Monelta suomalaiselta voi jäädä brittiyliopistossa opiskelu nyt haaveeksi. Euroopan unionin ja Britannian välinen kauppasopu vaikuttaa Britannian osallisuuteen yhteisessä tiedepolitiikassa.
Torstaina neuvoteltu brexit-sopimus on Eurooppa-tutkija Timo Miettisen mukaan kahtalainen tiedepolitiikan osalta.
– Britannia jatkaa osana EU:n tiedepoliittista kehikkoa eli niin sanottua horisonttiohjelmaa, jonka kautta unioni jakaa yliopistoille tiederahoitusta. Britannia on ollut rahoituksessa merkittävä hyötyjä.
Samaan aikaan Britannia kuitenkin vetäytyy monelle opiskelijalle keskeisessä Erasmus-vaihtojärjestelmässä.
– Britanniasta ei enää lähetetä opiskelijoita Erasmus-vaihdon kautta, eivätkä brittiyliopistot toimi enää kotina eurooppalaisille Erasmus-opiskelijoille. Tämä on tietysti monille varmasti keskeinen ja suuri pettymys, sanoo tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta.
Eurooppaministeri: Tullit vältettiin, mutta byrokratia kasvaa
4:54
Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan Suomelle on tärkeää, että sopu ylipäänsä saavutettiin.
– Se tuo yrityksille tärkeää ennakoitavuutta ja vakauttaa tilannetta koronapandemian keskellä, jossa yrityksillä on tarpeeksi ongelmia muutenkin, Tuppurainen kertoi MTV Uutisille.
Suomelle oli Tuppuraisen mukaan myös tärkeää, että EU pysyi kaiken aikaa yhtenäisenä.
– Rivit eivät rakoilleet, vaan EU 27 neuvotteli yhtenä rintamana ja sopu lopulta saavutettiin. Kyllä Britannia on myös Suomelle tärkeä kumppani.
Lue myös: Historiallinen hetki: Brexit-sopu syntyi viimein
Britannia on Suomen seitsemänneksi tärkein vientimaa. Viennin arvo oli tämän vuoden kahdella ensimmäisellä vuosineljänneksellä 1,6 miljardia euroa.
– Aika mittavaa kauppaa Britannian kanssa käydään. Suomi vie sinne ennen kaikkea metsäteollisuuden tuotteita ja jossain määrin kemianteollisuuden tuotteita, koneita ja laitteita.
Britanniasta tuodaan erityisesti lääkinnällisiä laitteita ja lääkkeitä.
– Kyllä se on tärkeää, että kauppa sujuu. Tässä sopimuksessa vältettiin tullit ja kiintiöt, mutta byrokratia kasvaa ja tämä on heikennys nykytilanteeseen, sanoo ministeri Tuppurainen.
Suomen osalta päätöksen brexit-sopimuksen hyväksymisestä tekee eduskunta.