Kun saa diagnoosin vakavasta sairaudesta, yhtäkkiä mikään ei ole enää entisellään. Pelko, huoli ja epävarmuus jäytävät niin sairastunutta kuin hänen läheisiään. Mitään yhtä ainoaa tapaa reagoida ja tukea sairastunutta ei ole, mutta sivustakatsojan roolissa on hyvä pitää tietyt asiat mielessä. Huffington Post listasi neuvoja lääkäreiltä, psykologeilta ja sairastuneilta itseltään.
Yllä olevalla videolla puhutaan surusta ja menetyksen kokeneen tukemisesta.
Sano jotain
Vaikka ei tietäisi, mitä sanoa, asia pitää jollakin tavalla huomioida. Hiljaisuus ja tilanteen sivuuttaminen – se, ettei sano mitään –, on kaikkein pahinta. Voit ihan hyvin tunnustaa, ettet ole varma oikeista sanoista, mutta välität silti ja haluat olla tukena.
Älä käännä tilannetta itseesi
Lähes jokaisella on tai on joskus ollut omia terveyshuolia tai kokemuksia sukulaisten sairauksista, mutta yritä olla kääntämättä puhetta itseesi. Anna toisen selittää, miltä juuri hänestä tuntuu ja millainen juuri hänen tilanteensa on.
Tarjoa apua oma-aloitteisesti
Kuinka helppoa onkaan tokaista ”jos vaan tarvitset jotain, niin sano” – kuinka moni sairastunut oikeasti ottaa kriisin keskellä yhteyttä ja pyytää, että nyt voisit tehdä sitä tai tätä? Ei ole sairastuneen tehtävä miettiä, miten sinä voisit häntä auttaa, joten osoita oma-aloitteisuutta. Voit esimerkiksi tarjoutua auttamaan pyykkien pesemisessä, tuoda pakasteeseen muutaman päivän ruoat tai ottaa lapset yökylään.
Älä esitä lääkäriä tai vaihtoehtoparantajaa
Vakavasti sairailla on joukko lääkäreitä ja hoitajia pitämässä heistä huolta. He eivät tarvitse neuvoja, jotka perustuvat kaverin pikkuserkun kaiman kokemuksiin.
Muista nämäkin
- Ei ole vaarallista, jos toinen itkee. Usein se helpottaa ja auttaa pärjäämään.
- Vältä sanomasta ”kyllä sinä tästä paranet”, koska mistä sinä sen tiedät? Fraasi saattaa vain ärsyttää.
- Jos toinen haluaa puhua kuolemasta, anna hänen puhua siitä. Se voi kieliä tarpeesta hoitaa keskeneräiset asiat kuntoon tai kuulla, että on toiselle rakas ja tärkeä.
Älä loukkaannu, jos toinen ei halua avautua
Kaikki käsittelevät vaikeaa tilannetta omalla tavallaan. Joitakin helpottaa puhuminen, jotkut mieluummin ovat puhumatta. Joskus kaikkein parasta on vain istua yhdessä hiljaa. Jos toinen ei halua vastailla kysymyksiin tai edes jaksa tavata, hänen pitäisi saada sanoa se suoraan ilman, että loukkaannut.
Tarjoa normaaliutta
Kun ravaa hoidoissa ja sairaalassa, syö lääkkeitä ja kärsii kaikenlaisista oireista ja sivuvaikutuksista, välillä potilaana oleminen yksinkertaisesti raivostuttaa ja kyllästyttää. Silloin läheiset ovat portti normaaliuteen. Tehkää ihan tavallisia asioita: katsokaa televisiota, käykää lenkeillä, laittakaa ruokaa. Ja puhukaa välillä ihan jostain muusta kuin toisen sairaudesta.
Älä katoa
Älä jatkuvasti oleta, ettei toinen halua tavata tai että hän haluaa mieluummin olla "omassa rauhassa". Läheisten vierailut ovat tosiasiassa usein tervetulleita. Muista toista aina välillä.
Lähteet: Huffington Post, Opas syöpäsairaan läheiselle