Suomalaisorjia vietiin sotapäälliköiksi ympäri maailmaa Karibialta jopa Intiaan asti – karibialaissaaren ensimmäiseksi kuvenööriksi valittiin majuri Rajalin
Maanantaina vietettiin kansainvälistä orjakaupan ja sen poistamisen muistopäivää. Harva tietää, että myös Suomella oli osansa orjatalouden pyörittämisessä.
Keski-ajalla orjia otettiin sekä Suomesta että Karjalasta ja heitä myytiin jopa Intiaan saakka.
Itä-Suomen yliopiston historian professorin Jukka Korpelan mukaan orjakauppa oli hyvin laaja ilmiö aikanaan. Länsi-Euroopasta orjakauppa hävisi 1300-luvulla.
– Suomeen tehtiin viikinkiretkiä ja he veivät mukanaan vankeja, joita myytiin torilla monipolvisesti eteenpäin. Kysyntää syntyi senkin takia, että Volga ja Mustameri olivat maailmanlaajuisesti suuria orjakauppa-alueita, Korpela sanoo.
Lue myös: Orjuuden lakkauttamista muistetaan ensimmäistä kertaa kansallisella vapaapäivällä Yhdysvalloissa
Näiltä alueilta orjakauppa levisi Lähi-Itään. Korpelan mukaan ei tiedetä tarkkaan, kuinka paljon suomalaisia orjia vietiin, mutta hän ei usko määrien olleen suuria.
– Mielenkiintoista on, että kauppaketjuja meni kovin pitkälle. Yleensähän se menee lähipopulaatiosta toiseen. Se johtuu siitä, että vaikkapa maatöihin joutuvan orjan arvo ei ollut suuri. Ei kannata kuljettaa pitkiä matkoja, koska se on kustannus.
Entisaikojen klaaniyhteisöissä hallinto rakennettiin orjien varaan. Suomalaisia saattoi päätyä siis virkamiehiksi, sotapäälliköiksi tai jopa hallitsijoiden puolisoiksi.
Korpelan mukaan orjat nähtiin luotettavampina kuin omaan sukuun kuuluvat klaanin jäsenet. Krimin orjakaupassa arvokkaita olivat erityisesti nuoret orjat, joita tarvittiin hallintotehtäviin koulutettaviksi.
Suomalaiset ylläpitivät orjasaarta
Kuningas Kustaa III hankki vuonna 1784 Ruotsin hallintaan Saint-Barthélemyn saaren Karibialta. Saaresta tuli satamansa ansiosta orjatalouden solmukohta ja sen ylläpitämiseen osallistuivat myös suomalaiset kuvernöörit, sotilaat ja merimiehet.
Dokumentaristin ja tutkijan Jouko Aaltosen mukaan saarella oli esimerkiksi suomalaisia sotilaita ja suomalaisia kuului myös saaren hallintoon.
– Saaren ensimmäinen kuvernööri oli suomalainen majuri Rajalin ja kultakauden kuvernööri Stackelberg oli Suomessa syntynyt. Karkoitettiinpa sinne kaksi Anjalan liiton pahaa rötösherraakin kärsimään rangaistustaan, Aaltonen sanoo.
Suomalaiset hyötyivät sekä suoraan että epäsuorasti orjuudesta. Kun Turkuun rakennettiin valtakunnan ensimmäinen sokeritehdas, Karibialta tuotu raaka-aine oli orjatyöllä tuotettua. Turussa oli myös kauppiaita, jotka sijoittivat rahaa orjakauppaan.
– Ennen kaikkea epäsuora vaikutus. Suomi oli osa maailmankauppaa ja sitä kautta oli syvällä talouden rakenteissa. Siihen aikaan orjakauppa oli hyvin pitkälti taloutta pyörittävä voima.
Saari annettiin lopulta ranskalaisille vuonna 1874. Loppuajan saari oli vaatimaton, koska orjakauppa hiipui brittien kiellettyä sen 1833. Saarella se kiellettiin 1845.
Orjabisnes pyöri vielä epävirallisesti sen lakkauttamisen jälkeen ja Saint-Barthélemynkin saaresta hyödyttiin pitkään.
Asiantuntijat kertoivat Viiden jälkeen -ohjelmassa, millainen Suomen rooli orjataloudessa oli.
Uusimmat
-
11:37
Helena Petäistön kolumni: Barnier’n ja Le Penin draamassa muhivat konkurssi ja kuolema ranskalaisittain
-
11:19
Media: Trumpin salamurhaa yrittänyt mies värväsi afgaanisotilaita Ukrainaan
-
11:14
"Homma meni aivan vi**iksi" – Ott Tänak tylynä, tallikaverille lohduttava tieto
-
11:13
4-vuotiaalta lapselta hellyttävä viesti – ME-nainen Maria piti sanat mielessä ja veti kovan tuloksen: "Nämä ovat tähtihetkiä"
-
11:05
MM-ralli 2024: MM-pisteet ja tulokset
-
10:45
Salkkarit-tähti Hanna Kinnunen jakoi 20 vuotta vanhan kuvan: "Kaikkea on kuultu"
-
10:35
EK ja kehitysjärjestöt: Bakun ilmastokokouksen tulokset laihoja, työn jatkuttava muilla foorumeilla
-
10:28
Ruotsin terveysvirasto huolestui: Lääkkeille vastustuskykyiset bakteerit leviämässä ryminällä
-
10:25
Suomessa valkeni poikkeuksellinen sunnuntai – vasta kolmas kerta historiassa
-
09:55
F1-kausi 2024: MM-pisteet ja tulokset
-
09:53
Sami Pajari pääsi tuulettamaan WRC2-mestaruutta – vuolaat kiitokset maalissa: "Teimme tämän yhdessä"
-
09:47
Max Verstappen on maailmanmestari! MTV seurasi ratkaisevaa F1-näytöstä
-
09:45
Makutestissä pakastealtaan piparitaikinat: Klassikko jakoi raadin jyrkästi kahtia
-
09:35
Kommentti: Kannattaa nauttia kun vielä voi – PMMP on paluukiertueellaan entistäkin parempi
-
09:33
Autokamera ikuisti: näin Thierry Neuville reagoi siirtymätaipaleella kuultuaan mestaruuden varmistumisesta – teki saavutuksellaan historiaa
-
09:17
Opiskelijabussi tuhoisassa kolarissa Perussa – useita kuolonuhreja
-
09:01
Artisti Katy Perry sai tuomarit puolelleen – voi käyttää nimeään Australiassa
-
08:50
Kolme hevosta karannut Akaasta – voivat liikkua liikenteen seassa
-
08:37
Toyota nousi kauden viimeisellä ek:lla valmistajien mestariksi, Sami Pajari varmisti WRC2-tittelin – MTV seurasi
-
08:30
Pikahälytyksen SM-liigaan saanut Mestis-tähti kiirehti taksilla Turusta Jyväskylään – "Tuli vähän nopealla varoitusajalla"
-
Lataa lisää