa ovia suomalaisille teknologiayrityksille – valituille 100 000 euron tuki

9:46img
VIDEO: Tällainen "kiihdytyskaista" suomalaisille teknologiayrityksille on tarjolla
Julkaistu 20.03.2024 05:11

Heli Sivunen

heli.sivunen@mtv.fi

Nato-jäsenyyden myötä suomalaiset teknologiayritykset saavat mahdollisuuden apuun päästä maailman puolustusteollisuuden markkinoille. 

Suomeen perustetaan tulevaisuuden kommunikaatiojärjestelmiin ja kvanttiteknologiaan keskittyvä yrityskiihdyttämö.

Jokainen valittu startup-yritys saa 100 000:n euron tuen, ja mahdollisuuden päästä verkostoitumaan puolustusteollisuuteen.

Lue myös: Suomalaiselle puolustusteollisuudelle EU-rahoitusta ampumatarviketuotannon kasvattamiseksi

Siviilipuolen teknologiaa hyödynnetään

VTT:n Safe and Connected Society -tutkimusalueella johtajana toimiva Sauli Eloranta sanoo, että yrityskiihdyttämöllä lähdetään löytämään kiihdytyskaistaa suomalaisille, ja muunkin maalaisille Nato-maiden piirissä toimiville teknologiayrityksille.

– Melkein kaikki siviilipuolen innovaatiot tällä hetkellä, ihan mitä miellä on taskussa, omassa kännykässä, muun muassa paikannus, sensorit, kamerat, laserkeilaimet ja salatut tiedonvälitysyhteydet, ovat kaikki periaatteessa semmoisenaan hyödynnettävissä puolustuspuolella. 

– Puolustuspuolella on vakiintuneita toimijoita, joilla on järeitä järjestelmiä, mutta siviilipuolelta saadaan hyvin kustannustehokkaita, vähän niin kuin joka sotilaan omia järjestelmiä, ihan niin kuin meillä on puhelimet omissa taskuissa. Lähes kaikki nämä ovat kaksoiskäyttöisiä, Eloranta sanoo. 

Lue lisää: MTV Uutiset kiersi sotaharjoituksissa Norjassa ja Ruotsissa: Suomi sai tällä kertaa pahiksen roolin

Pitkä polku puolustusteollisuuteen

Vastaavanlaisessa kiihdyttämössä Virossa toimii suomalainen yritys Gimrobotics, joka kehittää sensoriteknologiaa robotiikkaan.

Yhtiön operatiivinen johtaja Tatu Lyytinen kuvailee, mitä kiihdyttämöön pääseminen merkitsee käytännössä.

– Meillä on siellä kiihdyttämöaktiviteetteja, ja meidän pitää olla siellä kerran kuukaudessa yksi viikko. Sinne tulee eri maista näitä valittuja startup-yrityksiä. 

– Meillä on sen jälkeen vielä muutaman kerran kevään aikana outreach-tapahtumia. Ensi viikolla olemme Amsterdamissa, minne tulee kaikki 44 tähän ensimmäiseen kiihdyttämöön valittuja yrityksiä, Lyytinen sanoo.

– Sitten meillä on myös Yhdysvalloissa toinen outreach-tapaaminen, jossa periaatteessa tämä akseleraattori fasilitoi keskusteluja puolustusalan asiantuntijoiden ja sijoittajien kanssa.

Lyytinen sanoo, että konkreettisia keksintöjä ei ole vielä tullut, mutta niitä kehitetään kevään aikana. Polku puolustusteollisuuteen on pitkä. 

– Meidän pitää ensin oppia, miten puolustusteollisuudessa toimitaan. Suurimmalla osalla kiiihdyttämöön osallistuvilla firmoilla ei ole mitään kontakteja puolustusteollisuuteen.

– Opimme yhdessä, miten pääsemme edes keskustelemaan puolustusteollisuuden toimijoiden kanssa, Lyytinen sanoo. 

– Ei ole yksiselitteinen asia, miten siellä tehdään liiketoimintaa.

Suomessa paljon potentiaalia

Suomessa on Elorannan mukaan tuhansia yrityksiä, jotka pystyisivät lähtemään puolustusalueelle. 

Hän sanoo, että verorahoilla rahoitetulle tuelle saadaan pidemmän päälle vastinetta, suomalaisen teknologian löytäessä kansainväliset markkinat.

– Jos ajattelee business caseä, kannattaa ajatella, että tämä on niille toimijoille ilmainen koulutusohjelma. Ja sitä kautta arvon tuotto syntyy niissä teknologiayrityksissä, jotka pääsevät uusille, kasvaville markkinoille.

– Puolustusteollisuuden markkinat ovat nopeimmin kasvavat valitettavasti, ja sieltä se arvo sitten tulee Suomeen, Eloranta sanoo.

Lue lisäksi: Suomen EU-aloite: Puolustukseen lisää rahaa

Tuoreimmat aiheesta

Nato