Näin suomalaiset kommentoivat espoolaiskoulun päätöstä kieltää kaverikuvat – "Ulkopuolelle jääminen on kauhein kokemukseni"

Miksi joissain kouluissa ei sallita kaverikuvia? Haastattelussa OAJ:n koulutusasiain päällikkö Jaakko Salo 3:56
Miksi joissain kouluissa ei sallita kaverikuvia? Haastattelussa OAJ:n koulutusasiain päällikkö Jaakko Salo.

Kerroimme aiemmin espoolaiskoulusta, jossa ei enää oteta kaverikuvia. Lukijat kertoivat kyselyssä, mitä mieltä ovat kiellosta, joka on käytäntönä myös monessa muussa koulussa Suomessa.

Kerroimme aiemmin espoolaisesta Auroran koulusta, jossa ei enää oteta kaverikuvia. Syynä linjaukselle on kiusaamisen vastainen työ. Sama käytäntö on monissa muissakin Suomen kouluissa. 

Lukijakyselyssämme kansalaiset kertoivat, millaisia ajatuksia kielto herättää.

"Nykyihmiset ovat liian pehmoisia"

Osa vastusti kuvien kieltämistä, sillä kaverin kanssa otettuun kuvaan liittyi paljon iloisia muistoja.

– Muistan omilta kouluvuosilta, että kaverikuvien ottoa odotettiin innolla. Se, jos joku jää ulkopuolelle, ei voi olla syynä siihen, että kaikki muut joutuvat kärsimään linjauksesta. Ulkopuolisia on ollut aina, ja tulee olemaan aina, toteaa 39-vuotias vastaaja Valkealasta.

– Hieman harmittaa, koska itsellä vain hyviä muistoja kaverikuvista 1990-luvulta. Tuntuu, että aina tulee uusia kanavia kiusata, pohtii 39-vuotias karkkilalainen vastaaja.

Moni huomautti, että pettymykset kuuluvat elämään, ja ettei kuvan kieltäminen poista kouluissa näkyvää eriarvoisuutta.

– Naurettavaa pelleilyä, nykyihmiset ovat liian pehmoisia. Pelätään omia tunteita ja sitä että joku pahoittaa mielensä, 44-vuotias helsinkiläinen lataa.

– Aina löytyy ihmisiä, joilla on kavereita, valtaa, omaisuutta ja mitä ikinä – ja aina on myös niitä, kellä ei ole. Mutta onko se muilta pois, jos sinulla on jotain? 32-vuotias Espoosta sanoo.

– Kaverikuva on suhteettoman kallis. Linjaus tuntuu silti kyllä varsin jyrkältä. Toki nykyään saa kaverikuvia nuoret otettua omalla kännykällä halutessaan, 43-vuotias Jyväskylästä sanoo.

"Muistan itse kouluajoilta, miten ikävältä tuntui"

Toisaalta moni itse ulkopuoliseksi jäänyt ymmärsi kiellon ja piti sitä hyvänä. Kaverikuviin liittyi kipeitä kokemuksia, jotka pysyivät mielessä vielä vuosienkin kuluttua.

– Mielestäni ajatus on hyvä, koska itsensä ulkopuoliseksi kokeminen saattaa olla haitallista lapsen kehityksen ja kasvamisen kannalta, kirjoittaa 15-vuotias Rovaniemeltä.

– Onhan se hyvä, että pyritään muuttamaan systeemiä paremmaksi kaikille, myös niille sosiaalisesti sisäänpäin suuntautuneille. Itse olin sellainen lapsi, enkä koskaan mennyt, jos kukaan ei pyytänyt. Ulkopuolelle jääminen on kauhein kokemukseni, kirjoittaa 18-vuotias vastaaja Vantaalta.

– Kaverikuvaan mahtuu maksimissaan kuusi henkilöä. Jäin itse ulkopuolelle, kun ystäväpiiriin kuuluu seitsemän henkilöä, kuvailee toinen 18-vuotias vastaaja.

–Todella hyvä linjaus! Muistan itse kouluajoilta, miten ikävältä tuntui, kun kukaan ei koskaan halunnut kanssani kaverikuvaa, sanoo 24-vuotias Espoosta.

– Oikea päätös! Lukioaikana kaveriporukkani oli päättänyt ottaa kaverikuvan kertomatta siitä minulle ja tämä selvisi vasta kuvien tultua. Selitykseksi sain, että kuvaan sai tulla maksimissaan kuusi ja he olivat sitten päättäneet jättää minut ulkopuolelle, 23-vuotias nainen kuvailee.

– Ymmärrän linjauksen, mutta toisaalta se pois sulkee ihanat kuvat omasta lapsesta kaverin kanssa. Onneksi nykyään kännykät mahdollistavat hyvälaatuiset kuvat. Loppujen lopuksi tärkeämpää, ettei kukaan lapsi koe itseään syrjityksi koulukuvien vuoksi, 40-vuotias Keravalta sanoo.

– Erinomainen päätös! Tyttärelleni nämä kaverikuvauspäivät muistuttivat vuosittain ikävästi, ettei hänellä ollut sitä bestistä, jonka kanssa ottaa kaverikuva. Sitä sitten itkettiin kotona. Toivottavasti loppuu kaikissa kouluissa, kertoo 46-vuotias Järvenpäästä.

"Näistä kommenteista huomaa hyvin, kenen elämää kiusaaminen ei ole koskettanut"

Aihe herätti runsaasti keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Valokuvien merkityksen nähtiin muuttuneen. Kaverikuva oli ennen ainutlaatuinen; nykyisin lapsilla on mahdollisuus ottaa kuvia myös itse. Toisaalta selfien ei uskottu voivan korvata ammattilaisen ottamaa kuvaa.

– Valokuvista on hävinnyt se merkitys, mikä kuvilla oli joskus muinoin, kun niitä ei kuka tahansa missä tahansa pystynyt ottamaan. Nykyään kuvat eivät säily sukupolvelta toiselle kuin korkeintaan jossain pilvessä, Facebookissa uskotaan.

– Mukuloilla on nykyään pelit ja vehkeet, millä saa otettua kaverikuvia vaikka päivittäin. Eipä niitä yksinäisiä kaverittomia koululaisia tarvitse enempää polkea. Hyvä juttu, toinen kommentoija kirjoittaa.

– Näistä kommenteista huomaa hyvin, kenen elämää kiusaaminen ei ole koskettanut edes välillisesti. Ja entisiä koulukiusaajia ei varmasti edes kiinnosta, kun meno ei ole muuttunut, kiusaaminen siirtynyt työelämään, Facebookissa todetaan.

Katso myös: Moni lapsi on yksinäinen ja koulukiusattu – näin lasta voi auttaa

Lue myös:

    Uusimmat