Vakuutusyhtiöille ilmoitettiin viime vuonna 11 000 varastettua polkupyörää.
Korvauksia varastetuista polkupyöristä maksettiin yhteensä noin neljä miljoonaa euroa, kertoo Finanssialan keskusliiton johtaja Risto Karhunen.
– Kyllä tämä kiusallisen iso riesa on, siitä ei pääse mihinkään. Todellisuudessahan niitä viedään vielä moninkertaisesti enemmän.
Polkupyöriä varastetaan sekä omaan käyttöön, että myytäväksi, kertoo Keski-Uudenmaan poliisilaitoksen tutkinnanjohtaja Jyrki Aho.
– Nuoret varastavat pyöriä edelleen niin, että he ajavat sillä jonkin aikaa ja hylkäävät sitten kadun varteen.
Osa varastetuista pyöristä myydään kotimaassa, osa viedään ulkomaille, Aho kertoo.
– Poliisilla on vahvat epäilykset siitä, että polkupyöriä nostetaan esimerkiksi koulujen pihoilta tai rautatieasemilta suoraan autoihin.
Suomalaiset tekijät ovat rakentaneet jopa ns. polkupyörämuuntamoita pakettiautoihin, Aho jatkaa.
– Pyörä laitetaan toisesta päästä sisään ja toisesta päästä se tulee ulos muunnettuna, esimerkiksi osat vaihdettuna ja värjättynä
Pyörä kannattaakin olla lukittuna niin hyvin, että sitä ei voi siirtää huomiota herättämättä.
Entä, jos pyörä kaikesta huolimatta varastetaan?
Jos pyörä varastetaan, sitä kannattaa heti etsiä lähialueelta.
– Varkaat voivat tehdä ensin pienen välisiirron, eli siirtää pyörän rauhallisempaan paikkaan, josta se tullaan myöhemmin hakemaan autolla, kertoo tutkinnanjohtaja Aho.
Pyörävarkaudesta kannattaa aina tehdä rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä myös netissä. Rikosilmoituksen tekemistä auttaa se, että polkupyörän tunnistetiedot ovat tallella, muistuttaa Aho.
– Kannattaa ottaa pyörästä valokuva ja tallentaa valokuva vaikkapa kotikoneelle. Rikosilmoituksessa kannattaa mainita pyörän merkki, malli, rungon numero ja mahdollinen henkilötunnuskaiverrus.
Pyörää kannattaa käydä etsimässä poliisilaitokselta, Aho kertoo.
– Poliisille tulee joka vuosi hurja määrä löytöpyöriä. Löytöpyörät ja rikosilmoitukset eivät kohtaa, koska ihmiset eivät muista pyöränsä tuntomerkkejä oikein.
Osan pyörän hinnasta voi saada takaisin kotivakuutuksesta, kertoo Finanssialan keskusliiton johtaja Risto Karhunen.
– Vakuutusyhtiöiden vahinkokäsittely on virtaviivaistunut ja nopeutunut. Käsitettä "Vakuutusyhtiöiden hyväksymä lukko" ei ole ollut enää vuosikausiin. Vakuutusyhtiöt kyllä ylläpitävät listoja hyväksytyistä lukoista, mutta sen hyväksynnän tekee ihan joku muu, ulkopuolinen ja puolueeton taho.
Karhunen muistuttaa pyörien huolellisesta lukitsemisesta kotivakuutuksesta huolimatta:
– On tosi ikävä kesän alku, kun fillari lähtee, oli vakuutus tai ei.