Pekka Toveri kommentoi MTV:lle kohulausuntoaan Suomen ja Venäjän väleistä: Sotaan riittää yksi osapuoli

0:47img
Katso videolta: Näin Pekka Toveri selittää kohulausuntoaan.
Julkaistu 26.07.2024 10:03

Sara Güven

sara.guven@mtv.fi

Pekka Toveri kertoi Huomenta Suomessa, miten Ukrainan tuki voi muuttua lähiaikoina. Myös hänen kesäkuun lopussa tekemänsä lausunto, että Suomi olisi sodassa Venäjän kanssa, nousi keskusteluun.

Europarlamentaarikko, Puolustusvoimain entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri herätti huomiota aiemmin kesällä lausunnollaan siitä, että Suomi olisi sodassa Venäjän kanssa. 

Toveri esitti näkemyksensä ensimmäistä kertaa viestipalvelu X:ssä ottaessaan kantaa käännytyslakiin. Myös MTV uutisoi aiheesta tuolloin.

– En minä ole tätä keksinyt. Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että länsi on hyökännyt Venäjää vastaan. Presidentti Sauli Niinistö taas on kommentoinut, että Venäjä katsoo olevansa sodassa lännen kanssa, Toveri perusteli tällöin.

Lue myös: Pekka Toveri: Suomi on jo sodassa Venäjän kanssa – "Vain sairas mielikuvitus rajana"

Lausunto saikin paljon huomiota osakseen medioissa ja sosiaalisessa mediassa niin puolesta kuin vastaan. Nyt Toveri perusteli näkemystään Huomenta Suomessa.

– Se oli tyypillinen pitkästä ketjusta otettu yksi twiitti, ja olin jättänyt siitä osan pois. Siitä tehtiin kauhea kohua ja koitin sitä selittää, Toveri taustoittaa.

– Olen edelleen sitä mieltä, että me olemme sodassa Venäjän kanssa, emme siinä mielessä, että Suomi olisi sodassa Venäjän kanssa, mutta Venäjä on sodassa meidän kanssa ja koko lännen kanssa.

Toveri lisää, että asian suhteessa Suomen mielipiteellä ei niinkään ole väliä, sillä rauhaan tarvitaan kaksi osapuolta kun taas sotaan riittää yksi.

– Se toinen osapuoli on sitä mieltä, että me olemme epäystävällinen maa, me olemme vihollisia ja meitä vastaan toimitaan niin kuin koko länttä vastaan toimitaan, Toveri perustelee.

Ukrainan tuki puhuttaa

Vastikään europarlamentaarikkona aloittanut Toveri on päässyt jo käsittelemään Ukrainan tukea koskevia päätöksiä parlamentissa. Hänet on myös valittu parlamentin Ukrainavaltuuskunnan puheenjohtajaksi.

Ukrainan tukeminen on ollut tapetilla erityisesti kesäkuun eurovaalien alla sekä Yhdysvaltain presidentinvaalien takia. 

Yhdysvalloissa republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump ja varapresidenttiehdokas J.D. Vance ovat kritisoineet voimakkaasti Ukrainan tukemista. 

Trump on myös aiemmin uhannut, että hän voisi presidenttinä päättää Ukrainan sodan muutamassa päivässä.

Lue myös: Trump puhui Zelenskyin kanssa, lupasi lopettaa sodan

Trump haluaisi ratkaista Ukrainan sodan alueluovutuksilla Venäjälle – asiantuntija tyrmää

Toverin mukaan Trumpin valinta on aito uhka Ukrainan tuelle.

– Toisaalta pitää muistaa, että vaalipuheet ovat vaalipuheita ja realismi on realismia. Trumpin viime kaudella uhattiin, että lähdetään pois Euroopasta ja niin edes päin. 

– Trumpin kaudella Yhdysvallat panosti Euroopan puolustukseen yli kuudella miljardilla ja teki enemmän kuin yksikään hallinto pariin kymmeneen vuoteen. Se mitä presidentti ja hallinto tekee ovat kaksi eri asiaa.

Toverin mielestä kuitenkin Yhdysvaltojen hiipuvaan tukeen on tärkeää varautua. Yhdysvaltojen tuki on tähän mennessä ollut merkittävää ja jos tuki vähenisi tai päättyisi, kasvaisi Euroopan Unionin rooli huomattavasti.

Ukrainavaltuuskunnan puheenjohtajana Toveri voisi hänen mukaansa tulevalla kaudella käydä keskusteluita siitä, miten tukea voidaan tarpeen mukaan paikata.

Virallinen nimitys puheenjohtajuudesta tapahtuu kuitenkin vasta syksyllä, eli selkeitä linjoja puheenjohtajakaudelle ei vielä Toverilla ole.

Myös Euroopan rooli puhututtaa

Euroopan ja EU:n asema Ukrainan tukemisessa on erityisen tärkeä. Toverin mukaan EU:ssa löytyykin edelleen selkeä tahtotila tuen antamiselle ja myös suurin osa parlamentaarikoista seisoo tämän takana.

– Valtaosa parlamentista ja johdosta ymmärtää, miten keskeinen asia tämä on. Jos annamme Venäjän voittaa Ukrainassa ja Putin ottaa voiman, niin meillä on uusi konflikti edessä.

Toisaalta rivit eivät ole olleet täysin yhtenäiset. Toverin mukaan ongelmia löytyy molemmilta laidoilta, vasemmalta ja oikealta.

– Meillä on ryhmiä, jotka ovat saaneet suoraa tukea Venäjältä tai Putinilta, Venäjällä on valtavasti merkitystä ja vaikutusvaltaa [tällaisiin] ryhmiin.

Katso alla olevalta videolta: Pekka Toveri ryhtyy ajamaan Ukrainan tukemista EU-parlamentissa.

11:49img

Tuoreimmat aiheesta

Ukraina